Az Epicatechin hatásai

Így hatnak a testedre a kakaóban gazdag ételek!

Így hatnak a testedre a kakaóban gazdag ételek!

A szerző Vilmos Szabó 0

Sokaknak nehézséget okoz a fittség és a jó alak folyamatos megőrzése, állandó a harc a testzsírral, az emberek többsége átlagon aluli kondícióval rendelkezik, és sajnos úgy tűnik, hogy az időszakos diétákkal sem vagyunk képesek elérni a kívánt eredményt. Kedvenc ételeink túlságosan ízletesek ahhoz, hogy végleg lemondjunk róluk, az egészséges étrend pedig sokszor koránt sem vonzó annyira, hogy ne kacsintgassunk ki belőle. Mi lenne hát a megoldás?

Az biztos, hogy a folyamatosan jó kondíció és az egészséges testsúly fenntartása komoly elhatározást igényel, beleértve az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást is, de talán van még valami, ami szintén közelebb segíthet a célunk eléréséhez, és nem jár önsanyargatással. A tudomány szerint jól tesszük, ha rendszeresítjük a magas kakaó tartalmú ételeket az étkezésünkben.

Miért is?

A kakaóban és az étcsokoládéban rejlő varázslatról több mint 300 értékes vegyület, természetes vitaminok és tápanyagok gondoskodnak, melyek közül nagy figyelmet fordít a tudomány az Epicatechin (kakaó-vitamin) néven ismert természetes flavonoid vegyületre, amit a Harvard Orvostudományi Egyetem professzora Norman K. Hollenberg fedezett fel. Az Epicatechinnek fontos szerepe van az izomszövet regenerálásban, de hozzájárul például a cukorbetegség, a szívbetegség, a rák és a stroke kockázatának csökkentéséhez is. A keserű íze miatt gyakran eltávolítják a kakaótermékekből ezt a vegyületet, ezért ha csokoládét fogyasztunk és nem csak az ízét, de a kedvező élettani hatásait is szeretnénk kiélvezni, akkor mindig a lehető legtisztább, legmagasabb kakaótartalmú csokoládékat válasszuk. Minél érintetlenebb, kevésbé feldolgozott egy kakaótermék, (pl. nyers, napon szárított kakaóbab, nyers kakaópor, 100% csokoládé) annál nagyobb az Epicatechin tartalma!

Így hat ránk az Epicatechin

Fokozza a véráramlást és nitrogén-oxid termelést

Habár a hosszan tartó fizikai edzés egyáltalán nem való mindenkinek, mindannyian egy bizonyos fokú aktivitást igénylünk, hogy egészségesek maradhassunk. Bármilyen fokú is ez a fizikai aktivitás az Epichatechin az alábbiak szerint segíthet:

Bizonyítottan stimulálja az értágítást - az erek kiszélesedését. Ez jobb véráramláshoz, keringéshez, alacsonyabb vérnyomáshoz és jobb sportteljesítményhez vezet. Ha beilleszted például az étcsokoládét, vagy a nyers kakaóporból készült kakaót az étrendedbe, azzal csupán egy kis változtatást eszközölsz, de mégis sokkal többet hozhatsz ki magadból.

A kakaó flavonoidok növelik a szervezetben a nitrogén-oxid-szintet, méghozzá úgy, hogy gátolják az őket lebontó enzimeket. A nitrogén-oxid egy nagyon fontos jelzőmolekula, amely többek között aktívan részt vesz a sérült izomsejtek regenerálásban is. Legyen szó nagy intenzitású edzésekről, vagy idősebb korban a különböző traumák okozta izomsérülésekről, a rendszeres kakaófogyasztással hozzájárulhatunk a megfelelő nitrogén-oxid szint megteremtéséhez, ezáltal elősegítve az izmok gyorsabb és hatékonyabb regenerációját.

Egy másik érdekesség, amely ugyancsak hasznos lehet, hogy a kakaó flavonoidok, a világ egyik legnépszerűbb gyógyszeréhez, a Viagra-hoz hasonlóan növelik a véráramlást, másszóval a kakaó természetes értágítóként működik, ezért hozzájárulhat a szexuális teljesítmény növeléséhez is.

Fokozott izomnövekedés és erő

A myostatin egy olyan fehérje, amely a hipertrófia (a szerv túlzott fejlődésének) elkerülése érdekében korlátozza az izomnövekedést. A myostatin gátlása jelentősen növelhetné az izomnövekedést, de ehhez még nem léteznek mesterséges eszközök. Az izomtömeg növelésének népszerű módja az anabolikus szteroidok használata, ám ez nem kívánatos hormonális mellékhatásokkal járhat, különösen a túlzott használat esetén.

A myostatin másik megfelelője, a Follistatin. A follistatin a myostatinnal együtt felelős az izomerő és az izomtömeg megtartásáért. A myostatin csökkenti, a follistatin növeli az izomerőt és izomtömeget. Ez utóbbi szintén szabályozó proteinként képes arra, hogy megszakítsa a myostatin jelét, melynek eredményeként az izomnövekedés nyilvánvaló, de azért nem túlzott.

Az epicatechinnel kapcsolatos legújabb kutatások azt mutatják, hogy a kakaó flavonoid fogyasztása stimulálja a follistatin képződését. Ez erősebb myostatin szignál megszakítást eredményez, ami lehetővé teszi a myostatin természetes csökkentését az izomnövekedés fokozása érdekében, az anabolikus szteroidok mellékhatásainak nélkül.

A vércukorszint szabályozása

Az inzulin az egyik legfontosabb hormon az izomépítésben és a zsírégetésben. Feladata a glükóz kiszorítása a véráramból és a fehérje szintézis beindítása. A túl sok inzulin inzulinrezisztenciát eredményez, ami megakadályozza, hogy a glükóz távozzon a véráramból. Ez egész sor súlyos betegséghez vezethet, mint például a cukorbetegség, vagy az anyagcserezavar.

Az epicatechin növeli az inzulinérzékenységet, és segíti a glükóz kezelését. Az izomsejtek glükózérzékenységének javítása olyan fizikai előnyöket eredményez, mint például a gyorsabb gyógyulás és az izmok hatékony növekedése.

Étvágycsökkentés

Az epicatechin stimulálja a ghrelin-t, egy hormont, amely elnyomja az étvágyat, jelezve az agynak, hogy telítettek vagyunk. A ghrelin-rezisztencia miatt egyesek a túlevés áldozatává válnak, ami sajnos kedvezőtlenül befolyásolja az izomnövekedést és a testzsír csökkentését.

Az epicatechin lehetővé teszi ennek a hormonnak a megfelelő működését, így az étvágycsökkentő funkciói által, közvetett módon járulhatunk hozzá a hatékony testsúlykezeléshez.

Epicatechi adagolás

Általános egészségmegőrzéshez 20 grammot javasolunk elfogyasztani naponta a Sambirano Gold 100% kakaó tartalmú étcsokoládéból. Testépítéshez és anabolikus célokra ennek a dupláját, 40 grammot ajánlunk edzés előtt!

Tovább a termékrendeléshez >>>

Sambirano Gold termékek

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!