Étcsokoládéval a krónikus gyulladás ellen

A jó kakaó minden kortynál jótékony hatással lehet az egészségedre.

A jó kakaó minden kortynál jótékony hatással lehet az egészségedre.

A szerző Sambirano Gold

Manapság egyre több helyen olvashatunk arról, hogy ajánlatos lehet fontolóra venni a magas kakaó tartalmú minőségi kakaók és étcsokoládék rendszeres fogyasztását, de ha még esetleg még ízületi gyulladásban is szenvedünk, akkor tényleg érdemes elgondolkoznunk ezen az ajánláson.

Ugyanezen az állásponton van a UT Southwestern Dallas, táplálkozástudományi karának egyetemi docense, Prof. Dr. Lona Sandon, PhD, RDN is, aki sajnos szintén egyike azoknak az embereknek, akik ízületi gyulladásban, reumatoid artritiszben szenvednek.

Miért segíthet az étcsokoládé a krónikus gyulladásban?

A gyulladás az immunválasz részeként egy teljesen természetesen előforduló jelenség a szervezetben. Amikor fertőzéssel vagy sérüléssel nézünk szembe, a szervezet gyulladásos sejteket juttat a sérült helyre, ezzel segítve a testet a gyorsabb gyógyulásban. Azonban, ha a gyulladás elhúzódik, és krónikus gyulladásba fordul át, az azt jelenti, hogy a szervezet fokozott készültségi, vagyis terhelt állapotban marad, ami növeli néhány súlyos egészségügyi probléma kockázatát, beleértve az ízületi fájdalmakat, a szív- és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget, az Alzheimer-kórt és a rákot.

Ezek megelőzésében segíthet a gyulladáscsökkentő hatású nyers kakaó, vagy étcsokoládé! „A kakaó flavonoidokként ismert fitonutrienseket tartalmaz, amik egészségjavító antioxidánsok. A flavanolok, a flavonoidok egy speciális fajtája, ezek a vegyületek nagy mennyiségben megtalálhatók nyers kakaóban. Biológiai aktivitásuk segíthet leküzdeni a gyulladást a gyulladásos útvonalakban, ami segíthet blokkolni ezen útvonalak egy részét és lassítani a gyulladást." - mondja Prof. Sandon.

Milyen típusú kakaót vagy étcsokoládét fogyasszak?

Bár mostanság a prémium kakaó italok is nagyon divatosak, azért azt fontos tudni, hogy nem minden termék egyforma! „Ahhoz, hogy kihasználhassuk a kakaó kedvező élettani hatásait, olyan termékeket kell keresni, amelyek megfelelő csokoládéból, például magas kakaó tartalmú étcsokoládéból, és nem pedig tejcsokoládéból készültek. Lehet, hogy az íze kesernyésebb lesz, de pont ettől egészségesebb!” - mondja Prof. Sandon.

A legegészségesebb csokoládék általában több, mint 70% kakaót tartalmaznak, de Prof. Sandon szerint a százalék nem számít annyira, mint az elkészítéséhez használt feldolgozási technika! A holland feldolgozás, (alkalizálás) egy elterjedt technika, amely lúgosító szereket használ a keserű íz csökkentésére, csak sajnos ez elpusztítja a gyulladáscsökkentő flavanolokat.” - mondja Prof. Sandon

Tudatosan vásároljunk kakaó és csokoládé termékeket!

Prof. Sandon szerint, amennyiben szeretnénk a kakaó pozitív hatásait élvezni, akkor fontos, hogy kerüljük az alkalizált, lúggal kezelt kakaó termékeket. „A lehető legnatúrabb és magas kakaó tartalmú termékektől várhatunk hatást. Vannak olyan nyers kakaó termékek, amelyekből egy evőkanálnyi, (10-12 g) akár 900 milligramm flavonolt is tartalmaz, ez a napi mennyiség segíthet leküzdeni a gyulladást, valamint növelni a nitrogén-monoxid mennyiségét az erek megnyitásához” - mondja Prof. Sandon

Magas kakaó tartalmú termékeink:

 

Sambirano Gold kakaó, demencia, Alzheimer-kór megelőzéséhez, kezeléséhez.

 

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

 

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

 

 

Forrás: everydayhealth.com

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel