Kakaóbabbal a szellemi hanyatlás ellen

A kakaóbab vegyületeivel megelőzhető az időskori szellemi hanyatlás (demencia)!

A kakaóbab vegyületeivel megelőzhető az időskori szellemi hanyatlás (demencia)!

A Columbia Egyetem kutatói érdekes eredményekre jutottak, amikor tudományos vizsgálatnak vetették alá a kakaóbabban található flavonoidokat.

A tudósok arról számoltak be, hogy a kakaóbabban található természetes gyógyhatású vegyületcsoport, a flavonoidok segítségével megelőzhető a korral járó szellemi leépülés, más néven a demencia.

A demencia

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent. Európában több mint hétmillió, Magyarországon pedig legalább 200 ezer ember lehet közvetlenül érintett. De mi is az a demencia? A latin eredetű kifejezés szó szerint értelmezve értelem nélküli állapotot jelent. A gyakran csak szellemi hanyatlásnak nevezett betegségcsoport kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő. 60 éves kor felett már minden tizedik ember érintett, 90 éves kor felett már több mint 30 százalékos ez az arány. A kor előrehaladásával sajnos romlanak a kognitív funkciók, és ez a folyamat már a fiatal felnőttkorban elkezdődik, a tapasztalható tünetek azonban az 50-60-as években jelentkeznek először.

Természetesen a demenecia ellen?

A Columbia Egyetemen végzett tanulmány egyik vezető szerzője, Scott A. Small professzor korábbi állatkísérleteiben már kimutatta, hogy a korral járó szellemi hanyatlás összefügg az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felelős agyterület, a hippokampusz meghatározott részén, az úgynevezett gyrus dentatusban (fogazott agytekervényben) bekövetkező elváltozásokkal.

A tanulmány vezető szerzője, Scott A. Small professzor korábbi állatkísérleteiben kimutatta, hogy a korral járó szellemi hanyatlás összefügg az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felelős agyterület, a hippokampusz meghatározott részén, az úgynevezett gyrus dentatusban (fogazott agytekervényben) bekövetkező elváltozásokkal.

A kutatócsoport ezúttal azt vizsgálta, hogy az embereknél is létezik-e ok-okozati összefüggés a gyrus dentatus elváltozásai és a korral járó szellemi hanyatlás között, illetve visszafordítható-e ez a folyamat a kakaóbab flavonoidjainak segítségével, ugyanis korábbi kutatások során már bebizonyosodott, hogy a kakaóbab flavonoidjai az egerek esetében elősegítik az idegsejtek közötti összekapcsolódásokat a fogazott agytekervényben.

A vizsgálat eredményei figyelemre méltóak!

A három hónapon át tartó vizsgálatokban harminchét, 50 és 69 éves közötti önkéntes vett részt. A résztvevők fele magas, napi 900 milligramm kakaó flavonoidot tartalmazó italt fogyasztott, míg a kontrollcsoport étrendjében mindössze napi 10 milligramm ilyen vegyület szerepelt. A kutatás kezdetén és a végén az összes résztvevőt funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatnak (fMRI) vetették alá, amelynek során vizsgálták az agyterület anyagcseréjének milyenségéről tanúskodó vérellátást és valamennyi önkéntessel memóriateszteket is végeztettek.

„Az agyi képalkotó eljárás észrevehető változásokat mutatott ki azoknál, akik magas, napi 900 milligramm flavonoid-dózisokat szedtek" - közölte a tanulmány első szerzője, Adam M. Brickman docens. A csoport tagjai sokkal jobb eredményeket értek el a memóriateszteken is, az önkéntesek három hónap után a 30-40 évesek szintjén teljesítettek. A tudós egyben azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok során alkalmazott speciális ital nem azonos a csokoládéval, így óva intett mindenkit attól, hogy fokozott édességfogyasztással próbálja a kutatások során kimutatott eredményeket elérni.

Forrás: index.hu

Fogyasszunk nyers, egész kakaóbabot!

A nyers, egész, napon szárított kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk az agy megfelelő működését, amihez megközelítőleg 6 gramm nyers kakaóbabot, vagyis nagyjából 6 szemet kell elfogyasztanunk naponta.

Neked ajánljuk: A nyers kakaóbab további egészségügyi hatásai

 

Kakaóbab rendelés

 

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Ida! A nyers kakaóbab minden körülmények között hatásosabb a kakaópornál legyen bármi is a származási helye. Sajnos a kakaópor készítésénél a kakaóbab feldolgozásának folyamata, a fermentálás, a pörkölés és a lúgos feltárás mind csökkentik a kakaóbab összpolifenol-tartalmát, ezért az egészségre gyakorolt hatásait tekintve a legjobb, ha mindig nyers, egész kakaóbabot fogyasztunk. Feldolgozatlan és természetes, a feldolgozottal szemben.

A Sambirano Gold nyers, egész, napon szárított madagaszkári kakaóbabból 5-7 szem elfogyasztását javasoljuk naponta. Ez 5-7 gramm napi mennyiségnek felel meg. A 100 grammos kiszerelésünk (1.490 Ft) megközelítőleg 15 napos adagnak felel meg, vagyis a napi adag ára nem 2.000 Ft, hanem 100 Ft. :)

kertész ida
kertész ida

Mivel hatásosabb a bab a holland kakaópornál ? Közel2ooo ft napi adag árát soknak tartom.

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) Tételek
Tételek 0
Részösszeg 0
Vissza fel