A memóriajavító kakaó

Így hat a kognitív képességekre a nyers kakaó

Így hat a kognitív képességekre a nyers kakaó

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház

A kognitív képességek fejlesztése igazi tudományos kihívásnak bizonyult az elmúlt években, ami számos kutatást eredményezett a szellemi hanyatlás megelőzésének, és a normális kognitív teljesítmény fenntartásának területein.

A kognitív funkciók: olyan megismerési és gondolkodási tevékenységek, mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat vagy egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok (pl. tanulás, döntés, tervezés, problémamegoldás, önismeret stb.)

A közelmúltban egyértelműen kimutatták, hogy a flavonoidokban gazdag nyers kakaóbab és a magas kakaótartalommal rendelkező termékek, mint pl. a nyers kakaópor vagy a magas kakaó tartalmú csokoládék szív- és érrendszert védő hatásokkal bírnak. Azonban újabb kutatásokban már neuromodulációs és neuroprotektív hatásokat is megfigyeltek, melyek az idegsejtek közötti kapcsolatok hatékonyságát, és az idegsejteket védelmező funkciókat érintik.

Ezek nagyon fontos és biztató eredmények, a végrehajtó funkciókat, a figyelmet és a memóriát illetően, ugyanis ezen képességek hanyatlása közvetlenül kapcsolható a Demenciához, a Parkinson- és az Alzheimer kórhoz is.

Az agyi funkciók javítása kakaó flavonoidokkal: Direkt és indirekt hatások

Direkt hatás:

A kakaó vegyületeinek, a kognitív funkciókat érintő jótékony hatásait először annak tulajdonították, hogy képesek antioxidáns hatásokat kifejteni. Azonban az agyban kimutatható flavonoidok nagyon alacsony koncentrációja miatt nem valószínű, hogy a pozitív kognitív hatások teljes mértékben és csakis az antioxidáns hatással magyarázhatók. A tudósok arra következtetnek, hogy ezeket a neurobiológiai hatásokat inkább egy sor olyan funkciónak köszönhetjük, melyek magukban foglalják például a sérülékeny idegsejtek védelmét, a jelátviteli, illetve a regenerációs képességük javítását, és a működésük optimalizálását. A kakaó flavonoidok képesek ellensúlyozni a neurodegeneratív betegségek, például a Parkinson- és az Alzheimer-kór alapját képező idegsejtek károsodását azáltal, hogy kölcsönhatásba lépnek az egészségünket meghatározó, létfontosságú jelátviteli fehérjékkel. Érdekes módon kimutatható, hogy a flavonoidok és metabolitjaik átjutnak a vér-agy gáton, és lokalizálódnak az agyban, különösen a tanulás és az emlékezet szempontjából kulcsfontosságú területeken, mint például a hippocampus, az agykéreg, a kisagy és a striatum. Ezek a struktúrák különösen érzékenyek az öregedés és a neurodegeneráció hatásaira, ami arra utal, hogy a flavonoidok közvetlen neuroprotektív (idegsejt védő) hatásokat fejthetnek ki. Az egyre növekvő bizonyítékok azt mutatják, hogy a flavonoidok elősegíthetik a kognitív előnyöket azáltal, hogy képesek közvetlenül kölcsönhatásba lépni a memória működésében szerepet játszó sejt- és molekuláris architektúrával.

Indirekt hatás:

A flavonoidok neurokognitív hatásukat közvetett módon is megmutathatják az érrendszerre kifejtett hatásuk által. Ebben a tekintetben a kakaó- és csokoládéfogyasztás kardiovaszkuláris előnyei mára már jól megalapozottak, ugyanis bizonyított az endothelium (érfal) egészségére kifejtett pozitív hatásuk, ami a normális véráramláshoz és az optimális vérnyomáshoz szükséges. Fontos, hogy a flavanolok, mint például a kakaóban lévő epikatechin, (kakaóvitamin) javíthatják az endothel működését azáltal, hogy növelik a nitrogén-monoxid (NO) biohasznosulását, amely az érrendszer működésének egyik legfontosabb szabályozója. Ezenkívül, mivel a megnövekedett cerebrovaszkuláris funkció elősegíti a felnőttek neurogenezisét a hippocampusban, a flavonoidok által közvetített érrendszeri változások fontosak lehetnek a memória működésében is.

A kakaó fogyasztás rövid és hosszútávú hatásai a kognitív funkciókra

Ezek az összhangban lévő bizonyítékok rámutatnak a kakaó-flavonoidok azon tulajdonságaira, mely szerint pozitívan képesek befolyásolni az agyi érrendszerrel kölcsönhatásban lévő kognitív képességeket. Kimutatták, hogy a flavonoidokban gazdag kakaó jelentősen növeli az agyi véráramlást (CBF) már 1-2 órával az elfogyasztás után, ami arra utal, hogy a flavanolok közvetett értágító hatásaival már egyszeri fogyasztást követően is számolhatunk, ami szinte azonnali rövid távú kognitív javulást jelent. A közvetett hatásmechanizmusok hozzájárulhatnak a hosszú távú neuroprotektív hatásokhoz is, mivel a NO-szint növekedése az idők során tovább befolyásolja az agyi vérellátást, ami jobb agyi érrendszeri kommunikációt eredményez.

Ezzel szemben a kakaó flavonoidok hosszú távú fogyasztásával járó kognitív előnyök nagyobb valószínűséggel eredményeznek tartósabb változásokat, amelyeket a kakó flavonoidok neuronális jelátvitelre gyakorolt ​​közvetlen hatásuk idéz elő.

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:


Sambirano Gold nyers kakaóbab

Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

 

 

Forrás: pubmed.com

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

HÚSVÉTI AJÁNLATUNK

Extra 15% húsvéti kedvezmény minden termékünkre!
husvet24
Másol

Az ajánlat vége: 2024.03.31.

Beváltom a kupont

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!