A cukorbetegség kezelése, megelőzése

A kakaó-flavonoid lenne a 2-es típusú cukorbetegség ellenszere?

A kakaó-flavonoid lenne a 2-es típusú cukorbetegség ellenszere?

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház
Weboldalunkon szakirodalmi publikációk fordításait, illetve a kakaó hatásai témával kapcsolatos cikkeket olvashatsz. A jelen weboldalon feltüntetett információk kizárólag tájékoztató jellegűek és nem helyettesítenek orvosi konzultációt, vizsgálatot, kezelést!

Egyre több tudományos tanulmány szól arról, hogy a kakaóban található antioxidáns vegyületek hatékonyan segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, kezelésében.

(A Sambirano Gold nyers kakaó termékekkel kapcsolatos fogyasztói tapasztalatokról itt olvashatsz bővebben!)

A hiperglikémia, vagyis a magas vércukorszint gyógyszeres kezelése hosszú távon nem megoldás a betegek számára, ezért a kutatók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a különböző táplálkozásbeli megoldások keresésére is. Az évek során különösképpen azok a zöldségek és gyümölcsök kerültek előtérbe, melyek természetes és gazdag forrásai az úgynevezett flavonoidoknak. A flavonoidok olyan vegyületek, melyek bizonyítottan képesek diabétesz-ellenes szerként működni. A leghatásosabbnak a kakaó-flavonoidok bizonyultak a 2-es típusú cukorbetegséget illetően, amit az elmúlt évtizedben végzett sejttenyészet, állatmodelles és embereken végzett vizsgálatok is egyaránt megerősítettek.

Tények a cukorbetegségről

A cukorbetegség (diabetes mellitus) korunk egyik legsúlyosabb népbetegsége, ami évről évre sajnos egyre több embert érint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adati szerint 1980 és 2014 között, 108 millióról, 422 millióra nőtt a cukorbetegek száma világszerte. Különösen a szegényebb országokban szenvednek egyre többen ettől a betegségtől, Magyarországon például már több mint 1 millióan érintettek. Nem is gondolnák, pedig legtöbbször a cukorbetegség a fő okozója a kialakult vakságnak, a veseelégtelenségnek, a szívinfarktusnak, a stroke-nak és az alsó végtagok amputációjának is. A 2-es típusú cukorbetegség (T2D) a leggyakoribb formája a cukorbetegségnek, és egyben ez a leggyakoribb krónikus betegség is.

Nyers kakaó – A cukorbetegség természetes ellenszere

A kutatók a nyers kakaóban fokozottan jelen lévő epikatekin (epicatechin) monomereknek tulajdonítják azt a hatást, amely az inzulintermelés fokozását és a vércukorszint szabályozását eredményezi. Ez a kakaóban található vegyület elősegíti a béta-sejtek hatékonyabb működését, megerősíti a bennük található mitokondriumokat is, ami több ATP-t (energiát) termel, ez pedig több inzulin felszabadulást eredményez. Az epikatekin megvédi a sejteket és növeli az oxidatív stresszel szembeni képességüket. Vizsgálatokkal megerősítették, hogy ha magas kalória tartalmú étrendhez epikatekin vegyületet adnak, akkor az képes csökkenteni az elhízás szintjét, és javítani a vércukorszint szabályozását is. Ezeket az eredményeket a Journal of Nutritional Biochemistry tette közzé.

Továbbá tudományosan igazolt, hogy a nyers kakaóban található vegyületek:

  • szabályozzák a szénhidrát felszívódását a bélben
  • szerepet játszanak a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek védelmében
  • fokozzák az inzulinszekréciót
  • javítják a perifériás szövetek inzulinérzékenységét a glükóz transzporterek és az inzulin jelzés fő fehérjéinek a szabályozásával, például a májban, a zsírszövetekben és vázizmokban is
  • lipidcsökkentő hatást fejtenek ki
  • segítenek csökkenteni a betegség által megnövekedett oxidatív stresszt és az egyéb gyulladásos folyamatok mértékét

Összefoglalva, mindezen hatások hozzájárulnak az inzulinérzékenység javításához és a normoglykemia fenntartásához, így a 2-es típusú cukorbetegség megjelenésének és szövődményeinek kialakulásának megakadályozásához és / vagy jelentős késleltetéséhez is.

Következésképpen a nyers kakaó termékekből vagy étcsokoládéból származó mérsékelt napi kakaó-flavonoid, valamint más étrendi flavonoidok mindennapi bevitele értékes ajánlás lehet a 2-es típusú cukorbetegség táplálkozás általi kezelésére.

Összegzés

A tudományos eredményeket és a nyers kakaó termékeket fogyasztók visszajelzéseit figyelembe véve, a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében segítséget nyújthat a rendszeres nyers kakaóbab, nyers kakaóbab töret, nyers kakaópor és sötét csokoládé fogyasztás, azonban fontos leszögezni, hogy ez az ajánlás kizárólag az ipari feldolgozás alól mentes kakaótermékekre korlátozódik. A boltok polcain sorakozó káros adalékanyagokkal, cukorral és ízfokozókkal teli kakaótermékeket érdemes messziről elkerülni!


A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:


Sambirano Gold nyers kakaóbab

Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Termékkínálatunkban megtalálod a kakaó legtisztább és legegészségesebb verzióit!

 

(forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745494/)

Vissza fel

Kakaós teakülönlegességek

Fekete - Zöld - Gyümölcs - Chai

Kóstolj bel kakaós teakülönlegességeinkbe is! :)

Megnézem
Sambirano Gold logo

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben! Egyszerre csak egy kupon alkalmazható!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!