A természetes fájdalomcsillapító és hangulatjavító

Krónikus fájdalomra több kakaót és csokoládét kellene fogyasztanod!

Krónikus fájdalomra több kakaót és csokoládét kellene fogyasztanod!

A szerző Sambirano Gold

Ha esetleg volt már részed hosszabb ideje fennálló krónikus fájdalom megtapasztalásában, akkor biztosan ismersz 1-2 fájdalomcsillapító márkát, de persze az is könnyen meglehet, hogy az összeset ismered már. Nem elég, hogy ezek a gyógyszerek egy idő után egyáltalán nem, vagy csak alig hatnak, de sokszor sajnos a gyomrunkat is eléggé megviselik.

A tartós fájdalomban szenvedők számára biztató lehet, hogy újabb bizonyítékok láttak napvilágot a kakaó fájdalomcsillapító hatásait illetően. A kakaó nem csak a finom íze miatt olyan szuper! Jelentős antioxidáns kapacitással bír, hatóanyagainak hála képes pozitív irányba terelni a hangulatunkat, és talán a krónikus fájdalomban szenvedőkért is tehet valamit.

Ételben az orvosság

Köztudott, hogy vannak olyan szuperételek, melyek hatékonyan támogathatják az egészségünket, ezért az emberek, gyakran az ilyen értékes ételekben keresik a megoldásokat. Sokszor fogyasztanak például paradicsomot a szívvédő hatásai miatt, halakat az egészségesebb agyért, vagy éppen spenótot a rák elleni küzdelemben. A fájdalomtól szenvedők többsége azt is tudja, hogy a tej, a búza, a cukor vagy az alkohol fogyasztás mérséklése csökkentheti az allergiát, a savas refluxot és a gyulladást, valamint javíthatja az általános közérzetet is. Valójában számos olyan étel van, melyeket az orvosok természetes fájdalomcsillapítóként ajánlanak, ilyen például a kávé, a cseresznye és az olívaolaj is, elsősorban gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt.

A csokoládé hasonlóan ismert gyulladáscsökkentő, melynek hatásait most már különböző tanulmányok is alátámasztják.

Természetes fájdalomcsillapító

Egy új (2020) kutatás szerint, a kakaó fogyasztás enyhítheti a fájdalmat a perifériás artériás betegségben (PAD) szenvedők esetében, melyről itt írunk bővebben.

A perifériás artériás érbetegség (PAD) elnevezés valójában a szívtől távol eső erek szűkületére vonatkozik. Ez egy fájdalmas állapot, ami leggyakrabban a lábakban idéz elő tüneteket, mert ilyenkor a szűkült artériák által csökken a szívből, a lábakba történő véráramlás. Tulajdonképpen az érszűkület, a perifériás artériás érbetegség (PAD) és a koszorúér betegség közös pontja, hiszen mindkét betegség fő vonása, hogy a leszűkült erek miatti gyenge vérellátás panaszokat, és később szövődményeket okozhat. A PAD kapcsán felbukkanó legjellemzőbb tünetek a járás vagy lépcsőzés során jelentkező fájdalom, fáradtság érzés, görcsök, ami kis pihenés hatására elmúlik, majd járáskor újra jelentkezik.

Szerelmes levél a testednek

Ha a javított keringés és a gyulladás csökkentése nem lenne elegendő, a csokoládé bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is és segíti az alvást, illetve javítja a hangulatot. Hogy mindezt hogyan éri el, arról beszéljenek a tények!

A fő hatóanyag természetesen a kakaó, ami „táncra" buzdítja az agysejteket:

- A test természetes opiátjainak, az endorfinoknak a növelésével (Az endorfinok a szervezet természetes fájdalomcsillapítóiként működnek, és segítenek leküzdeni a veszélyhelyzeteket és a testi fájdalmat.)

- Az agy kannabisz-receptorainak stimulálásával

- A szerotoninszint növelésével

- A test természetes amfetaminjának, a fenil-etil-amin felszabadításával (ismertebb nevén „szerelem drog”)

1996-ban, alig több mint egy évtizeddel azután, hogy felfedezték a csokoládéban a neurotranszmitter PEA-vegyületeket, („szerelmi vegyi anyagok”) a kutatók felfedezték a csokoládéban az azóta „boldogságmolekulaként” híressé vált kémiai anyagot, az anandamid-ot is. Jelenlegi tudásunk szerint a kakaó az egyetlen olyan étel, amely anandamid-ot tartalmaz. Az anandamid egy endogén ligandum, melyet a tested is termel, ez egy természetes örömmolekula, amely illeszkedik az idegrendszer sejtjeinek kannabinoid receptor helyeihez. Az anandamid a motiváció javulását és az örömszint növekedését okozza. (Egy 1998 júliusában közzétett tanulmány szerint az anandamid gátolja az emberi emlőrák sejtjeit.)

Továbbá a kakaó triptofánt is tartalmaz, ami az esszenciális aminosavak közé tartozik. Mint a fehérjét felépítő aminosavak egyike, létfontosságú a sejttömeg és izomzat felépítéséhez, valamint a szervezeten belül előállítandó fehérjék termeléséhez. A triptofán hozzájárul a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot és a jó kognitív funkciók fenntartásához is. Közreműködik a normál reakciókban, a mentális és fizikai jó közérzet fenntartásában, a normális alvásban. Földrajzi lebontásban, egy 2010-es tanulmány szerint fehérje és lipid, illetve fehérje triptofán tartalomban a Peruból származó kakaóbabok a leggazdagabbak. Második helyen a venezuelai, harmadik helyen pedig a madagaszkári kakaóbabok állnak.

Egy másik megfigyelés szerint a kakaóval fokozni tudjuk a testmozgás pozitív hatásait is, ami különösen akkor válhat fontossá, amikor fájdalom esetén nehezünkre esik a mozgás. Úgy tűnik a csokoládé segíthet! A tanulmány azon résztvevőinek, akik hetente kétszer-háromszor ettek kis mennyiségű étcsokoládét, és heti 3-4 alkalommal végeztek testmozgást, alacsonyabb volt a testtömeg indexük, (BMI) mint azoknak a résztvevőknek, akik nem fogyasztottak csokoládét.

A kakaó és a csokoládé mellett szól az is, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerekkel szemben ezek a természetes ételek nem okoznak „gyomoreróziókat”, amelyek fekélyekhez, sőt vérzéshez is vezethetnek.

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott! Kakaós és csokoládés receptjeinkhez, kattints ide.

Ajánlataink:


Sambirano Gold nyers kakaóbab

Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

 

 

Forrás: PUBMED

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!