Fáj a lába? A kakaó talán segíthet!

Hamarosan talán receptre is vásárolhatjuk a kakaót!

Hamarosan talán receptre is vásárolhatjuk a kakaót!

A szerző Sambirano Gold 0

Egy kutatás szerint, a kakaó fogyasztás enyhítheti a járási fájdalmat a perifériás artériás betegségben (PAD) szenvedők esetében.

PAD (perifériás artériás érbetegség)

A perifériás artériás érbetegség (PAD) elnevezés valójában a szívtől távol eső erek szűkületére vonatkozik. Ez egy fájdalmas állapot, ami leggyakrabban a lábakban idéz elő tüneteket, mert ilyenkor a szűkült artériák által csökken a szívből, a lábakba történő véráramlás. Tulajdonképpen az érszűkület, a perifériás artériás érbetegség (PAD) és a koszorúér betegség közös pontja, hiszen mindkét betegség fő vonása, hogy a leszűkült erek miatti gyenge vérellátás panaszokat, és később szövődményeket okozhat. A PAD kapcsán felbukkanó legjellemzőbb tünetek a járás vagy lépcsőzés során jelentkező fájdalom, fáradtság érzés, görcsök, ami kis pihenés hatására elmúlik, majd járáskor újra jelentkezik.

A vizsgálat

"Kevés lehetőség áll rendelkezésre a járásteljesítmény javítására a PAD-ban szenvedőknél" – mondta el sajtóközleményben Dr. Mary McDermott a tanulmány vezető szerzője, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának orvos professzora. A perifériás artériás érbetegségben szenvedőknél a csökkent véráramlás mellett, a mitokondriumok sérülését is kimutatták a vádli izmokban. A mitokondriumok a sejtek energiaközpontjai, melyek az ételt energiává alakítják. A jobb mitokondriális aktivitás, többek között jobb gyalogos teljesítményt is eredményez. A kutatók úgy vélik, hogy az epikatechin, a kakaó egyik alkotóeleme javíthatja a mitokondriális aktivitást és a vádli izmok egészségét a PAD-ban szenvedőknél. A kakaó epikatechin tartalmáról és hatásairól itt írunk bővebben.

Az American Heart Association Circulation Research című folyóiratában megjelent kispróba 44, legalább 60 éves PAD-ban szenvedő embert vizsgált meg. Azok, akik hat hónapig naponta háromszor kakaót tartalmazó italt fogyasztottak, 42,6 méterrel is messzebbre tudtak eljutni egy 6 perces sétateszt során, valamint a kakaót fogyasztók csoportjában megnőtt a vádlikban a véráramlás és javultak az izomfunkciók is.


A placebót ivó résztvevők 24,2 méterrel kevesebbet tudtak megtenni ugyanezen idő alatt, összehasonlítva eredményeiket a vizsgálat kezdetéhez képest.

"Ha eredményeinket egy nagyobb kísérlet is megerősíti, akkor ezek a megállapítások azt sugallják, hogy a kakaó - egy viszonylag olcsó, biztonságos és hozzáférhető termék - ami jelentősen javíthatja a vádliizmok egészségét, a véráramlást és a gyalogos teljesítményt a PAD-betegek számára" - mondta McDermott.

A kutatás során felhasznált kakaó epikatechinben gazdag, természetes, édesítetlen kakaópor volt, amely jellemzően a több mint 85% kakaót tartalmazó étcsokoládékban található.

A kutatók szerint a tanulmányt korlátozta a résztvevők kis száma, valamint a két a csoport közötti egyensúlyhiány a résztvevők testtömeg-indexe és neme tekintetében.

"A PAD-ban szenvedő betegek nehezen tudnak járni, sokszor olyan rosszul, mint az előrehaladott szívelégtelenségben szenvedők. Szélesebb körű vizsgálatokra lesz szükségünk annak igazolására, hogy a kakaó hatékony-e a PAD kezelésében, de talán valamikor, ha a kutatás ezt alátámasztja, akkor esetleg receptre is írhatjuk majd a kakaót és a csokoládét a PAD-ban szenvedő pácienseink számára." - mondta Dr. Naomi Hamburg, a Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának társszerzője az új tanulmányról.

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott! Kakaós és csokoládés receptjeinkhez, kattints ide.

Ajánlataink:


Sambirano Gold nyers kakaóbab

Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

 

 

Forrás: American Heart Association

Referencia:

  1. Mary M. McDermott, Michael H Criqui, Kathryn Domanchuk, Luigi Ferrucci, Jack M Guralnik, Melina Kibbe, Kate Kosmac, Christopher M Kramer, Christiaan Leeuwenburgh, Lingyu Li, Donald M. Lloyd-Jones, Charlotte A Peterson, Tamar S Polonsky, James H Stein, Robert Sufit, Linda V Van Horn, Francisco J Villarreal, Dongxue Zhang, Lihui Zhao, Lu Tian. Cocoa to Improve Walking Performance in Older People With Peripheral Artery Disease: The Cocoa-Pad Pilot Randomized Clinical Trial. Circulation Research, 2020; DOI: 10.1161/CIRCRESAHA.119.315600

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

ANYÁK NAPI 15% KEDVEZMÉNY

Boldog Anyák napját kívánunk! :)
anyaknapja24
Másol

Ajánlat vége: május 5.

Beváltom

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!