Kakaóbabbal a szellemi hanyatlás ellen

A kakaóbab vegyületeivel megelőzhető az időskori szellemi hanyatlás (demencia)!

A kakaóbab vegyületeivel megelőzhető az időskori szellemi hanyatlás (demencia)!

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház 10

A Columbia Egyetem kutatói érdekes eredményekre jutottak, amikor tudományos vizsgálatnak vetették alá a kakaóbabban található flavonoidokat.

A tudósok arról számoltak be, hogy a kakaóbabban található természetes gyógyhatású vegyületcsoport, a flavonoidok segítségével megelőzhető a korral járó szellemi leépülés, más néven a demencia.

A demencia

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent. Európában több mint hétmillió, Magyarországon pedig legalább 200 ezer ember lehet közvetlenül érintett. De mi is az a demencia? A latin eredetű kifejezés szó szerint értelmezve értelem nélküli állapotot jelent. A gyakran csak szellemi hanyatlásnak nevezett betegségcsoport kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő. 60 éves kor felett már minden tizedik ember érintett, 90 éves kor felett már több mint 30 százalékos ez az arány. A kor előrehaladásával sajnos romlanak a kognitív funkciók, és ez a folyamat már a fiatal felnőttkorban elkezdődik, a tapasztalható tünetek azonban csak az 50-60-as években jelentkeznek először.

Természetesen a demenecia ellen?

A Columbia Egyetemen végzett tanulmány egyik vezető szerzője, Scott A. Small professzor korábbi állatkísérleteiben már kimutatta, hogy a korral járó szellemi hanyatlás összefügg az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felelős agyterület, a hippokampusz meghatározott részén, az úgynevezett gyrus dentatusban (fogazott agytekervényben) bekövetkező elváltozásokkal.

A tanulmány vezető szerzője, Scott A. Small professzor korábbi állatkísérleteiben kimutatta, hogy a korral járó szellemi hanyatlás összefügg az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felelős agyterület, a hippokampusz meghatározott részén, az úgynevezett gyrus dentatusban (fogazott agytekervényben) bekövetkező elváltozásokkal.

A kutatócsoport ezúttal azt vizsgálta, hogy az embereknél is létezik-e ok-okozati összefüggés a gyrus dentatus elváltozásai és a korral járó szellemi hanyatlás között, illetve visszafordítható-e ez a folyamat a kakaóbab flavonoidjainak segítségével, ugyanis korábbi kutatások során már bebizonyosodott, hogy a kakaóbab flavonoidjai az egerek esetében elősegítik az idegsejtek közötti összekapcsolódásokat a fogazott agytekervényben.

Sambirano Gold webáruház >>>

Sambirano Gold termékek


A vizsgálat eredményei figyelemre méltóak!

A három hónapon át tartó vizsgálatokban harminchét, 50 és 69 éves közötti önkéntes vett részt. A résztvevők fele magas, napi 900 milligramm kakaó flavonoidot tartalmazó italt fogyasztott, míg a kontrollcsoport étrendjében mindössze napi 10 milligramm ilyen vegyület szerepelt. A kutatás kezdetén és a végén az összes résztvevőt funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatnak (fMRI) vetették alá, amelynek során vizsgálták az agyterület anyagcseréjének milyenségéről tanúskodó vérellátást és valamennyi önkéntessel memóriateszteket is végeztettek.

„Az agyi képalkotó eljárás észrevehető változásokat mutatott ki azoknál, akik magas, napi 900 milligramm flavonoid-dózisokat szedtek" - közölte a tanulmány első szerzője, Adam M. Brickman docens. A csoport tagjai sokkal jobb eredményeket értek el a memóriateszteken is, az önkéntesek három hónap után a 30-40 évesek szintjén teljesítettek. A tudós egyben azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok során alkalmazott speciális ital nem azonos a csokoládéval, így óva intett mindenkit attól, hogy fokozott édességfogyasztással próbálja a kutatások során kimutatott eredményeket elérni.

Természetes úton a nyers kakaóbabból juthatunk a legtöbb kakaó-flavonoidhoz, illetve több mint 300 különböző olyan értékes vegyülethez, amelyek rendkívül pozitív élettani hatásokkal bírnak. A Sambirano Gold kakaóbabok további különlegessége az átlagon felüli vitamin és tápanyag tartalomban rejlik, ami az egyedülálló fermentációs és szárítási procedúrának köszönhető.

Sambirano Gold nyers kakaóbab

A kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk az agy megfelelő működését, amihez megközelítőleg 6 gramm (5-7 szem) kakaóbabot kell elfogyasztanunk naponta.

 

Neked ajánljuk:

Sambirano Gold terméktapasztalatok

A nyers kakaóbab további egészségügyi hatásai

Forrás: index.hu

 

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Andrea! Demens betegeknek elsősorban a Sambirano Gold – Nyers, napon szárított kakaóbabot ajánljuk: https://kakaobab.com/collections/sambirano-gold-nyers-egesz-napon-szaritott-kakaobab

Kerteszne Bai Andrea
Kerteszne Bai Andrea

Édesanyam 80 éves 2 éve demens beteg
Melyiket ajánlják

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Eti! Elsősorban a nyers, egész, napon szárított kakaóbabot ajánljuk, melyből 5-7 szemet érdemes elfogyasztani naponta. Kiegészítő terméknek pedig a nyers kakaópor és 100% kakaótartalmú csokoládé pasztilla is jó választás.

Kné. Eti
Kné. Eti

Magas vérnyomásra, kezdődő cukorbetegségre, és időskori feledékenységre , még nem demens, szeretném kérdezni, hogy melyiket tudnák ajánlani, és a napi bevitelét is. Köszönöm válaszukat. Eti.

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Németh Mária!

Igen, valóban hatásos lehet a nyers kakaóbab a 2-es típusú cukorbetegségre. Az ezzel kapcsolatos tanulmányról ebben a cikkünkben írunk bővebben: https://kakaobab.com/blogs/a-cukorbetegseg-kezelese-megelozese/a-kakao-flavonoid-lenne-a-2-es-tipusu-cukorbetegseg-ellenszere

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Mné Anita! Mindenképpen érdemes lehet már kialakult demenciánál is megpróbálkozni a rendszeres nyers kakaóbab fogyasztással.

Nemeth Maria
Nemeth Maria

Cukor beteg vagyok 2estipusu azt hallotam hogy a kakaobab nagyon jo hatassal van a cukorbetegsegre!

Mné Anita
Mné Anita

Üdvözlöm,a már kialakult demenciára is van hatással vagy csak megelőzésre jó?

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Ida! A nyers kakaóbab minden körülmények között hatásosabb a kakaópornál legyen bármi is a származási helye. Sajnos a kakaópor készítésénél a kakaóbab feldolgozásának folyamata, a fermentálás, a pörkölés és a lúgos feltárás mind csökkentik a kakaóbab összpolifenol-tartalmát, ezért az egészségre gyakorolt hatásait tekintve a legjobb, ha mindig nyers, egész kakaóbabot fogyasztunk. Feldolgozatlan és természetes, a feldolgozottal szemben.

A Sambirano Gold nyers, egész, napon szárított madagaszkári kakaóbabból 5-7 szem elfogyasztását javasoljuk naponta. Ez 5-7 gramm napi mennyiségnek felel meg. A 100 grammos kiszerelésünk (1.490 Ft) megközelítőleg 15 napos adagnak felel meg, vagyis a napi adag ára nem 2.000 Ft, hanem 100 Ft. :)

kertész ida
kertész ida

Mivel hatásosabb a bab a holland kakaópornál ? Közel2ooo ft napi adag árát soknak tartom.

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) Tételek
Tételek 0
Részösszeg 0
Vissza fel