Kakaóbabbal a szellemi hanyatlás ellen

A kakaóbab vegyületeivel megelőzhető az időskori szellemi hanyatlás (demencia)!

A kakaóbab vegyületeivel megelőzhető az időskori szellemi hanyatlás (demencia)!

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház 24

A Columbia Egyetem kutatói érdekes eredményekre jutottak, amikor tudományos vizsgálatnak vetették alá a kakaóbabban található flavonoidokat.

A tudósok arról számoltak be, hogy a kakaóbabban található természetes gyógyhatású vegyületcsoport, a flavonoidok segítségével megelőzhető a korral járó szellemi leépülés, más néven a demencia.

(A Sambirano Gold nyers kakaó termékekkel kapcsolatos fogyasztói tapasztalatokról itt olvashatsz bővebben!)

A demencia

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent. Európában több mint hétmillió, Magyarországon pedig legalább 200 ezer ember lehet közvetlenül érintett. De mi is az a demencia? A latin eredetű kifejezés szó szerint értelmezve értelem nélküli állapotot jelent. A gyakran csak szellemi hanyatlásnak nevezett betegségcsoport kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő. 60 éves kor felett már minden tizedik ember érintett, 90 éves kor felett már több mint 30 százalékos ez az arány. A kor előrehaladásával sajnos romlanak a kognitív funkciók, és ez a folyamat már a fiatal felnőttkorban elkezdődik, a tapasztalható tünetek azonban csak az 50-60-as években jelentkeznek először.

Természetesen a demenecia ellen?

A Columbia Egyetemen végzett tanulmány egyik vezető szerzője, Scott A. Small professzor korábbi állatkísérleteiben már kimutatta, hogy a korral járó szellemi hanyatlás összefügg az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felelős agyterület, a hippokampusz meghatározott részén, az úgynevezett gyrus dentatusban (fogazott agytekervényben) bekövetkező elváltozásokkal.

A tanulmány vezető szerzője, Scott A. Small professzor korábbi állatkísérleteiben kimutatta, hogy a korral járó szellemi hanyatlás összefügg az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felelős agyterület, a hippokampusz meghatározott részén, az úgynevezett gyrus dentatusban (fogazott agytekervényben) bekövetkező elváltozásokkal.

A kutatócsoport ezúttal azt vizsgálta, hogy az embereknél is létezik-e ok-okozati összefüggés a gyrus dentatus elváltozásai és a korral járó szellemi hanyatlás között, illetve visszafordítható-e ez a folyamat a kakaóbab flavonoidjainak segítségével, ugyanis korábbi kutatások során már bebizonyosodott, hogy a kakaóbab flavonoidjai az egerek esetében elősegítik az idegsejtek közötti összekapcsolódásokat a fogazott agytekervényben.

A vizsgálat eredményei figyelemre méltóak!

A három hónapon át tartó vizsgálatokban harminchét, 50 és 69 éves közötti önkéntes vett részt. A résztvevők fele magas, napi 900 milligramm kakaó flavonoidot tartalmazó italt fogyasztott, míg a kontrollcsoport étrendjében mindössze napi 10 milligramm ilyen vegyület szerepelt. A kutatás kezdetén és a végén az összes résztvevőt funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatnak (fMRI) vetették alá, amelynek során vizsgálták az agyterület anyagcseréjének milyenségéről tanúskodó vérellátást és valamennyi önkéntessel memóriateszteket is végeztettek.

„Az agyi képalkotó eljárás észrevehető változásokat mutatott ki azoknál, akik magas, napi 900 milligramm flavonoid-dózisokat szedtek" - közölte a tanulmány első szerzője, Adam M. Brickman docens. A csoport tagjai sokkal jobb eredményeket értek el a memóriateszteken is, az önkéntesek három hónap után a 30-40 évesek szintjén teljesítettek. A tudós egyben azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok során alkalmazott speciális ital nem azonos a csokoládéval, így óva intett mindenkit attól, hogy fokozott édességfogyasztással próbálja a kutatások során kimutatott eredményeket elérni.

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:


Sambirano Gold nyers kakaóbab

A kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk az agy megfelelő működését, amihez megközelítőleg 6 gramm (5-7 szem) kakaóbabot kell elfogyasztanunk naponta.

 

Termékkínálatunkban megtalálod a kakaó legtisztább és legegészségesebb verzióit!

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek


Önmagában, és így is fogyasztható a nyers kakaóbab:

 

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Balázs! A nyers kakaó ebben az esetben is adható a javasolt adagolásban, ami 5-7 szem kakaóbabot jelent naponta. Egészségügyi problémák esetén, mindenképpen a nyers kakaó termékekben érdemes gondolkozni, ezek közül is leginkább a nyers, egész, napon szárított kakaóbabban. A kakaónak ez a legérintetlenebb, legfeldolgozatlanabb, de már fogyasztható verziója, a hasznos vegyületekből ez a termék tartalmaz a legtöbbet. Ha gondot okoz az elrágása, (ami keménységet illetően nagyjából a madulabél keménységéhez hasonlítható) akkor kávédarálóban szokták finom állagúvá őrölni.

Helyettesítő, vagy kiegészítő megoldásként a nyers kakaóbab töretet, a nyers kakaóport, vagy a 100% kakaótartalmú csokoládé pasztillát szoktuk még javasolni.

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Mária! Igen, a határon túlra is vállaljuk a kiszállítást.

Balázs
Balázs

T. Cím!

A 71 éves Édesapámnak Lewy-testes szindrómát diagnosztizáltak. Tüneteket tekintve többek között térben és időben nem mindig tiszta, aluszékonyság, mozgáskoordináció akadozik, vontatott beszéd…stb…
A székeléssel is gondok van…..
Érdeklődöm, hogy a termékük ebben az esetben is szedhető?
Amennyiben igen melyik fajtát ajánlják?

Előre is köszönöm válaszukat!

Üdvözlettel:
Balázs

Katacz Mária
Katacz Mária

Jó napot.Érdeklődni szeretnék,hogy határon tulra van e kiszállítás?

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Katalin! 1 kg kakaóbab 10.900 Ft-ba kerül.

Gundel Katalin
Gundel Katalin

Érdeklődni szeretnénk mennyibe kerül most 1 kg kakaóbab?

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Ilona! Itt a weboldalunkon keresztül rendelhető meg a kakaóbab, de email-ben: sambiranogold@gmail.com, vagy telefonon: 06 30 847 6947 is nyugodtan kereshet minket. Szegedre futárszolgálattal tudjuk eljuttatni a termékeinket.

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Gitta! Elsősorban a nyers, napon szárított kakaóbabot javasoljuk.

B. Gitta
B. Gitta

Szeretném megkérdezni, hogy gyomorfekélyes, valamint laktos es glutén, valamint histamin intolerancia esetén melyi terméket javasolják? ( kezdődő demencia esetén?

Dr.Kissné Gyetvai Ilona
Dr.Kissné Gyetvai Ilona

T. Cím!
Olvastam a nyers kakaóbabról. Nálam most kezd a memóriám sokszor kihagyni. 72 éves vagyok.
Kérdésem, hogy hol lehet kapni?
Szegeden lek.
Nagyon fontos lenne a javaslata, mert egyedül élek, és nem szeretnék teljesen lerobbanni!
Köszönettel Ilona

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Ida! Amennyiben az édesanyja a demencia miatt étvágytalan, ha az alap betegségre sikerülne hatni, akkor remélhetőleg az étvágy kérdése is megoldódna. Nem feltétlenül csökkenti mindenkinél a kakaóbab az étvágyat! Igaz, hogy a benne lévő természetes vegyületek támogatják az anyagcserét, és zsírégető tulajdonságokkal is rendelkeznek, de ennek ellenére nem gondolnánk, hogy egy kórosan sovány embert még tovább fogyasztana. Nyugodtan megpróbálhatják.

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Róbert! Habár az ebben a cikkben tárgyalt tudományos kutatás elsősorban a demencia megelőzésének lehetőségéről szól, természetesen a már a kialakult demenciánál is érdemes rendszeresíteni a napi nyers kakaóbab fogyasztást. Idézet a Rendelés/Tapasztalatok menüpontból: “A fiamnak vásároltam, hogy könnyebben menjen az érettségi, de neki nem ízlett így elkezdtem én rágcsálni. Reggelente fogyasztom ha megeszem az 5-6 szemet délig nem is vagyok éhes. Úgy érzem felpörget. Bár én egyébként is csokoládé mániás vagyok.(Gombóc Artúr) csak nem vagyok elhízva. A kakaóbabról az egyik betegemtől hallottam (körzeti nővérkék dolgozom) felesége keresett valami segítséget a demenciába szenvedő férjének. Időnként azt sem tudta megmondani hol van pedig a saját lakásába volt. Amióta a kakaóbabot eszi nincs ilyen probléma. Mindenkinek csak ajánlani tudom. A”

Sz.K.Robert
Sz.K.Robert

Tisztelt Sambrino Team!
Van visszajelzésük a vevőkörükből, hogy valakinél javulás mutatkozott mar meglévő demencia esetén a kakaóbab fogyasztásaból kifolyólag?

Főző Ida
Főző Ida

Tisztelt Cím,.
Az édesanyám kezdődő demény beteg (73) viszont kórosan sovány.Azt olvastam hogy a kakaóbab csökkenti az étvágyat, ezért aggódom,hogy ha ezt fogyasztaná,akkor még annyit sem enne, mint most.
Mit javasolnak Önök?
köszönöm a választ előre is
Üdvözlettel
Főző Ida S.k.

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Andrea! Demens betegeknek elsősorban a Sambirano Gold – Nyers, napon szárított kakaóbabot ajánljuk: https://kakaobab.com/collections/sambirano-gold-nyers-egesz-napon-szaritott-kakaobab

Kerteszne Bai Andrea
Kerteszne Bai Andrea

Édesanyam 80 éves 2 éve demens beteg
Melyiket ajánlják

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Eti! Elsősorban a nyers, egész, napon szárított kakaóbabot ajánljuk, melyből 5-7 szemet érdemes elfogyasztani naponta. Kiegészítő terméknek pedig a nyers kakaópor és 100% kakaótartalmú csokoládé pasztilla is jó választás.

Kné. Eti
Kné. Eti

Magas vérnyomásra, kezdődő cukorbetegségre, és időskori feledékenységre , még nem demens, szeretném kérdezni, hogy melyiket tudnák ajánlani, és a napi bevitelét is. Köszönöm válaszukat. Eti.

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Németh Mária!

Igen, valóban hatásos lehet a nyers kakaóbab a 2-es típusú cukorbetegségre. Az ezzel kapcsolatos tanulmányról ebben a cikkünkben írunk bővebben: https://kakaobab.com/blogs/a-cukorbetegseg-kezelese-megelozese/a-kakao-flavonoid-lenne-a-2-es-tipusu-cukorbetegseg-ellenszere

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Mné Anita! Mindenképpen érdemes lehet már kialakult demenciánál is megpróbálkozni a rendszeres nyers kakaóbab fogyasztással.

Nemeth Maria
Nemeth Maria

Cukor beteg vagyok 2estipusu azt hallotam hogy a kakaobab nagyon jo hatassal van a cukorbetegsegre!

Mné Anita
Mné Anita

Üdvözlöm,a már kialakult demenciára is van hatással vagy csak megelőzésre jó?

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Ida! A nyers kakaóbab minden körülmények között hatásosabb a kakaópornál legyen bármi is a származási helye. Sajnos a kakaópor készítésénél a kakaóbab feldolgozásának folyamata, a fermentálás, a pörkölés és a lúgos feltárás mind csökkentik a kakaóbab összpolifenol-tartalmát, ezért az egészségre gyakorolt hatásait tekintve a legjobb, ha mindig nyers, egész kakaóbabot fogyasztunk. Feldolgozatlan és természetes, a feldolgozottal szemben.

A Sambirano Gold nyers, egész, napon szárított madagaszkári kakaóbabból 5-7 szem elfogyasztását javasoljuk naponta. Ez 5-7 gramm napi mennyiségnek felel meg. A 100 grammos kiszerelésünk (1.490 Ft) megközelítőleg 15 napos adagnak felel meg, vagyis a napi adag ára nem 2.000 Ft, hanem 100 Ft. :)

kertész ida
kertész ida

Mivel hatásosabb a bab a holland kakaópornál ? Közel2ooo ft napi adag árát soknak tartom.

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel