A kakaó hatása az IBS-re

Vajon jót tesz a csokoládé fogyasztása az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknek?

Vajon jót tesz a csokoládé fogyasztása az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknek?

A szerző Sambirano Gold 0

A múltban az volt az uralkodó nézet, hogy a csokoládé irritálja a gyomrot és a bélrendszert, ezért az IBS-ben szenvedő embereknek kerülniük kell ezt az ételt, ami komoly „veszteség” lehet főleg azoknak, akik nagyon szeretik a csokoládét. Jó hír, hogy talán még sincs minden veszve, mert a legújabb tudományos eredmények szerint, IBS esetén is élvezhetjük az "istenek ételeit" (Theobroma cacao).

 

A csokoládé és a kakaó ismert egészségügyi előnyei

A csokoládé és a kakaó komoly hagyománnyal rendelkezik az egészséget javító hatásait illetően. A kakaóbabbal, a csokoládét alkotó szárított maggal kapcsolatos modern kutatások azt mutatják, hogy ezek a hagyományok igenis megalapozottak, ugyanis a kakaó valóban pozitív kardiovaszkuláris és neurológiai hatással van a szervezetre. A tudósok úgy gondolják, hogy ezen egészségügyi előnyök jelentős része a kakaóban található flavanol-vegyületekből származnak.

 

Tudományos kutatások szerint a kakaó segíthet:

 

A csokoládé hatása a bélbaktériumokra

Most pedig jöjjön a jó hír az IBS-ben szenvedőknek! Újabb vizsgálatok bizonyítják, hogy a kakaó prebiotikumként szolgálhat - olyan ételként, amely ösztönzi a bélbaktériumokat az egészséges egyensúly megteremtésére, fenntartására.

A kutatók szerint a kakaó-flavanoidoknak mindössze csekély része szívódik csak fel a vékonybélben. A kakaó-flavonoidok jelentős része így eljut a vastagbélbe és miután kölcsönhatásba lépett a bélben lévő baktériumokkal, vagyis a bélflórával, onnan szívódik fel.

A vastagbélben elhelyezkedő bélflóra létfontosságú szerepet játszik az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében, illetve megszüntetésében. Ennek oka, hogy az immunsejtek döntő többsége a bélrendszerben képződik, ennek köszönhetően az immunrendszer mintegy 80%-ka a vastagbélhez kapcsolódik, állapotát a bélflóra összetétele és minősége közvetlenül befolyásolja.

Egy tanulmány alkalmával megállapítást nyert, hogy egy négyhetes periódus alatt magas kakaó-flavanol tartalmú ital napi fogyasztása megváltoztatta a résztvevők bélbaktériumait. Mind a bifidobaktériumok, mind a lactobacillus mikrobák száma megnőtt - mindkét baktériumtípus hasznosnak tekinthető a bél és az általános egészség szempontjából.

Ezek az előnyök magukban foglalják a betegségeket okozó baktériumok szaporodásának gátlását is. Ezt a megállapítást azzal támasztották alá a tanulmány eredményei, hogy a Clostridia mikrobáknak, melyeket potenciálisan a betegséget okozó baktériumokként tartunk számon, csökkent a számuk a kakaó-flavonoidok hatására.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy a leggyakoribb típusú prebiotikumok, mint például a frukto-oligoszacharidok és galakto-oligoszacharidok általában nem növelik a hasznos lactobacillus mikrobák szintjét. Mivel mindkét prebiotikumot magasnak tartják a FODMAP tartalomban, ez az új információ a kakaót potenciálisan jó prebiotikus lehetőséggé teszi az IBS-ben szenvedő emberek számára.

(A FODMAP egy mozaikszó, amelynek jelentése: fermentálható oligo-, di- és monoszacharidok, valamint poliolok.)

 

Mennyi csokoládét fogyaszthatunk IBS esetén?

Az ausztrál Monash Egyetem kutatói elég figyelmesek voltak ahhoz, hogy a csokoládét és kakaóport felvegyék a FODMAP-tartalmuk szempontjából tesztelendő élelmiszerek listájára, ami segítséget jelenthet e termékeket kedvelő IBS-ben szenvedő emberek számára.

Az eredmények:

Étcsokoládé: Maximum 80 grammig alacsony FODMAP-nak tekinthető.

Kakaópor: 2-4 púpos teáskanál alacsony a FODMAP-ban.

Tejcsokoládé és fehércsokoládé: 15 g-ig alacsony FODMAP-nak tekintik, ennél nagyobb mennyiségnél a laktóztartalom olyan mértékű lehet, hogy tüneteket okozhat laktóz intolerancia esetén.

 

Hogyan élvezhetjük egészséges módon a csokoládét?

Fontos tudni, hogy minél magasabb a kakaó tartalom egy csokoládé termékben, annál egészségesebb számunkra. Ez azért van, mert ilynekor többet kapunk az egészséges kakaóból, és kevesebbet, vagy jó esetben semennyit az egészségtelen cukorból és az egyéb káros összetevőkből.

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:

Sambirano Gold nyers kakaóbab

Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Termékkínálatunkban megtalálod a kakaó legtisztább és legegészségesebb verzióit!

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

Forrás: verywellhealth  (Barbara Bolen, PhD)

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!