Vashiány esetén segíthet a csokoládé

Vashiány esetén jó kiegészítés lehet az étcsokoládé!

Vashiány esetén jó kiegészítés lehet az étcsokoládé!

A szerző Sambirano Gold

 A csokit szinte mindenki szereti! :)

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a csokoládé valamelyik formáját. A híres rajzfilm figurát, Gombóc Artúrt idézve: a “kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét… Viszont, sajnos nem mindegy, milyen formában, és mennyiségben fogyasztjuk kedvenc édességünket!

Minél keserűbb, annál hatékonyabb!

Több kutatás bizonyította már, hogy a csoki valóban egészséges, ha annak kakaótartalma 70-100% között van, és nincs benne semmilyen töltelék! Lényegében minél keserűbb, sötétebb, annál jótékonyabb hatása van a szervezetünkre, mivel annál több flavanoidot tartalmaz. 

A kakaó nagyon gazdag antioxidánsokban! A benne található flavonoidok a gyulladáscsökkentésért, és a keringési rendszer védelméért felelősek, a katechinek hatására az izmokban megnő a tápanyag felvevő képesség, a proantocianidinek pedig a vércukorszint szabályozását segítik. Nem utolsósorban pedig polifenol elő-anyaggal is rendelkezik, ami koleszterinszint csökkentő hatású.

100% kakaó tartalmú belga étcsokoládé

A nyers kakaó több, mint 300 különböző értékes vegyületet tartalmaz! Többek között jelentős mennyiségű Omega-6 és Omega-3 zsírsavat, ásványi anyagokat és vitaminokat, gazdagon megtalálható benne például a foszfor, a vas, a magnézium, a réz, a kálium, a kalcium, a szelén és a cink, valamint a béta-karotin, az A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, D és az E vitamin is. Ezek az anyagok nélkülözhetetlenek a szellemi fejlődéshez, a keringés normál működéséhez, az immun- és idegrendszer megfelelő hatékonyságához, oxidatív stressz és a szabad gyökök elleni védelméhez, és még sorolhatnám.

Mennyi vashoz juthatunk a csokiból?

Alapesetben egy átlagos felnőtt férfi beviteli szükséglete naponta 8 milligramm körüli, míg a nőknek - a menstruáció okozta vérveszteség miatt - jelentősebb mennyiségre, nagyjából napi 18 milligrammra van szükségük.

A 100% kakaó tartalmú csokoládé vastartalma: 29 mg / 100g. (irodalmi adatokon alapuló számítás)

A vas a vörösvértestek hemoglobin molekula alkotórésze, ami az oxigén és szén-dioxid szállításáért felelős. Emellett a testi növekedés, idegrendszeri fejlődés, sejtek növekedése és osztódása, ráadásul még az enzimek működése és a hormonok szintézise is a feladatai közé sorolhatóak.

Vashiánynál a leggyakoribb ok a felszívódási zavar, ugyanis rengeteg tápanyag serkentheti, illetve gátolhatja ennek folyamatát. Aggodalomra semmi ok, hiszen Gombóc Artúr kedvenc eledelében minden megtalálható, ami segíti a nyomelem abszorbcióját. (Az abszorpció egy fizikai-kémiai jelenség, melynek során gázok vagy gőzök atomjai-molekulái folyadékkal vagy szilárd testtel érintkezve abban elnyelődnek.)

100% kakaó tartalmú perui étcsokoládé tömb

A vasat ferri vegyületek (Fe 3+) formájában vesszük fel, amit a savas gyomornedv ferro (Fe 2+) vassá alakít. Oldatban tartásáról az aszkorbinsav (C-vitamin) és a kén tartalmú aminosavak (metionin, cisztein) felelősek. Ha a savas közeg savassága csökkenni kezdene, stressz, vagy éppen az életkor sajátosságai miatt, akkor romlani fog a tápanyagok hasznosulása. Az olyan keserű ételek, mint például az étcsoki javíthatják, illetve vissza is állíthatják a pH-t! A felszívódás zöme a vékonybélbe kerülés első 5 percében van, ez az a szakasz, amikor különböző anyagok képesek befolyásolni a vas sorsát.

A C-vitamin jobban oldottabb formává teszi, a réz és a cink hasonló szerepet játszik, így sokszor ezek hiánya okoz vashiányt. A B12 és az A-vitamin szintén segíti a felszívódását. (Aszkorbinsavon kívül minden megtalálható az étcsokoládéban.)

Az étcsoki bizonyítottan szuperélelmiszernek minősül, tengernyi biológiailag fontos hatással, azonban nem árt odafigyelni arra, hogy mennyit viszünk be a szervezetünkbe naponta! Amíg, a nyers kakaóbabból, (ami a kakaónak legérintetlenebb, legfeldolgozatlanabb, de már fogyasztható verziója) 10-12 grammot, addig a 100% kakaótartalmú étcsokoládéból, akár 20-30 grammot is bátran elfogyaszthatunk naponta. 

Magas kakaó tartalmú termékeink:

 

Sambirano Gold kakaó, demencia, Alzheimer-kór megelőzéséhez, kezeléséhez.

 

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

 

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

 

 

Forrás: InfoZió-Magazin’ PTE Egészségtudományi Kar

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel