Mi okozza a magas vérnyomást és mit tehetünk ellene?

Szív és érrendszeri problémák megelőzése az érfal (endothel) egészségének megőrzésével

Szív és érrendszeri problémák megelőzése az érfal (endothel) egészségének megőrzésével

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház 1

Mitől alakulnak ki a szívet és az érrendszert érintő betegségek?

Ereink belső felszínén egy focipálya nagyságú összefüggő sejtréteg található, amit endothelnek nevezünk. Ez nemcsak egy passzív kerítés, ami elválasztja a vért a környező szövetektől, hanem egy aktívan működő, az életünk szempontjából nagyon fontos szabályozó szerv is. Életmódunk, elfogyasztott táplálékunk, pszichés állapotunk, egyes gyógyszerek és betegségek is hatással vannak az endothel működésére, regenerációjára. Míg a zsíros étkezés és a dohányzás rontja ennek a sejtrétegnek a működését, és hosszú távon fokozza az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét, jó hír, hogy egészséges étrenddel, és a fizikai aktivitás fokozásával megőrizhetjük ereink épségét, sőt, akár vissza is fordíthatjuk a már beindult káros folyamatokat.

Az epidemiológiai adatok arról tanúskodnak, hogy a jó minőségű növényi eredetű ételek és italok közül a kakaó az, amely igazán fontos szerephez juthat az szív és érrendszert érintő diszfunkciók megelőzésében.

 

Sambirano Gold kakaó, demencia, Alzheimer-kór megelőzéséhez, kezeléséhez.

 

Az endothel feladata

Az egészséges endothel minden pillanatban számos mechanikai és kémiai ingerre reagál. Érzékeli az erekben áramló vérnek a sebességét, az ér falára kifejtett nyomását, valamint a felszínén levő receptorokon keresztül felismeri a vér által odaszállított anyagokat és válaszol az általuk közvetített információkra. Befolyásolja az erek tágasságát és szükség esetén képes fokozni az egyes szervek oxigénnel való ellátottságát. Sérülésekor részt vesz a véralvadás beindításában, így megőrzi az érpálya integritását. A károsító tényezőkre gyulladásos folyamatokkal reagál.

Az egészséges endothel működésében központi szerepet játszik a nitrogén-monoxid (NO). Az endothelsejtekben képződött molekula eljut az érfal izomrétegében levő sejtekig és azokat ellazítva az ér kitágul. Az endothelsejtekben az ereket szűkítő anyagok is termelődnek, a két hatás együtt határozza meg az ér tágasságát. A nitrogén-monoxid természetes érelmeszesedés-elleni molekulaként működik, mert gátolja azokat a mechanizmusokat, melyek atherosclerosis esetén az ér beszűküléséhez vezetnek: ilyenek például a simaizomsejtek túlzott növekedése, a vérlemezkék fokozott tapadása az ér falához, valamint a fehérvérsejtek és az endothelium közötti káros kapcsolatok.

Az endothel – a szervezet többi részéhez hasonlóan – állandóan hanyatlik és regenerálódik, ezért nagyon fontos, hogy a regenerációját felelősen támogassunk megfelelő étrenddel és a fizikai aktivitásunk fokozásával.

Mi történik, ha károsodik az endothel?

Az endothel működése az életkor előrehaladtával hanyatlik, de számos betegség, illetve károsító tényezők hatására is kimutatták funkciójának romlását. Az endothel működésének károsodása az érelmeszesedés kialakulásának első lépése és általában évekkel hamarabb létrejön, mint az érfal strukturális változásai.

Ahhoz, hogy az ér táguljon, az endothel sejteknek nitrogén-monoxidot (NO) kell termelniük. Több tudományos vizsgálat is alátámasztotta, hogy a kakaó  flavonoidokban gazdag ételek-italok, serkentik az endothel sejtek NO termelését, ami megelőzésként szolgálhat  a szív és érrendszeri problémákkal szemben. Az endothel nagyon érzékeny a környezeti hatásokra, a vérben keringő anyagok mennyiségére. Ha a NO-termelés csökken, az erek tágasságát befolyásoló anyagok egyensúlya az érszűkítés felé tolódik el. Hosszú távon ez nagy szív-és érrendszeri kockázatot jelent, magas koleszterinszintet, és a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét is.

Az endothelt jelentősen károsítja: a rendszeres zsírban gazdag étkezés, amely által fokozódik a káros oxigén-szabadgyökök képződése, de a vér magas cukorszintje is, ami szintén szabadgyökök termelődését idézi elő, és a dohányzás is hasonlóan hat rá. Többek között a túltápláltság is az endothel-működés romlását idézi elő.

Rendszeres kakaó fogyasztással sokat tehetünk a szívünk és érrendszerünk egészségéért

Fontos megjegyezni, hogy azok a megfigyelések és tanulmányok, melyek bemutatják a kakaó pozitív élettani hatásait, nem a silány minőségű csokoládékat, hanem a nyers kakaót, kakaóbabot, és a minőségi magas kakaó tartalmú tiszta csokoládékat népszerűsítik. Minél feldolgozatlanabb a kakaó, lásd nyers kakaóbab töret, nyers kakaóbab, annál több a benne rejlő erő. A közönséges bolti tejcsokoládétól ne várjuk ugyanezt a potenciált!

Sambirano Gold nyers kakaóbab

Figyelemre méltó kutatási eredmények:

Tudományosan kimutatták érrendszeri kockázati tényezőkkel (beleértve a dohányzást is) élő betegeknél, hogy például a magas kakaó flavonoid tartalmú (176–185 mg) kakaóital gyorsan, több mint egyharmadával növeli a bioaktív nitrogén-monoxid (NO) megjelenését, ami értágító hatást vált ki, ezáltal javítva a véráramlást. Mindemellett az inulinérzékenység javulása is várható a magas kakaótartalmú (cukormentes) ételek fogyasztásától, ugyanis csökkentett inzulinrezisztenciát mutattak ki esszenciális magas vérnyomásban szenvedő betegekben, mindössze 15 nap, napi 100 g flavonoidban gazdag csokoládé fogyasztás után. A csökkent glükóztoleranciával rendelkező, magas vérnyomású betegekben, a flavonoidban gazdag sötét csokoládé nemcsak csökkentette a vérnyomást és javította az endoteliális funkciót, de javította az inzulinérzékenységet, és a β-sejt funkciót is.

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:


Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

 

 

Forrás: kakaobab.com | preventissimo.hu | ahajournals.org

Borhi József Mátyásné
Borhi József Mátyásné

Köszönöm a cikket! Nagyon hasznosnak találtam! Üdv. Borhiné

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!