D-vitaminban gazdag kakaóbab

Kakaóbab, avagy a D-vitamin egy ízletes forrása!

Kakaóbab, avagy a D-vitamin egy ízletes forrása!

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház 0

Sajnos manapság az emberek többsége bizony D vitaminhiányban szenved, ami többek között fokozott kockázatot jelent a különböző légzőszervi megbetegedések és a gyenge csontozat kialakulásában. Mindemellett az utóbbi 15 év intenzív kutatásai azt is jelzik, hogy a D vitaminhiánynak bizony meghatározó szerepe van a különféle rákos megbetegedések kialakulásában, de akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a D vitamin véd a rákkal szemben, és lassítja a daganatok fejlődését rákbetegeknél.

A Martin Luther Egyetem Halle-Wittenberg (MLU) kutatócsoportja és a Max Rubner-Institut azonosított egy új, eddig még korábban ismeretlen D2-vitamin forrást, méghozzá a kakaót. A kutatók szerint a kakaót tartalmazó ételek gazdagok D2 vitaminban, azonban kiemelkedően nagy mennyiségű D2 vitamint a nyers kakaóbab, a sötét csokoládé és a kakaóvaj tartalmaz (1.90–5.48 µg/100 g). Eredményeiket közzé tették a Food Chemistry folyóiratban is.

 

Tovább a termékrendeléshez >>>

Sambirano Gold termékek


A D-vitamin alapvető fontosságú az emberi test számára. Két típust különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. A D3-vitamin az emberi bőrben a napsugárzás hatására keletkezik, míg a D2 vitamint pedig tejjel, tojással, hallal, teljes kiőrlésű gabonatermékekkel, illetve szintetikus formában juttatjuk a szervezetbe. „Mivel a teljes D vitamin háztartásunkat 90%-ban a napsugárzásnak köszönhetjük, a D vitaminhiány problémája mindig a téli hónapokban a legerősebb, amikor jóval kevesebb a napsütés." -mondja Gabriele Stangl táplálkozási professzor az MLU-tól.

Legutóbbi tanulmányukban a kutatók a kakaóbab és a kakaót tartalmazó termékek D-vitamin-tartalmát vizsgálták, mert gyanították, hogy a kakaó egy eddigi ismeretlen forrása lehet a D vitaminnak. A kakaóbabot a fermentáció után egy-két hétig napon szárítják, így a feltevés szerint a D-vitamin prekurzorai, melyek feltehetően nem ártalmas gombákból származnak, a napfény hatására D2-vitaminokká alakulnak a kakaóbabban. Elméletük teszteléséhez a kutatócsoport különböző kakaótermékeket és porokat elemzett a legmodernebb tömegspektrometriával.

Megállapították, hogy a kakaót tartalmazó termékek valóban tartalmaznak D2-vitamint azonban ételenként változó mennyiséget. Míg a sötét csokoládé viszonylag magas D2-vitamin tartalommal rendelkezik, a kutatók nagyon kevés D2 vitamint találtak a fehér csokoládéban. "Ez nem meglepő, mivel a fehér csokoládé kakaó tartalma jelentősen alacsonyabb. Ez megerősíti azt a feltevést, hogy a nyers kakaóbab és a magas kakaó tartalmú csokoládék, ételek, a D2-vitamin igazán gazdag forrásai," magyarázza Stangl.

A megállapítások ellenére a kutatók óva intenek attól, hogy nagy mennyiségű csokoládét fogyasszunk, hiszen különösen a cukor tartalom miatt ez igencsak egészségtelen lenne. A kakaó kiváló D vitamin forrás, azonban mindig válasszunk tiszta csokoládét a lehető legmagasabb kakaótartalommal, vagy nyers kakaót, kakaóbabot.

Referencia: Julia Kühn et al, Cocoa and chocolate are sources of vitamin D 2, Food Chemistry (2018). DOI: 10.1016/j.foodchem.2018.06.098

 

Neked ajánljuk: A nyers kakaóbab további egészségügyi hatásai

 

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!