Mi mindenre jó a kakóbab?

Kakaóbabbal a civilizációs betegségek ellen?

Kakaóbabbal a civilizációs betegségek ellen?

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház 1

A kakaóbab egészségre gyakorolt jótékony hatásairól számtalan tudományos tanulmány született már. Nem titok, hogy a kakaóbab jót tesz a keringésnek, véd a cukorbetegségtől, óvja az immunrendszert, valamint az öregedést is késlelteti.

Kakaóbabbal a civilizációs betegségek ellen

Kakaó faNorman K. Hollenberg, a Harvard Medical School, valamint a Brigham and Woomen´s bostoni kórház munkatársa évekig élt Panamában a kuna népcsoport körében, amely csoport életmódját és táplálkozási szokásait tanulmányozta. Összehasonlító vizsgálatokat végzett a panamai - szárazföldön élő kunák, és egy a szigeten élő másik kuna csoport szokásait illetően. Kiderült, hogy a szigeten élő emberek jelentős mennyiségű, nyers kakaóbabból készült kakaó italt fogyasztanak, míg a szárazföldön élő rokonaik között nem ennyire elterjedt ez az ital, ami az egészségügyi állapotukban is jelentős eltérést eredményezett.

Amíg a szigetlakó-kakaófogyasztó kunák körében elenyésző, nagyjából 10%-ra tehető a civilizációs betegségnek számító daganatos elváltozások, cukorbetegség, keringési elégtelenségből származó problémák (szélütés, szívroham) előfordulása, addig a szárazföldön élő kuna lakosság körében ez az arány ennél jóval magasabb.

A kutató több évig tartó munkája során arra a következtetésre jutott, hogy a kakaó, egészen pontosan a kakaóbabban található flavonol tipusú vegyület - az epicatechin az, amely ezt a lényeges különbséget eredményezi. Norman K. Hollenberg nem kevesebbet állít, minthogy az epicatechin egyféle vitaminnak számít, amely a maga módján legalább olyan meghatározó jelentőséggel bír, akár a penicillin.

Kakaóbabbal a szívinfarktus ellen

Egészséges kakaóbabEgy másik kutatás a kakaóbab keringésre gyakorolt hatását helyezte a középpontba. A Németországban végzett kísérletsorozat menetéről és eredményeiről a Journal of Cardiovascular Pharmacology című szakfolyóirat számolt be. Kísérleti alanyként erősen dohányos férfiakat vontak be a tesztekbe, mert esetükben bizonyítottan rendkívül magas számban fordulnak elő keringési problémák. Az alanyoknak egy héten keresztül különböző mennyiségű flavonolt tartalmazó kakaót kellett elfogyasztaniuk, a hatóanyag mennyisége 28-918 mg közötti tartományban mozgott.

Az eredmények megdöbbentőek voltak, mert kiderült, hogy már 179 mg flavonol is 50%-kos javulást eredményezett a keringésben, mindössze két órával az elfogyasztás után. A legmagasabb, vagyis a 918 mg flavonol szervezetbe juttatása pedig olyan mértékű keringés-javulási eredményt hozott, amely megegyezett az egészséges emberek keringési mutatóival.

A vizsgálatokat megismételték a kísérleti periódus után egy héttel később, ám akkor már a vizsgálati alanyok keringési rendszerének működése az eredeti állapotra állt vissza. Vagyis ebből következően a kakaó rendszeres fogyasztása az, amely tartós és kiegyensúlyozott módon képes segíteni a szervezet (a keringés) munkáját.

A kakaóbab elképesztő antioxidáns tartalma

Nyolcezer amerikai alany bevonásával zajlott le az a kutatás 1998-ban, amelyben a kakaó, emberi élet meghosszabbítására gyakorolt hatásait figyelték meg. A vizsgálatból kiderült, hogy a kakaó a teánál, a vörösbornál és a kávénál is nagyobb antioxidáns hatással bír, ugyanis dúskál a polifenolokban.

(A polifenolok nagymértékben segítik az immunrendszer működését, és segítséget nyújtanak a daganatos betegségek elleni harcban is.)

Egy másik kutatás szintén alátámasztotta, hogy a kakaóbab a legjobb antioxidáns forrás, amely több, mint tíz százalék antioxidáns koncentrációt tartalmaz. Ez a mennyiség háromszor annyi antioxidáns, mint ami a zöld teában van és kétszer annyi, mint amennyi a vörösborban található. Az áfonyáról úgy tartják, hogy sok benne az antioxidáns, de a hazai áfonya mindössze 32 féle antioxidánst tartalmaz, a vadon termő áfonya 61 félét, míg a kakaóbabban 621 féle antioxidáns található! A kakaóbab mintegy 8-13%-kát növényi hatóanyagok, az antioxidáns hatású, természetes sejtvédő polifenolok teszik ki. A kakaóbab feldolgozás folyamata, a fermentálás, a pörkölés és a lúgos feltárás csökkentik a kakaóbab összpolifenol-tartalmát, ezért az egészségre gyakorolt hatásait tekintve a legjobb, ha nyers kakaóbabot fogyasztunk.

Együnk naponta 5-6 szem nyers kakaóbabot, a szervezetünk hálás lesz érte!

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:


Sambirano Gold nyers kakaóbab

Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Termékkínálatunkban megtalálod a kakaó legtisztább és legegészségesebb verzióit!

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745494/
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0344385
https://journals.lww.com/co-lipidology/Abstract/2002/02000/Evidence_that_the_antioxidant_flavonoids_in_tea.7.aspx

 

Farkas Erzsébet
Farkas Erzsébet

Üdvözlöm Őnöke!
Körülbelüll 2 hónapja fogyasztom az Önök termékeit de már sok jó tapasztalatom van.
A vércukor színtem 5-és 6 között van. Nagyon boldog vagyok. Remélem több jó hatást is elfogok érni?
Üdv. Erzsébet

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!