A demencia megelőzése

Demencia, Alzheimer-kór prevenció, a kognitív képességek hanyatlása elkerülhető!

Demencia, Alzheimer-kór prevenció, a kognitív képességek hanyatlása elkerülhető!

A szerző Sambirano Gold

Eredeti publikáció: 2022.07.12.

Bevezető

Borotva módon vág az eszünk, brillírozik a memóriánk, kifinomultan érzékeljük a körülöttünk lévő világot és szempillantás alatt reagálunk a velünk történő eseményekre. Ha ezt mind elmondhatjuk magunkról, akkor örülhetünk, és talán el sem tudjuk képzelni, hogy milyen lehet feledékenységgel, memórizavarral, küzdeni. Az olyan kognitív funkcióknak a hanyatlása, mint például az emlékező képesség, a figyelem, az érzékelés vagy a gondolkodási funkciók, gyakran előforduló probléma az idősebb korcsoportban, amelyet csak tovább súlyosbítanak az olyan neurokognitív állapotok, mint például az vaszkuláris demencia és az Alzheimer-kór. Ezek az egészségügyi kihívások erősen befolyásolják a betegek és a hozzátartozók életét, valamint jelentős terhet rónak az egészségügyi rendszerekre is. A demencia és a kognitív zavarok hatékony gyógyszeres kezelésének a hiánya olyan életmódbeli beavatkozások keresésére ösztönözték a tudományt, mint például az olyan táplálékok alkalmazása, amelyek megelőzhetik és korlátozhatják a kognitív képességek elvesztését.

Demencia és az Alzheimer-kór megelőzése

A betegségek elkerülésének a leghatékonyabb módja mindig a megelőzés! Habár a demencia és az Alzheimer-kór a mai tudásunk szerint gyógyíthatatlan betegségnek számítanak, a tudomány jelen állása szerint sokat tehetünk ma azért, hogy elkerülhessük a holnap bajait. 

Ennek a publikációnak az volt a célja, hogy összegyűjtse a jelenlegi kísérleti bizonyítékokat a kakaó idegrendszerre gyakorolt hatásairól. A tudományos irodalom szisztematikus áttekintéséből 9 megfigyeléses vizsgálat és 10 intervenciós vizsgálat került kiválasztásra, amelyek arra utalnak, hogy a kakaóban található biomolekulák ígéretes eszközöket kínálhatnak a kognitív hanyatlás megelőzésére, kezelésére, ha megfelelő adagolásban és kezelési időtartamban biztosítják őket.

Miért éppen a kakaó?

A nyers kakaó egy nagyon ígéretes táplálék a demencia kialakulásának megelőzésében, megközelítőleg 380 ismert molekulát tartalmaz, amelyekből 10 pszichoaktív vegyület. A kakaóbab nagyon gazdag flavonoidokban – ezek olyan antioxidáns molekulák, amelyek az élelmiszer-polifenolok legnagyobb alosztályát képviselik. A flavanolok a flavonoidoknak egy alosztálya, amelyek a leveles zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, zöld teában, kakaóban és borban is megtalálhatók. Európában a napi átlagos flavanol bevitelt 428 ± 49 mg/napra becsülik. Az epikatechin a kakaóban leggyakrabban előforduló monomer flavanol, amit a Harvard Orvostudományi Egyetem professzora Norman K. Hollenberg fedezett fel. A sokak által kakaó vitaminnak is nevezett epichatechin annál nagyobb mértékben van jelen egy kakaó termékben minél kevésbé feldolgozott az. 

Kulcs lehet a kellő mennyiségű antioxidáns

Egyes humán vizsgálatok kimutatták, hogy a kakaóban található flavanolok specifikus keverékének fogyasztása a perifériás és az agyi érrendszer értágulatát idézheti elő, ezzel növelve az agy vérellátását, perfúzióját és a kognitív funkciók javulását.

Az oxidatív stressz és a gyulladás a demencia és az Alzheimer-kór (AD) főbb jellemzői, melyek az életkor előrehaladtával szerepet játszanak a kognitív hanyatlásban, beleértve az epigenetikai változásokat és a genomi instabilitást. Az oxidatív stressz és a gyulladásos folyamatok rombolják a sejtek közti jelátvitelt is. 

A kakaó flavonoidok rendszeres fogyasztása gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokhoz vezethet, amelyek ellensúlyozzák a kognitív funkciókat befolyásoló neuronális degenerációt és ideggyulladást. A kakaó antioxidáns kapacitása a zöld teánál, a vörösbornál és az áfonyánál is sokkal magasabb! Minél kevésbé feldolgozott egy kakaó termék, annál nagyobb antioxidáns kapacitással rendelkezik! A legmagasabb kakaó-flavonoid (antioxidáns) tartalommal rendelkező ilyen termékek a rövid ideig fermentált nyers, egész, napon szárított kakaóbab, a nyers kakaóbab töret, a nyers kakaópor, csokoládék közül pedig a legmagasabb kakaó tartalommal rendelkező csokoládék. 

 

 

Sambirano Gold kakaó, demencia, Alzheimer-kór megelőzéséhez, kezeléséhez.

 

A megfigyelések szerint az inzulin és az inzulinreceptorok szintén részt vesznek az agyi jelátvitelben, és az idegi funkciókban. Figyelembe véve, hogy a cukorbetegeknél nagyobb az Alzheimer-kór előfordulási kockázata, már csak a kakaó 2-es típusú cukorbetegségre kifejtett kedvező hatásai miatt is jó ötletnek tűnhet a nyers kakaót is tartalmazó diétás étrend alkalmazása. 

Az összegyűjtött vizsgálatok részletes leírását, dokumentációja az alábbi forráson keresztül érhető el.

Forrás: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9311747/#B5-antioxidants-11-01353

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:


Sambirano Gold nyers kakaóbab

Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Termékkínálatunkban megtalálod a kakaó legtisztább és legegészségesebb verzióit!

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

 

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!