Természetesen a depresszió és a szorongás ellen

A kakaó-flavonoidok hangulatjavító hatásai

A kakaó-flavonoidok hangulatjavító hatásai

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a kakaóbabban található flavonoidok már 30 napon belül kedvező hatással lehetnek azokra, akik szorongással, illetve depresszióval küzdenek.

De sokszor még azoknak is, akiknek nem kell megküzdeniük a klinikai depresszióval vagy szorongással, jól jöhet néha a hangulatjavítás. A nyers kakaóbab flavonoidjai elképesztően értékes vegyületek, többek között kimutatták már azt is, hogy képesek védelmet nyújtani például a demencia ellen, de arról is készültek már vizsgálatok, hogy a kakaóbab vegyületeivel megelőzhető a hipertónia (magas vérnyomás) kialakulása, a legújabb vizsgálatok pedig azt támasztják alá, hogy a kakaóbab flavonoidjai kedvező hatással vannak a hangulatunkra is!

A Journal of Psychopharmacology nemrégiben megjelentetett egy cikket, melyben az ausztráliai Swinburne Egyetem Humán Pszichofarmakológiai Központjának kutatói arról számoltak be, hogy sikerült kimutatni, a kakaóbabban található flavonoidok pozitívan befolyásolják a szorongást és fokozzák a nyugalmat.

A kutatók elsősorban azt vizsgálták, hogy milyen mennyiségű kakaó-flavonoid szükséges a hangulat javítására

Ebben a randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos tesztben megvizsgálták mind a magas, mind az alacsony dózisú kakaó-flavonoidot tartalmazó italok hatását. A vizsgálatban 72 ember vett részt, akik mentesek voltak, az olyan időskori betegségektől, mint például a demencia, és a szív- és érrendszeri problémák. Véletlenszerűen 500 mg (nagy dózisú), 250 mg (alacsony dózisú), vagy 0 mg (placebo) kakaó-flavonoid tartalmú italt fogyasztottak naponta egyszer, 30 napon keresztül. Az italkeverékek ízben és kalóriákban azonosak voltak, csak a flavonoid tartalmuk különbözött.

Az eredmények

A kakaó-flavonoid tartalmú ital hangulatra, a memóriára és a figyelem különböző aspektusaira vonatkozó potenciális hatásait két alkalommal mérték, az első adag elfogyasztása, illetve 30 nap után. Az első adag elfogyasztása után nem voltak mérhető változások a hangulatot vagy a kognitív funkciókat illetően, a 30 napos kakaófogyasztást követően viszont jelentős javulást tapasztaltak a hangulat bizonyos aspektusaiban, beleértve a nyugalmat és az elégedettség érzetet. A kakaó-flavonoidok pozitív előnyei statisztikailag szignifikánsak voltak a nagy flavonoid dózist (500mg/nap) fogyasztó csoport esetében!

" Ez a randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat az első, amely bizonyítja a kakaó-flavonoidok pozitív hatásait a hangulatot illetően" - közölték a szerzők. "Ez a vizsgálat arra enged meg következtetni, hogy a kakaó-flavonoidok képesek javítani a klinikai szorongással vagy depresszióval járó tüneteket."

A nyers kakaóbab flavonoid tartalma

A nyers, egész, napon szárított kakaóbab teljes súlyának megközelítőleg 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk az egészségünket, amihez megközelítőleg 6 gramm nyers kakaóbabot, vagyis nagyjából 6 szemet kell elfogyasztanunk naponta.

 

Kakaóbab rendelés

 

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) Tételek
Tételek 0
Részösszeg 0
Vissza fel