Természetesen a depresszió és a szorongás ellen

Ha jól eszel, jól leszel! Kakaóval a mosolyért!

Ha jól eszel, jól leszel! Kakaóval a mosolyért!

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház 0

A depresszió és a szorongás is a bélben kezdődik!

Ha nem megfelelően tápláljuk a bélbaktériumainkat, az bizony kihat a mentális egészségünkre is, ugyanis a bél sokkal többet tud annál, mint amit eddig hittünk róla!

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb orvostudományi felfedezése, hogy az eddig antibiotikumok hadával irtott baktériumok nem az ellenségeink, sokkal inkább a jótevőink – már ha az ő érdekeik is így kívánják. A kutatások bebizonyították, hogy az “énünk” nemcsak fejből, hanem fejből és hasból áll, hiszen a bennünk élő baktériumok hatással vannak a belek bonyolult ideghálózatának aktivitására, ezáltal pedig befolyásolják testi és lelki egészségünket.

Talán mégsem minden a fejben dől el!

Azon túl, hogy a bélflóra egyensúlyának felborulása emésztési gondokhoz, hízáshoz, ételintoleranciához, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez vagy Parkinson-kórhoz vezethet, a hangulatunkat és viselkedésünket is irányítja! A kutatókat újabban az a felismerés foglalkoztatja, miszerint a bélben élő mikrobák felelősek azon anyagok termeléséért, melyeknek kulcsszerepe van a szorongás, a depresszió, az autizmus vagy a kognitív hanyatlás megjelenésében és fennmaradásában. 

“Nap mint nap találkozom szorongásos zavarral, depresszióval és egyéb mentális betegségekkel küzdő emberekkel. Ezeket az állapotokat a szerotoninhiánynak tudjuk be és a szerotoninszint gyógyszeres megemelésével enyhítjük a tüneteket – több-kevesebb sikerrel. Megdöbbentő volt számomra az a felismerés, hogy a bélbaktériumok és a bélfal sejtjei termelik a szerotonin nevű hírvivő molekula 95%-kát, ami a hangulatunk szabályozásáért felelős. Ahogy az is, hogy a szerotonin az étkezés során a szervezetbe juttatott alapanyagokból áll össze. Ez a boldogsághormon a bélben nagymértékben megkönnyíti az idegek számára az izmos bélfal mozgatását és fontos jelzőmolekulaként szolgál. Kísérletek bizonyítják, hogy egyetlen idegrendszeri impulzusra a bél kilenc választ küld, egyrészt közvetlenül az úgynevezett bolygóidegen keresztül, ami a nyúltagyból indulva érzőidegekkel hálózza be a mellkas, a rekeszizom és a belek körüli területet, és minden változás, ami a belekben történik, azonnal feljut a nyúltvelőbe, ahol többek között a légzés- és a keringésszabályozás zajlik. De emellett egy indirekt kapcsolat is van a bél és az agy között: a bél üzenetei a bélbaktériumok által termelt anyagok, valamint a táplálék lebontása során keletkezett melléktermékek révén jutnak a keringésbe, majd az idegrendszerbe. – Dr. Guseo András ideggyógyász, pszichiáter.

A belek bakteriális összetételét számos külső tényező képes megváltoztatni! A környezetváltozás, az antibiotikum használat és a stressz mind beleszólnak abba, hogy a hasznos vagy az ártalmas baktériumok vannak-e túlsúlyban a szervezetünkben, és persze azon is nagyon sok múlik, hogy mi mivel etetjük a baktériumainkat.

Ha jól eszel, jól leszel!

A szerotoninszint enyhe növelésével kiválóan enyhíthetők, illetve megszüntethetők a depressziós hangulatzavarok, valamint a félelemérzet és a szorongás, ebben pedig segítségünkre lehet a jó minőségű kakaó, ami a szorongáscsökkentő étrend alapvető részét kell hogy képezze.

Tudományosan igazolt, hogy a „jó” baktériumoknak, mint például a bifidobaktériumok, a csokoládé igazi lakoma, melyek azonnal elkezdik feldolgozni azt, eközben pedig gyulladásgátló hatású vegyületeket termelnek. Ez azért fontos, mert egyes kutatások szerint a gyulladás és a szorongás között is van összefüggés!

Figyeljünk a D-vitaminra! Ennek hiánya nagyon gyakori, különösen azok között, akik kevés időt töltenek a szabadban. A D-vitamin támogatja az agyi funkciók működését, valamint hozzájárul a neurotranszmitterek szabályozásához. Az orvosok szerint különösen fontos a D-vitamin a dopamin szabályozásához, ez pedig jelentős szerepet tölt be a motiváció és az öröm érzékelésében. A kakaóbabot a fermentáció után egy-két hétig napon szárítják, ez idő alatt a D-vitamin prekurzorai, a napfény hatására D2-vitaminokká alakulnak. Éppen ezért a kakaó kiváló D vitamin forrás, azonban mindig válasszunk tiszta csokoládét a lehető legmagasabb kakaótartalommal, vagy nyers kakaót, kakaóbabot.

A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztása bizonyítottan emeli az endorfin-szintet, és serkenti a szerotonin termelődését. Az általános rosszkedvűzőnek számító csoki esetében szerepet játszik a béta-feniletilamin (röviden PEA) is. Ez az anyag nem csak a szerotonint aktiválja, hanem más ingerületvivő anyagokat is, mint például a dopamint és a noradrenalint, amelyeknek szintén hangulatjavító hatásuk van. A PEA-szint jelentősen emelkedik testmozgás hatására is.

A sok triptofánt tartalmazó élelmiszerek ellátják szervezetünket a megfelelő alapanyaggal, amelyből szerotonint tud előállítani: dió- és mogyorófélék, hal és kemény sajtok (ementáli, eidami, gouda). Szénhidrátokkal együtt fogyasztva hatásuk fokozódik. A B6-vitaminban gazdag étrend (teljes kiőrlésű gabonák, zöldség és hal) szintén segít a szerotonin előállításában.

Ezekre is figyeljünk oda!

Ne stimuláljuk magunkat mesterséges megvilágítással. Szervezetünknek szüksége van az alvás és ébrenlét természetes ritmusára.

Rendszeresen - lehetőleg naponta - fél órát mozogjunk, sétáljunk a szabadban. Még borult időben is természetes fényzuhany éri testünket, ezért aktiválódik szerotonintermelődésünk.

Amikor ételt vásárolunk, tartsuk szem előtt az általános egészséget! A friss, ipari feldolgozás alól mentes és tartósítószer nélküli élelmiszerek megfelelő forrásként szolgálnak az egészséges bélflóra kialakításához. Igyekezzünk tápanyagokban, és rostban gazdag ételeket fogyasztani!

Nyers kakaóval a mosolyért!

Figyelembe véve a kakaó-flavonoidok tudományosan is megerősített hangulatjavító hatásait, a nyers kakaó, vagy a 100% kakaótartalmú csokoládé beépítése a szorongás csökkentő étrendbe, igazi Jolly Joker lehet.

A nyers kakaó több,mint 300 különböző értékes vegyületet tartalmaz! Többek között jelentős mennyiségű Omega-6 és Omega-3 zsírsavat, ásványi anyagokat és vitaminokat, gazdagon megtalálható benne például a foszfor, a vas, a magnézium, a réz, a kálium, a kalcium, a szelén és a cink, valamint a béta-karotin, az A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, D és az E vitamin is.

Sambirano Gold nyers kakaóbab

A kakaóban sokkal több van, mint a szorongás csökkentő hatásai! Több mint 40 egészségügyi előnye van, ami miatt gyógyászati ​​élelmiszernek is nevezik. A hatásairól itt olvashatsz bővebben!

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Amikor inkább a kakaót és a csokoládét választod a szorongás helyett, akkor bizonyosodj meg róla, hogy magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékekre essen a választásod! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:

Tovább a termékrendeléshez >>>

Sambirano Gold termékek

Forrás: divany.hu

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!