A kakaó flavonoidok hatása a Sclerosis Multiplexben

Egy új vizsgálat eredményei szerint a kakaó fogyasztása hatásosan enyhíti a fáradékonyságot relapszáló remittáló sclerosis multiplexben.

Egy új vizsgálat eredményei szerint a kakaó fogyasztása hatásosan enyhíti a fáradékonyságot relapszáló remittáló sclerosis multiplexben.

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház 0

A mentális és fizikai fáradtság, fáradékonyság, igen gyakori a sclerosis multiplexben, a betegek közel 90%-ka tapasztalja. Ez bizony negatív hatással van az életminőségre, és nagyon nehéz kezelni. Számos kutatásban kísérelték meg a gyógyszeres kezelést és az egyéb stratégiákat, melyek közül leginkább a testedzés vezetett némi eredményre. Mivel a krónikus fáradtság-szindrómában szenvedő betegeknél a magas antioxidáns – és flavonoid tartalmú, legalább 70%-85%-os kakaótartalmú fekete  csokoládé fogyasztása után enyhült a fáradtság és javult az alvás minősége, a kutatók úgy gondolták, hogy a flavonoidok hatásosak lehetnek sclerosis multiplexben is.

A Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -ban online megjelent 6 hetes kis létszámú, kettős vak vizsgálatban átlagosan 44 ± 10 éves, RRMS-ben szenvedő beteget vontak be. A résztvevőknél a vizsgálat megkezdése előtt három hónappal nem jelentkezett relapszus, a tünetek sem változtak, fáradtságuk a Fatigue Severity skálán a 4 és 7 fokozat közé esett. 19 betegnek magas, 21 betegnek pedig alacsony flavonoid-tartalmú kakaóporból kellett egy bögrényi reggeli italt készítenie éjszakai éhezés után, meleg rizs-tej hozzáadásával. Az ital elfogyasztása után még 30 percig nem volt szabad a szokásos gyógyszereiket sem bevenni. Egyéb táplálkozásuk az eddig megszokott módon folytatódott. A betegeknek naponta háromszor kellett osztályozniuk egy 1-től 10-es skálán a fáradtságukat. Dr. Shelly Coe (Oxford Brookes Centre for Nutrition and Health, Anglia) és munkatársai a kiinduláskor és a 6. héten megmérték, hogy a betegek adott idő alatt mekkora távolságot képesek gyalogolni. A fizikai fáradtságot a Neuro-QOL segítségével, a kognitív fáradtságot az Adult Memory and Information Processing Battery (AMIPB) segítségével mérték. A résztvevőknek ezeken kívül ki kellett tölteniük a fizikai aktivitásra, az életminőségre, a szorongásra és a depresszióra vonatkozó kérdőíveket is. A gyulladásos markereket is mérték a szérumban.

Hat hét után a Neuro-QOL mérései szerint a magas flavonoid-tartalmú kakaót ivók (19 fő) közül 11-nél enyhén javult a fáradtság, az alacsony flavonoid-tartalmú kakaót ivók (21 fő) közül viszont csak 8-nál  (hatás mértéke = ES: 0,04, 95%CI 0,40-0,48). Ugyanakkor mérsékelten javult a fáradékonyság a hat perces gyaloglási próba szerint (hatás mértéke, ES: 0,45, 95%CI 0,18-1,07). A betegek beszámolói szerint a magas flavonoidot fogyasztók fájdalmai is jobban enyhültek. Az AMIPB-vel mért  kognitív teljesítmény az intervenciós (magas flavonoid tartalmú kakaót fogyasztó) csoportban csak 1 betegnél javult, a kontroll (alacsony flavonoid tartalmú kakaót fogyasztó) csoportban egy betegnél sem változott. A 6 perces járási távolságot a magas flavonoid csoportban jelentősen, 34 méterrel nőtt, a kontroll csoportban viszont csak 11 méterrel.

A magas flavonoid csoport kb. 18 gr flavonoid-gazdag kakaóport fogyasztott, tehát egy relatíve kis adag is segíthet a sclerosis multiplexes betegek fáradtságán és egyéb tünetein.

Dr. Paolo Ragonese (Department of Experimental Biomedicine and Clinical Neurosciences, University of Palermo, Olaszország) szerkesztőségi közleményében megjegyezte, hogy a tanulmány eredményei ígéretesek, ezért újabb randomizált, kontrollált, hosszú idejű vizsgálatot kellene indítani a kérdés további tanulmányozására.

A magas kakaó flavonoid tartalmú natúr kakaó termékek rendszeres fogyasztásának számos pozitív élettani hatása van, melyekről itt írunk bővebben.

Tovább a termékrendeléshez >>>

Sambirano Gold termékek


Forrás:

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. Journal of Neurology, Neurosurgery& Psychiatry

3. Journal of Neurology, Neurosurgery& Psychiatry

4. http://otszonline.hu

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

15% tavaszi kedvezmény

Ajánlat vége: április 21.
tavasz15
Másol

Ezen a héten minden termékünket
15% kedvezménnyel vásárolhatod meg!

Beváltom

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!