Az ashwagandha hatása a szervezetünkre

Miért jó az ashwagandha rendszeres fogyasztása?

Miért jó az ashwagandha rendszeres fogyasztása?

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház 0

Az ashwagandha vagy álombogyó a burgonyafélék családjába tartozik. Az ájurvédikus (holisztikus) orvoslás egyik legerősebb gyógynövényeként tartják számon. Ősidők óta alkalmazzák a gyógyító és fiatalító tulajdonságai miatt. Előszeretettel használják például lábadozási időszakban az immunrendszer erősítésére.

Származása

A gyógynövény maga India száraz éghajlatú területein őshonos. Az extrém magas (40°C), illetve alacsony (-10°C) hőmérsékletet is túléli. Még 1500 méter tengerszint feletti magasságban is megtalálható. Bokros növekedésű, magassága eléri az 1-1,2 métert. Levelei oválisak, virágai sárgák. Termése éretten fényes, vörös bogyó.

Az álombogyó 20 pozitív hatása a szervezetre

A növény szinte csodaszámba menő gyógyhatásait a modern orvoslás gyakran megkérdőjelezi. Az azonban bizonyos, hogy a különböző vizsgálatok eredménye szerint számos kedvező gyógyászati hatással bír. Ide sorolható például antioxidáns, stresszoldó, gyulladáscsökkentő, valamint elalvást elősegítő hatása. Hasznos lehet egyes izom- és csontrendszeri problémák esetén, például ízületi gyulladás vagy reuma kezelése során. Ugyancsak ismert az erőnlétet serkentő, valamint az általános egészségi állapotot javító hatása.

Az egyik leghatásosabb adaptogén gyógynövényként sikeresen helyreállítja a test és a lélek egyensúlyát; módosítja a szervezet reakcióit a különféle stresszhatásokkal szemben.

Antikarcinogén hatású

Egyes kutatások alapján bizonyítottnak látják, hogy az álombogyó antikarcinogén (rákellenes) tulajdonságokkal bír. Hatékonyan enyhíti továbbá a kemoterápia kellemetlen mellékhatásait is.

Gyulladáscsökkentő

A gyógynövény gazdag alkaloidokban, szteroid laktonokban, valamint szaponinokban, amely vegyületek hatásosak a különböző reumatológiai problémák esetén. Jótékony hatását ciklooxigenáz-inhibitorként kifejtve csökkenti a szervezetben fellépő gyulladást és az azzal járó fájdalomérzetet.

Antibakteriális tulajdonságokkal bír

Az ajurvédikus orvoslásról szóló egyes feljegyzések szerint az álombogyó felveszi a harcot a szervezetet támadó bakteriális fertőzésekkel szemben, azaz antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Bizonyos emésztőrendszeri, húgyúti, illetve légúti fertőzések esetén is hatásos lehet.

Védi a szív- és érrendszert

Antioxidáns, stresszoldó, valamint gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhetően az álombogyó előnyös szív-és érrendszeri problémák esetén. Kordában tartja a koleszterinszintet, erősíti a szívizomzatot. Továbbá hipolipidémiás hatása révén csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Enyhíti a depressziót

Az ajurvédikus gyógyászatban már hosszú ideje a fizikai és mentális egészség javítására használják. Hatásos lehet bizonyos szorongásos és depressziós tünetek leküzdésében.

A diabétesz ellen hat

Az ajurvédikus orvoslástan szerint a gyógynövény sikeresen felveszi a harcot a cukorbetegséggel, azaz eredményesen alkalmazható kiegészítésként a cukorbetegség kezelése során.

Serkenti a pajzsmirigyműködést

Hatásos lehet pajzsmirigy-alulműködés esetén. A növény gyökeréből készült kivonat napi használata serkenti a pajzsmirigyhormonok termelődését.

Oldja a stresszt

A különböző kutatások és kísérletek kimutatták a növény stresszoldó, idegnyugtató hatását, amelyet negatív mellékhatások vagy függőség kialakulása nélkül fejt ki.

Antioxidáns tulajdonságokkal bír

Az álombogyó gazdag antioxidánsokban. Az antioxidánsok az anyagcsere során semlegesítik a szabad gyökök káros hatását.

Erősíti az immunrendszert

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása elősegítheti az immunrendszer erősödését. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a növény fogyasztása növeli a vörösvértestek, fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék számát.

Segíti a vérképzést

Jótékony hatást fejt ki vérszegénység esetén azáltal, hogy elősegíti a vörös- és fehérvérsejtek termelődését.

Fokozza a libidót

Az álombogyót évszázadok óta használják természetes afrodiziákumként; férfiak esetén a sperma minőségét is javítja.

Görcsoldó hatású

Az ajurvédikus orvoslás különböző rohamok és görcsök ellen használja gyógyhatású szerként.

Gyógyítja a szembetegségeket

Egyes kutatások szerint a növény antioxidáns és sejtvédő tulajdonságai révén hatásos lehet a szürkehályog kezelésében.

Elősegíti a méltóságteljes öregedést

Mind az anyagcserét, mind az érzelmi életet érő stresszhatások drámaian befolyásolják az öregedést. A kortizol a szervezetben előforduló olyan stresszhormon, amely hozzájárul az izomvesztéshez, az elgyengüléshez, ezáltal a ráncok kialakulásához és a szellemi leépüléshez. Egyes kutatások szerint a növény javítja a stresszel szembeni ellenállást, valamint csökkenti a kortizolszintet.

Enyhíti a klimax tüneteit

A gyógynövény segíthet a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában. Jelentősen enyhítheti a menopauza során jelentkező hőhullámok, szorongás és hangulatingadozás tüneteit.

Javítja a memóriát

Kutatások kimutatták, hogy a növény a memóriaromlás ellen hat. Hatékonyan védi az agyat a különböző neurodegeneratív betegségeket kiváltó oxidatív stressz ellen. A stressz elleni küzdelemben kifejtett jótékony hatása továbbá, hogy fogyasztása révén javulhat a hosszú távú vizuális memória.

Elősegíti a revitalizációt és a megfiatalodást

A növény növeli a szervezet energiaszintjét. Egy tudományos tanulmány megerősítette, hogy ezzel egyidejűleg csökkenti a stressz kiváltotta kellemetlen tüneteket is.

Elősegíti az agy és az idegrendszer regenerálódását

Az álombogyó elősegíti a szervezet idegsejteinek regenerálódását, valamint a dendritikus sejtek termelődését. Ezek olyan neurodegeneratív betegségekkel szemben veszik fel a harcot, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór. A gyógynövény javítja továbbá az idegsejtek közötti kommunikációt, valamint serkenti a sérült idegrendszer regenerálódását.

Az álmatlanság ellen hat

Tartós álmatlanság esetén az álombogyó hatásos megoldást jelenthet a problémára.  Kivonata elősegíti a mély, pihentető alvást káros mellékhatások nélkül.

Mellékhatások

Kockázati tényezők várandós nők esetén

Várandós nők számára nem javasolt a növény fogyasztása, mivel annak különböző kémiai tulajdonságai vetéléshez vezethetnek!

Figyelmeztetés

Ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk álombogyót nagy mennyiségben, mivel az gyomorpanaszokat, hányingert vagy hasmenést okozhat.

Hogyan fogyasszuk az álombogyót?

Az álombogyó gyökerét frissen vagy szárítva, porított formában használhatjuk fel.

Superfood porkeverékek, ashwagandhával

A Sambirano Gold Super Boost és Sambirano Gold Harmony Latte superfood-ok gondosan válogatott porkeveréke, melyeket természetesen, de mégis a lehető leghatékonyabban támogatják az immunrendszer megfelelő működését. Ez a komplex, teljesen nyers, bio és vegán superfood keverékek olyan széles körben kedvelt, egészséges ételek tápanyag és vitamin tartalmát kínálja, amelyek nagy mértékben hozzájárulnak az általános egészség javításához, fenntartásához.

Tovább a termékrendeléshez >>>

Sambirano Gold termékek

Forrás: Hobbikert

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

HÚSVÉTI AJÁNLATUNK

Extra 15% húsvéti kedvezmény minden termékünkre!
husvet24
Másol

Az ajánlat vége: 2024.03.31.

Beváltom a kupont

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!