A kakaó trombózismegelőző képessége

A trombózis megelőzésében olyan ízletes alternatívák lehetnek a segítségünkre, mint például a sötét csokoládé és a kakaó!

A trombózis megelőzésében olyan ízletes alternatívák lehetnek a segítségünkre, mint például a sötét csokoládé és a kakaó!

A szerző Vilmos Szabó 0

Figyelem! Az itt megjelenő információk csak tájékoztató jellegűek. Panaszaiddal minden esetben fordulj kezelőorvosodhoz!

Összefoglalás

A kakaó gátló hatással bír a vérlemezkék aktivitására, ami segít a vér hígításában, ezáltal a vérrögképződés és a trombózis megelőzésében. Az étcsokoládé vagy a kakaó, akár alkalmi fogyasztása is jelentős előnyökkel járhat. A kakaó antitrombotikus tulajdonsága csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Az érelmeszesedés és az endothel diszfunkció elleni hatása további szívvédő hatást fejt ki. Sőt, a kakaó vérlemezke-ellenes hatása ugyanolyan hatékony lehet, mint egy általánosan használt véralvadásgátló gyógyszer, az aszpirin. Összefoglalva, egy jó pohár kakaó vagy az étcsokoládé rendszeres fogyasztása óriási potenciált jelent a trombózis és a kapcsolódó betegségek megelőzésében.

A trombózisról

A trombózis egy olyan betegség, amely a vér alvadási zavara következtében alakul ki. Ilyen esetben az erekben, leggyakrabban a vénákban vérrög (trombus) képződik, ami részben vagy egészében elzárhatja a vér útját. Elzáródást okozó vérrögök a keringési rendszer különböző területein keletkezhetnek, azonban leggyakrabban a mélyvénákban alakulnak ki. Jellemzően az alsó végtagon lévő vénák érintettek, mivel itt a vérkeringés könnyebben lelassulhat. Ha a keletkező vérrög lazán kapcsolódik az érfalhoz, könnyen leválhat és komoly problémát okozhat, ha egy szűkebb érszakaszhoz érkezve beékelődik és elzárja a vér útját.

Habár a koronavírus az esetek nagy részében nem okoz súlyos tüneteket, ám olykor mégis előfordulhat, hogy életveszélyes szövődményeket generál. A fertőzés egyik ilyen lehetséges szövődménye a trombózis/tüdőembólia, mivel a vírus okozta heves gyulladásos reakció komoly hatást gyakorol a véralvadási rendszerre.

Miután a trombózis már kialakult, kezelése főként véralvadásgátló gyógyszerekkel, azaz vérhígítókkal, például heparinnal és warfarinnal történik, melyeket már kialakult trombózis esetén sokszor élethosszig tartóan kell alkalmazni. Mint minden gyógyszernek, természetesen a vérhígítóknak is lehetnek káros mellékhatásai, pontosan ezért nagyon fontos a megelőzés, amiben olyan ízletes alternatívák lehetnek a segítségünkre, mint például a sötét csokoládé és a kakaó!

A kakaóról

A kakaó vagy kakaófa (Theobroma cacao) a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj. A kakaóbab, az élelmiszeriparban fontos szerepet tölt be: a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé alapanyagaként kerül felhasználásra, azonban a nyers kakaóbab, mint szuperétel is egyre nagyobb teret nyer az egészségtudatos fogyasztók körében.

A kakaóbab tápanyagtartalma igen változatos. Szénhidrátokban, fehérjékben, flavonoidokban (epikatechin és procianidinek), zsírsavakban, ásványi anyagokban (K, Mg, Ca stb.), vitaminokban (A, B és C), metilxantinokban  (teobromin) és egyéb tápanyagokban is gazdag. Összesen több, mint 300 értékes vegyületet tartalmaz.

A kakaó a tápanyagtartalma, és különösen a flavonoid tartalma miatt terápiás tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen tulajdonságok közé tartozik az antioxidáns, a gyulladáscsökkentő, a fertőtlenítő, az antidepresszáns és antidiabetikus hatás. A kakaó élettani hatásai számos betegség tekintetében, például fertőzések, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, elhízás, neurodegeneratív rendellenességek, rák,  gyógyászati értékűek. 

A kakaó trombózis megelőző képessége

A különböző szív- és érrendszeri betegségek, melyek mindig az aterotrombózisból (érelmeszesedésből) alakulnak ki, a világszerte történő megbetegedések és halálozások egyik legfőbb okozói. Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a kardiovaszkuláris rizikófaktorok kezelésén és az antitrombotikus szerek alkalmazásán kívül jelentős érdeklődés mutatkozik a természetes élelmiszerek és bioaktív összetevőik szerepe iránt, ha a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről és kezeléséről van szó.

A kakaó egy olyan természetes étel, amely trombózismegelőző potenciállal rendelkezik, ami a vérlemezkék elleni aktivitása és a véralvadási folyamatra gyakorolt hatása révén valósulhat meg.

1. A kakaó gátolja a vérlemezkék aktivitását

A vérlemezkék aktiválása központi szerepet játszik a trombózis, vagy a vérrögképződés folyamatában. A vérlemezkék aggregációja és a különféle pro-koagulációs faktorok, mint például a trombin, a leukociták és a proinflammatorikus molekulák közreműködése trombózishoz vezet, amely folyamatok számos betegség, különösen a szív- és érrendszeri problémák kockázatát növelik. Egy tanulmány szerint a nyers és tiszta kakaótermékekben található természetes vegyületek vérlemezke-aggregáció-gátló hatással rendelkeznek, azaz képesek csökkenteni a trombózis és a kapcsolódó betegségek kialakulásának a kockázatát. A kakaófogyasztás elnyomja a vérlemezke-aktivációt a teljes vérben, ez a vérlemezke-reaktivitásra gyakorolt ​​​​elnyomó hatás részben megmagyarázhatja az étrendi polifenolok kardioprotektív hatásait. Továbbá azt is megfigyelték, hogy a flavanolok gyulladáscsökkentő hatása elősegíti a vér antioxidáns státuszának növelését, ami szintén megakadályozza a véralvadást. A flavanolok vérlemezke-ellenes aktivitása az oxidatív stressz csökkentésétől függ, ami a pro-aggregációs molekulák (pl. izoprosztánok) csökkenését eredményezi. Ezenkívül növelik a nitrogén-monoxid (NO) szintjét a vérben, amely vérlemezke-gátlóként működik.

Összefoglalva: A kakaó fogyasztása gátolhatja a vérlemezkék aktivitását az erekben, és így megelőzheti a trombózist. A kakaóflavanolok javítják a vér antioxidáns állapotát, ezáltal csökkentve a pro-aggregációt elősegítő molekulák aktivitását, így elősegítve az antitrombotikus hatást.

2. A kakaófogyasztás segíthet a vérhígításban

A kakaó vagy az étcsokoládé fogyasztása rövid távon is jótékony hatású lehet. Egy tanulmányban, a kakaó elfogyasztás után 4 órával végzett vérvizsgálattal kimutatták, hogy a vérrögképződés ideje jelentősen megnőtt a kakaófogyasztás előtti állapothoz képest. Ez azt jelzi, hogy a kakaónak vérhígító hatása van. Egy másik tanulmány szerint a kereskedelmi forgalomban lévő étcsokoládé mérsékelt mennyiségben történő alkalmi fogyasztása is figyelemre méltó vérlemezke-ellenes aktivitást mutatott.

Összefoglalva: A minőségi étcsokoládé rendszeres fogyasztása már mérsékelt mennyiségben is vérhígító hatású lehet, amivel hosszú távon megelőzhető a trombózis kialakulása.

3. A kakaó hasonló hatásokkal bír, mint az Aszpirin

A Johns Hopkins Egyetem kutatói is megerősítették, hogy a csokoládé hígítja a vért és ugyanúgy védi a szívet, mint például az aszpirin. A kulcs ismét a csokoládéban található flavanol nevű vegyület, amely lelassítja a vérlemezkék csomósodását, ami elzárhatja az ereket, és szívrohamhoz vagy szélütéshez vezethet. Az aszpirin a trombózis kezelésére általánosan használt thrombocyta-aggregációt gátló gyógyszer, azaz gátolja a vérlemezkék aggregációját, hogy megelőzze a trombózist. A vérlemezkék működésének kakaó általi modulálása szintén additív hatású, ha a kakaót aszpirinnel együtt adják.

Összefoglalva: A kakaó hatékonyan segíthet a vérhígításban, vérhígító hatása az aszpirinhez hasonló.

Adagolás

A kakaó adagolásának pontos részletei nem ismertek a trombózis állapotára vonatkozóan, azonban a napi 40-50 g kakaó adag jelentős antitrombotikus hatást mutatott számos tanulmány szerint. Ez azt jelenti, hogy naponta körülbelül 50 g kakaó vagy étcsokoládé fogyasztható a trombózis és a kapcsolódó betegségek kockázatának leküzdésére. Minél feldolgozatlanabb a kakaó, annál több a hatóanyag benne ezért nyers kakaóbabból, vagy nyers kakaóbab töretből ez az adag kb.15 g naponta.

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:

 

Sambirano Gold nyers kakaóbab

 

Termékkínálatunkban megtalálod a kakaó legtisztább és legegészségesebb verzióit!

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

 

Forrás:

https://www.hort.purdue.edu/newcrop/duke_energy/Theobroma_cacao.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24100674/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23994642/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10917933/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12791625/

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

HÚSVÉTI AJÁNLATUNK

Extra 15% húsvéti kedvezmény minden termékünkre!
husvet24
Másol

Az ajánlat vége: 2024.03.31.

Beváltom a kupont

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!