A táplálkozással bevitt természetes vitaminok meghosszabbíthatják az életet

Újabb kutatások szerint is, bizonyos esetekben káros lehet a szintetikus vitamin fogyasztás.

Újabb kutatások szerint is, bizonyos esetekben káros lehet a szintetikus vitamin fogyasztás.

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház

Újabb kutatások világítanak rá, hogy az egészséges és vitamindús táplálkozás bizony megnövelheti az élettartamot, viszont ez a hatás csakis akkor érhető el, ha ezek a tápanyagok 100%-ban természetes forrásból, tehát nem táplálékkiegészítőkből vagy vitamin-komplexekből származnak!

A nélkülözhetetlen vitaminok!

A Massachusetts-i Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi Tanszékének kutatói az élelmiszerekben található vitaminok, valamint az ezek helyettesítésére szolgáló táplálékkiegészítők használatának hosszú távú hatásait vizsgálták. A tanulmány több mint 27 ezer 20 éves, és annál idősebb amerikai felnőtt adatait elemezte, akik 1999 és 2010 között részt vettek egy nemzeti egészségügyi felmérésben. Az önkéntesek egészségi állapotát átlagosan hat évig figyelemmel követték, és a kérdéseket véletlenszerű időpontokban újra és újra feltették. 

"Eredményeink alátámasztják azt az elképzelést, miszerint az élelmiszerekből származó tápanyagok jótékony hatással vannak az emberi szervezetre, azonban ezeket az előnyöket egyáltalán nem látjuk a táplálékkiegészítőkben"

– mondta dr. Fang Fang Zhang, az egyetem docense, az Annals of Internal Medicine tudományos folyóiratban publikált tanulmányban.

A vitaminok a szervezet számára olyan nélkülözhetetlen szerves vegyületek, melyeket az emberi szervezet nem képes szintetizálni, ezért azokat táplálékkal, és kiegészítő készítményekkel lehet pótolni. A tanulmány azonban kimutatta, hogy ha a vitaminok és ásványi anyagok nagyobb dózisát a természetes források helyett, étrend kiegészítők segítségével juttatjuk a szervezetbe, az bizonyos esetekben káros hatással járhat az egészségünkre nézve. Megállapításra került például az is, hogy a táplálékkiegészítőkből származó magas kalciumszint (napi ezer milligrammnyi) összefügg a rákos megbetegedés kockázatának növekedésével, viszont nagyon fontos, hogy a kutatók nem találtak összefüggést az élelmiszerekből származó kalciumbevitel és a betegség között.

A vizsgált periódusban körülbelül 3.600-an hunytak el, közülük 945-en szívbetegségben, míg 805-en rákos megbetegedésben. A tanulmány szerint, a megfelelő mennyiségű K-vitamint és magnéziumot fogyasztó résztvevők körében kisebb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem kaptak megfelelő mennyiséget ezekből a tápanyagokból. A kutatók bebizonyították azt is, hogy a megfelelő mennyiségű A- és K-vitamin, cink vagy réz bevitele tovább növelte a szervezet ellenálló képességét a szívbetegségekkel szemben. Ám ezek az áldásos hatások csak akkor jelentkeztek, ha a kutatásban résztvevők táplálékból és nem táplálékkiegészítőkből nyerték ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat.

"A kutatásunk végeredményben azt mutatta, hogy az egészséges ételekből származó megfelelő tápanyagbevitel csökkenti a korai halálozás kockázatát, a táplálékkiegészítőkből származó túlzott bevitel viszont káros lehet."

– mutatott rá dr. Fang Fang Zhang. Megjegyezte azonban, hogy a hat éves időszak alatt a kutatásukban csupán a résztvevők saját feljegyzéseire és beszámolóira támaszkodtak, amelyek nem teljesen pontosak. A kutatók ezért a jövőben szeretnék tovább vizsgálni a táplálékkiegészítők lehetséges kockázatait és előnyeit.

A megfelelő tápanyagbevitel csökkenti a korai halálozás kockázatát

A szervezet ideális működéséhez megközelítőleg napi 50-60 féle anyagra van szükségünk: 8-10-féle aminosavra, szénhidrátra, esszenciális zsírsavakra, körülbelül 15-16 vitaminra, ásványi anyagra, enzimekre, nyomelemekre, és természetesen vízre, illetve oxigénre. A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia ajánlása szerint próbáljuk meg a szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületeket az egészséges táplálkozással bevinni az egészséges ételek olyan hasznos összetevőket – például rost- vagy bioaktív vegyületeket – tartalmazhatnak, amelyek nem találhatók meg a táplálékkiegészítőkben.

A Sambirano Gold termékek a természetes vitaminok és tápanyagok széles tárházát kínálják >>>

Sambirano Gold termékek

Csak óvatosan a szintetikus vitaminokkal!

Felmérések szerint a fejlett országok lakosságának több mint a fele fogyaszt rendszeresen legalább egy vitaminkészítményt, ezekkel azonban érdemes óvatosan bánni, mivel több olyan tanulmány is született már, amely összekapcsolja a táplálékkiegészítők alkalmazását és a káros hatásokat.

Egy 2011-ben közzétett, széles körben végzett kutatás például megállapította, hogy az E-vitamin-kiegészítők alkalmazása a férfiaknál összefügg a prosztatarák fokozott kockázatával. Ugyanebben az évben egy az idősebb nők körében végzett másik tanulmány is megállapította, hogy a táplálékkiegészítők alkalmazása egy húsz éves vizsgált időszakban szintén megnövelte a halálozási kockázatot.

Kivételek

Természetesen bizonyos eseteknél, például terhes nőknek gyakran folsavat vagy vas vitamin-komplexet kell szedni, hogy megakadályozzák a születési rendellenességeket és segítsék a növekvő magzatot, de az ételallergiával, emésztési rendellenességgel küzdő embereknek is gyakran szükségük lehet táplálékkiegészítőkre. Azonban mindig jól fontoljuk, meg, hogy milyen kiegészítő készítmények mellett döntünk, mert habár ártatlannak tűnhetnek, hosszú távú rendszeres alkalmazásuk akár negatív következményekkel is járhat. Lehetőség szerint beszéljünk egy szakemberrel, mielőtt bármilyen kiegészítőt elkezdünk szedni.

 

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel