A kellemetlen menstruációs tüneteken segíthet a kakaó!

Miért vágynak a nők csokoládéra a menstruációs időszakban?

Miért vágynak a nők csokoládéra a menstruációs időszakban?

A szerző Sambirano Gold

A nők életét sokszor nehezítik meg a premenstruációs szindróma (PMS) tünetei a menstruációs ciklust megelőző napokban. A vérzés időszakában nagyon alacsonnyá válik a hormonszint, melynek eredményeként gyakran tapasztalható hangulati ingadozás, puffadás, energiacsökkenés, székrekedés, hasmenés és fejfájás.

A PMS tüneteinek minimalizásához célravezető lehet, ha megvizsgáljuk a női test táplálkozási szükségleteit ebben az időszakban. Gondolkoztál már azon, hogy a nők miért vágynak csokoládéra, a menstruációs időszakban? Nos, ez részben annak is köszönhető, hogy a kakaó a magnézium, a cink és a vas egyik leggazdagabb formája, arról nem is beszélve, hogy természetes hangulatjavító is egyben!

Ha egy nőnek elegendő magnéziumot, cinket és vasat biztosítunk ebben a megterhelő időszakban, (különösen a havi menstruáció kezdetét megelőző 10-14. napon egy tipikus 28 napos ciklusban) az pozitív hatással lehet a PMS tüneteire. A magnézium támogatja a szervezetet a hormonok egyensúlyának fenntartásában, a cink a progeszteron hormon termelődését segíti, a vas pedig vérszegénység megelőzésében játszik szerepet.

Mielőtt beleharapnál az első kezed ügyébe kerülő csokoládéba, ne feledd, hogy a minőség és a kakaótartalom fontos tényező a legmagasabb természetes ásványianyag-tartalom elérésében. Táplálkozási előnyeit tekintve a nyers kakaó egészen más szintet képvisel, mint a feldolgozott kakaó, amelyről számos nemzetközi tanulmány készült!

A legfőbb megállapítások a nyers kakaó hatásairól:

Kiemelkedően magas antioxidáns kapacitással bír.

Az áfonyáról úgy tartják, hogy nagyon gazdag antioxidáns forrás, pedig a vadon termő áfonya mindössze 61 féle antioxidánst tartalmaz csak, a kakaóbabban található 621 féle antioxidánssal szemben! A nyers, egész kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki az antioxidáns hatású flavonoidok. A kakaóbab ORAC értéke 95.500/100g. (áfonya 95.500/100g)

Jótékony hatásai kimutathatók szív és érrendszeri problémák esetén.

Az endothel működésének károsodása az érelmeszesedés kialakulásának első lépése és általában évekkel hamarabb létrejön, mint az érfal strukturális változásai. Ahhoz, hogy az ér táguljon, az endothel sejteknek nitrogén-monoxidot (NO) kell termelniük. Több tudományos vizsgálat is alátámasztotta, hogy a kakaó  flavonoidokban gazdag ételek-italok, serkentik az endothel sejtek NO termelését, ami megelőzésként szolgálhat  a szív és érrendszeri problémákkal szemben.

Kedvezően hat a közérzetre, szellemi frissességre, memóriára, koncentrációra.

A kakaó neuromodulációs és neuroprotektív hatásait is megfigyelték már, ami az idegsejtek közötti kapcsolatok hatékonyságát, és az idegsejteket védelmező funkciókat érintik. A kakaó flavonoidok képesek ellensúlyozni a neurodegeneratív betegségek, például a Parkinson- és az Alzheimer-kór alapját képező idegsejtek károsodását azáltal, hogy kölcsönhatásba lépnek az egészségünket meghatározó, létfontosságú jelátviteli fehérjékkel. Érdekes módon kimutatható, hogy a flavonoidok és metabolitjaik átjutnak a vér-agy gáton, és lokalizálódnak az agyban, különösen a tanulás és az emlékezet szempontjából kulcsfontosságú területeken, mint például a hippocampus, az agykéreg, a kisagy és a striatum. Ezek nagyon fontos és biztató eredmények, a végrehajtó funkciókat, a figyelmet és a memóriát illetően, ugyanis ezen képességek hanyatlása közvetlenül kapcsolható a Demenciához, a Parkinson- és az Alzheimer kórhoz is.

Köhögéscsillapító hatása van.

Egy jó minőségű étcsokoládé elszopogatása után már élvezhetjük a köhögéscsillapító előnyöket. A csokoládé jóval hosszabb ideig a torokban marad, mint a kakaó ital, így jóval hatékonyabban képes védeni a köhögési ingert kiváltó idegvégződéseket. A csokoládé többek között tartalmaz xantint és teofillint is, amelyek segítenek megnyitni az összehúzódott bronchiális csöveket. Ez megkönnyíti a levegő áramlását, ami nagy segítséget nyújthat az asztma és a légszomj javításában is.

Biztosítja a bőr hidratáltságát, UV védelmet nyújt.

A nyers kakaó vegyületei genetikai szinten szabályozzák a bőr egészségét, ezzel jelentősen csökkentve a napsugárzás okozta ráncok kialakulását. Az emberi bőrsejteken végzett vizsgálatban, a nyers kakaó alkalmazása után 788 gén esetében volt megfigyelhető hatékonyabb működés az UV károsodással szembeni védekező mechanizmusban. A kutatók szerint a nyers kakaó növeli a bőr véráramlását, javítja a sűrűségét, textúráját és a hidratáltságát is.

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:


Sambirano Gold nyers kakaóbab

Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Termékkínálatunkban megtalálod a kakaó legtisztább és legegészségesebb verzióit!

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

Forrás:
verywellhealth  (Barbara Bolen, PhD)

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!