Fogyasszunk kakaót az egészséges bélflóra helyreállításához

Betegségeket okozhat a károsodott bélflóra

Betegségeket okozhat a károsodott bélflóra

A szerző Vilmos Szabó 0

A molekuláris biológia fejlődésével egyre nyilvánvalóbb az összefüggés a bél mikrobiotájában bekövetkezett változások és az emberi betegségek vagy rendellenességek között. Ezek az egészségügyi problémák magukban foglalják az öregedést (Rehman, 2012), az oxidatív stresszt (Qiao és mtsai, 2012), a vérnyomást és az érelmeszesedést (Queipo-Ortuño, 2012), a cukorbetegséget (Wen és mtsai, 2008; Larsen és mtsai, 2010). ; rák (Mai és mtsai., 2007), és különböző egyéb központi idegrendszeri rendellenességeket (Diaz Heijtz, 2011). Kimutatták, hogy a kakaó hatással van azokra az emberi rendellenességekre, amelyek a bél mikrobiota felborult egyensúlyához kapcsolódnak. Ezek az eredmények együttesen azt jelenthetik, hogy a csokoládé vagy a kakaó a jótékony hatását a bél mikrobiotájának megváltoztatásával fejtheti ki.

Azok az ételek, amelyek prebiotikumokat és probiotikumokat tartalmaznak, szerepet játszanak az emberi bél mikrobiotájának megváltoztatásában (Steer et al., 2000).

Mi a különbség a pro és prebiotikumok között?

Probiotikumnak nevezzük az állandó bélflóra helyreállítását, fenntartását szolgáló jótékony hatású baktériumokat, amelyek száma folyamatosan csökken az egyoldalú táplálkozás, az antibiotikumok szedése és a stressz következtében. Az egészséges bélflóra megőrzéséhez és helyreállításához feltétlenül szükséges a hasznos bélbaktériumok pótlása, illetve szaporodásuk elősegítése, mely folyamatokat élő élelmiszerekkel támogathatjuk. Az ilyen élő mikroorganizmusok közül a legismertebbek a Lactobacillus - és Bifidobacterium-csoportba tartozó baktériumok. Úgy kell elképzelni őket, mint személyes állatkertünk hasznos lakóit. Ha megkapják megfelelő táplálékukat, nem engedik elszaporodni a haszontalan, sőt, káros baktériumokat.

De mi is ez a táplálék?

Ez a táplálék a prebiotikum. A prebiotikum olyan természetes tápanyag, amelyre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nincsenek hatással, és változatlanul jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok szaporodását. Kedvező hatásuk a következők:

  • természetesen fokozzák a probiotikumok termelődését és szaporodását
  • megakadályozzák a betegséget okozó baktériumok megtapadását a bélfalon
  • jelenlétükben javul a béltartalom hasznos baktérium aránya
  • elősegíti egyes ásványi anyagok és nyomelemek (kalcium, magnézium, cink, vas) felszívódását

A csokoládét vagy a kakaót prebiotikumként tartják számon, amely egyéb hasznos vegyületek mellett polifenolokban is gazdag (Redovniković et al., 2009).

Egy kontrollált, kettős-vak, randomizált klinikai vizsgálatban a kutatók összehasonlították a magas kakaó tartalmú és az alacsony kakaó tartalmú flavanol italok fogyasztásának eredményeit (Tzounis et al., 2011). Eredményeik szerint a magas kakaó tartalmú italt fogyasztók csoportjában bizonyos bélmikrobáknak, például a Bifidobacteriumoknak és a Lactobacillusoknak, amelyek a jó baktériumok,  jelentősen megnőtt a számuk. Másrészt a Clostridium baktérium számában jelentős csökkenést figyeltek meg. A Clostridium egy rosszhírű baktérium. Ha túl sok telepszik meg belőlük a bélrendszerben, a gázképződés kellemetlen fokozódása lehet a következmény. Néhány clostridiumtörzs pedig akár életveszélyes komplikációt is okozhat. Ugyanezen tanulmány szerint a baktériumok populációjában bekövetkezett változásokat más biológiai markerek, például a triglicerid és a C-reaktív protein koncentrációjának csökkenése is kísérte.

A triglicerid a vérzsírok egyik fajtája, melynek megemelkedett szintje elősegíti a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulását, és így közvetve súlyos, életveszélyes betegségeket is okozhat.

A C-reaktív protein egy olyan fehérje, ami a májban termelődik és innen kerül a keringésbe. A máj akkor kezd C-reaktív protein termelésébe, ha a szervezet valahol gyulladást érzékel.

További vizsgálatokat végeztek a prebiotikumok bél mikrobiotára gyakorolt ​​hatásáról Roberfroid et al. (2010). Áttekintésükben a szerzők kiemelték azokat a vizsgálatokat, amelyek bemutatják például az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek és az egészséges egyének mikrobiota ökoszisztémája közötti különbségeket. Mindezekben a vizsgálatokban az IBS-alanyoknál alacsonyabb a Bifidobacteriumok, Lactobacillusok száma és magasabb a Clostridium szám. A csokoládé pozitív hatása nyilvánvaló lehet ebben az esetben, mivel a Bifidobacteriumok és Lactobacillusok populációjának növekedéséhez és a Clostridia csökkenéséhez vezetett.

Összefoglalva: a kakaó hasonlóképpen hat a bél mikrobiális ökoszisztémájára, mint a prebiotikumok és probiotikumok. Mint korábban említettük, a mikrobiota változásai befolyásolhatják a gazdaszervezet egészségi állapotát, és a vizsgálatok szerint a csokoládé, illetve a kakaó képes lehet arra, hogy ezt az állapotot pozitív irányba terelje

 

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott! Kakaós és csokoládés receptjeinkhez, kattints ide.

Ajánlataink:


Sambirano Gold nyers kakaóbab

Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Termékkínálatunkban megtalálod a kakaó legtisztább és legegészségesebb verzióit!


Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

 

 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3566565/?fbclid=IwAR3LRt2DiMBUBdHZAS7dk-9VQ5mgpkS4oW4KKRSuc6xE6EHmFru8ZIG2f0c

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!