A nyers kakaóbab hatásai

Tudományosan bizonyított, hogy a kakaóbab rendszeres fogyasztásával különböző egészségügyi problémákat előzhetünk meg!

Tudományosan bizonyított, hogy a kakaóbab rendszeres fogyasztásával különböző egészségügyi problémákat előzhetünk meg!

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház 11

A kakaóbab hatásos lehet a következő egészségügyi problémák megelőzésében: magas vérnyomás, koleszterin, elhízás, makula degeneráció, székrekedés, cukorbetegség, asztma, rák, krónikus fáradtság szindróma és a különböző idegrendszeri betegségek. Hasznos a gyors sebgyógyuláshoz, a bőrápoláshoz, és elősegíti a szív- és érrendszeri egészség, és az agy egészségi állapotának javítását. Segít a rézhiány és a magnéziumhiány kezelésében, hangulatnövelő tulajdonságokkal rendelkezik, és védőhatást fejt ki az idegrendszert károsító hatásokkal szemben.

Tudtad, hogy a nyers, egész kakaóbab a természetben előforduló egyik legerősebb antioxidáns forrás?

Az áfonyáról úgy tartják, hogy nagyon gazdag antioxidáns forrás, pedig a vadon termő áfonya mindössze 61 féle antioxidánst tartalmaz csak, a kakaóbabban található 621 féle antioxidánssal szemben! A nyers, egész kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki az antioxidáns hatású flavonoidok. A kakaóbab ORAC értéke 95.500/100g, vagyis az antioxidáns tartalmat illetően jóval megelőzi a goji bogyót is, így abszolút első a természetes antioxidánsok sorában.

(Sajnos a kakaóbab feldolgozásának folyamata, a fermentálás, a pörkölés és a lúgos feltárás csökkentik a kakaóbab összpolifenol-tartalmát, ezért az egészségre gyakorolt hatásait tekintve a legjobb, ha mindig nyers, egész kakaóbabot fogyasztunk.)

(Az ORAC egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer mely az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére szolgál.)

1. Nyers, egész, szárított kakaóbab ORAC érték: 95.500 /100g

2. Nyers, szárított kakaóbab töret ORAC érték: 62.100 /100g

3. Pörkölt kakaópor ORAC érték: 26.000 /100g

4. Goji bogyó ORAC érték: 25.300 /100g

5. Acai bogyó ORAC érték: 18.500 /100g

6. Fekete csokoládé ORAC érték: 13.120 /100g

7. Tejcsokoládé ORAC érték: 6.740 /100g

8. Aszalt szilva ORAC érték: 5.770 /100g

9. Mazsola ORAC érték: 2.830 /100g

10. Áfonya ORAC érték: 2.400/ 100g

Forrás: US department of Agriculture/Journal of American Chemical Society *Brunswick Laboratories MA, USA

 

Epicatechin a "kakaóvitamin"

A nyers kakaóbabban megtalálható az Epicatechin néven ismert vegyület is, amit a Harvard Orvostudományi Egyetem professzora Norman K. Hollenberg fedezett fel. Az Epicatechinnek fontos szerepe van az izomszövet regenerálásban, de hozzájárul a cukorbetegség, a szívbetegség, a rák és a stroke kockázatának csökkentéséhez is. A keserű íze miatt az Epicatechint gyakran eltávolítják a kakaótermékekből, ezért ennek a vegyületnek a hasznosításához nyers, egész kakaóbabot kell fogyasztani.

Vérnyomás

A flavonoidban gazdag kakaóbab segíthet a vérnyomás csökkentésében és az erek rugalmasságának javításában. Az e témában végzett kutatási eredmények pozitív változást mutattak a szisztolés és a diasztolés vérnyomásban. Ezek a kedvező változások a kakaóbab antioxidánsainak jelenlétére vezethetők vissza, amelyek stimulálják a nitrogén-monoxid termelődését, ami segít fenntartani az erek egészségét, ezáltal egészséges keringési rendszert biztosítva a szervezet számára. Egy másik a kakaóbab vegyületeivel foglalkozó tudományos vizsgálatnak köszönhetően ma már az is ismert, hogy napi 1052 mg kakaó flavonoid hat héten keresztül történő fogyasztása szignifikánsan képes csökkenteni a mérsékelten hipertóniások vérnyomását. A teljes angol nyelvű tanulmányt az NCBI (National Center for Biotechnology Information) weboldalán ide kattintva tekintheted meg.

Agyműködés

A tudományos vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy a flavonolban gazdag kakaóbab fogyasztása segíthet az agy egészséges működésének fenntartásában. Ezek a neuroprotektív előnyök kedvező hatással lehetnek a tanulási és memória funkciókra. A vizsgálatok bizonyítják, hogy a kakaóalapú termékek fogyasztása növeli a vér áramlását az agyba, ami egyben arra is bizonyítékot szolgáltat, hogy a kakaó védelmet nyújthat a vascularis megbetegedések ellen. A Columbia Egyetem kutatói arról is beszámoltak, hogy rendszeres kakaóbab fogyasztással nagy eséllyel megelőzhető az időskori demencia. Erről bővebben ebben a blog bejegyzésünkben olvashatsz.

Vérkoleszterin

Egy tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a kakaó hipoglikémiás és hipokoleszterinémiás hatással van mind a glükóz, mind a koleszterinszintre. A kakaót tartalmazó étrend a trigliceridek, az LDL-koleszterin és a glükózszint csökkenését is kimutatta. 

Tovább a fogyasztói tapasztalatokhoz >>>

Tovább a termékrendeléshez >>>

Sambirano Gold termékek

Cukorbetegség

A kakaófogyasztás hatásosnak bizonyult az inzulinrezisztencia és a glükóz metabolizmus javításában, ezzel segítve a cukorszint szabályozását a szervezetben. A kakaóbabból származó proantocianidinek segítenek a cukorbetegség által esetenként előidézett szürkehályog kialakulásának meggátolásában.

Kardiovaszkuláris egészség

Vizsgálatok kimutatták, hogy a kakaó kedvező hatással van a szív- és érrendszeri egészségre is. A kakaóbab flavonoidokban gazdag, nevezetesen a procyanidinben, a catechinben és az epicatechinben, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól, miközben a szívet pedig erősítik. A kakaóbab segít az endothel funkció javításában és a hasznos HDL-koleszterin stimulálásában. Segít a halálos vérrögképződés kialakulásának megakadályozásában, ami a stroke vagy a szívelégtelenség kialakulásához vezethet. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri rendellenességekben. A kakaóbabban jelen lévő flavonoidok anti-thrombocyta-aggregáló hatással rendelkeznek, és modulálják az elsődleges hemosztázist, ami a vérrögképződés időmértéke. Mindezek az egészségügyi hatások elősegítik az olyan különböző egészségügyi állapotok, mint az ateroszklerózis és a trombózis proliferációjának megelőzését, melyek a súlyosabb kardiovaszkuláris betegségek legfőbb okozói.

Antidepresszáns

A kakaóbabot a természet antidepresszánsának tartják. A kakaóbabok tartalmaznak dopamin, feniletilamin (PEA) és szerotonint, amelyek mindegyike a pozitív mentális egészség és hangulat elősegítésére szolgál. Ezenkívül a kakaóbabok tartalmaznak monoamin-oxidáz inhibitorokat és aminosav-triptofánt is. A monoamin-oxidáz (MOA) inhibitorok a dopamint és a szerotonint hosszabb ideig tartják a vérben, ami enyhítheti a depressziót és elősegítheti a jólét érzését.

Rák

A kakaóbab előnyös hatásokat mutatott a rákos sejtek növekedésének gátlásában anélkül, hogy a normális egészséges sejtek növekedését gátolná. Tanulmányok szolgáltattak bizonyítékot a kakaóban jelen lévő flavonolok és procyanidinek által előidézett kemopreventív és antiproliferatív tulajdonságokkal kapcsolatban. Ezek a gyógyító hatások rendkívül értékesnek bizonyultak különböző típusú rákok kezelésében, beleértve a vastagbélrákot és a prosztatarákot is.

Energiaszint  

A kakaóbab csökkenti a szorongást, miközben elősegíti az éberséget. Egy csésze kakaó ugyanazt az energiát biztosítja, mint egy csésze kávé. Azonban a kakaó kevesebb serkentő anyagot tartalmaz, ezért nem terheli meg annyira a szervezetet, mint a kávé.

Bronchiális asztma

A kakaóbab tartalmaz xantint és teofillint, amelyek segítenek megnyitni az összehúzódott bronchiális csöveket. Ez megkönnyíti a levegő áramlását, ami nagy segítséget jelent az asztma és a légszomj javításában.

Sebgyógyítás

A kakaóextraktumokat megbízhatónak tartják a terápiás sebgyógyító tulajdonságaik miatt a természetes gyógyszerek gyártásában. A kakaókivonatok segítenek megakadályozni a különböző típusú fertőzések kialakulását a szervezetben. A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett hasznosnak bizonyult a Helicobacter pylori baktériumok felszámolásában is.

Elhízás

Egy tanulmány bemutatta a kakaó lehetséges előnyeit a magas zsírtartalmú étrend által kiváltott elhízás megelőzésében is. A kakaóbabban lévő flavonoidok és polifenolok felerősítik a zsírégető folyamatokat a testben! A kakaó anyagcsere-serkentő hatását a katechin nevű flavonoloknak köszönheti. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint a flavanolokban gazdag kakaóbab fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint meggátolja az elhízást és test legyengülését is. A kakaóbab elősegíti a lipid anyagcserét és csökkenti a zsírsavak szintézisét és transzportját. A termogenezis, a fehér zsírszövetek és a máj hőtermelésének mechanizmusa is javul általa. 

Rézhiány

A rendszeres kakaóbab fogyasztás a rézhiány kezelésében is előnyös lehet. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a kakaó igen értékes a réz szubsztitúciós terápiában, és szignifikáns javulást eredményezett a hemoglobinszintben, a leukociták számában és a réztartalomban. A megállapítások szerint a kakaó értékesnek tekinthető a rézben gazdag összetevőkben, amelyeket az étrendbe felvéve elkerülhetjük a rézhiányt. A kakaóbab segít a réz-hiánynak köszönhető betegségek megelőzésében és kezelésében, mint pl. Anémia, neutropenia és leukopenia.

Bőrápolás

A kakaó hatékonynak bizonyult a bőregészség megtartásában is. A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a flavonolban gazdag kakaó fogyasztása csökkenti az UV-indukált erythema hatásait és csökkenti a bőr érdességét és a barázdák méretét. A kakaó segít a bőr rugalmasságának és hidratálásának növelésében is.

Neurodegeneratív betegségek

A főbb flavonolok, például az epicatechin és a katechin jelenléte előnyös hatásokat mutatott neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kezelésében is. A vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy ezek a fitokemikáliák szinergisztikus tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítik az agyi oxidatív stressz csökkentését. Ez elősegíti az idegsejtek károsodásának megelőzését és citotoxicitás elleni védőhatást fejt ki a sejtmembránra.

Magnéziumhiány

A kakaóbab rendkívül gazdag természetes magnézium forrás, ezért a rendszeres fogyasztása előnyös lehet a magnéziumhiányos táplálék okozta káros hatások megelőzésében.

 

Referenciák:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10917925
  2. http://fst.sagepub.com/content/11/3/159.abstract
  3. http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/ars.2010.3697
  4. http://ajcn.nutrition.org/content/95/6/1365.abstract
  5. http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/412211
  6. http://hyper.ahajournals.org/content/60/3/794.abstract
  7. http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/207783
  8. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0344385
  9. http://www.medsci.org/press/cocoa.html
  10. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x/abstract
  11. http://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Abstract/2006/06001/The_Effect_of_Flavanol_rich_Cocoa_on_the_fMRI.18.aspx
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1327732/
  13. http://dx.doi.org/10.1016/j.jep.2004.12.018
  14. http://ajcn.nutrition.org/content/81/3/541.full
  15. http://ebm.sagepub.com/content/229/1/33.short
  16. http://rjptonline.org/AbstractView.aspx?PID=2009-2-2-9
  17. http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1138944&issueno=22
  18. http://dx.doi.org/10.1016/S0025-6196(11)63701-4
  19. http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0738081X09001308
  20. http://www.freepatentsonline.com/EP1170013.html
  21. http://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2004.10.008
  22. http://download.springer.com/static/pdf/343/art%253A10.1186%252F1743-7075-3-2.pdf?originUrl=http%3A%2F%2Fnutritionandmetabolism.biomedcentral.com%2Farticle%2F10.1186%2F1743-7075-3-2&token2=exp=1475801559~acl=%2Fstatic%2Fpdf%2F343%2Fart%25253A10.1186%25252F1743-7075-3-2.pdf*~hmac=b234d681122c915e1040d410244497987795d0c7867f21f833acbf2bc934e2bc
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12589329
  24. http://circ.ahajournals.org/content/119/10/1433.full
  25. http://www.journals.elsevierhealth.com/periodicals/yjada/article/S0002-8223(02)00032-9/abstract
  26. http://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Abstract/2006/06001/Endothelial_Function,_Nitric_Oxide,_and_Cocoa.7.aspx
  27. http://ajcn.nutrition.org/content/77/6/1466.abstract
  28. http://ajcn.nutrition.org/content/72/1/30.short
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19942640
  30. https://works.bepress.com/emmanueloheneafoakwa/90/
  31. http://pediatrics.aappublications.org/content/118/3/e641.short
  32. http://download.springer.com/static/pdf/496/art%253A10.1186%252F1743-7075-9-33.pdf?originUrl=http%3A%2F%2Fnutritionandmetabolism.biomedcentral.com%2Farticle%2F10.1186%2F1743-7075-9-33&token2=exp=1475801589~acl=%2Fstatic%2Fpdf%2F496%2Fart%25253A10.1186%25252F1743-7075-9-33.pdf*~hmac=c0e6b9b43005a636a3deafaa09bf671a014fb573ed5a56acdb6a15a3167e0666
  33. http://journals.lww.com/eurjcancerprev/Abstract/2006/08000/In_vitro_effects_of_polyphenols_from_cocoa_and.9.aspx
  34. http://dx.doi.org/10.1016/S0304-3835(01)00731-5
  35. http://www.nutritioncare.org/About_Clinical_Nutrition/What_is_Enteral_Nutrition/
  36. http://europepmc.org/abstract/MED/10917028
  37. http://download.springer.com/static/pdf/819/art%253A10.1186%252F1475-2891-9-55.pdf?originUrl=http%3A%2F%2Fnutritionj.biomedcentral.com%2Farticle%2F10.1186%2F1475-2891-9-55&token2=exp=1475801602~acl=%2Fstatic%2Fpdf%2F819%2Fart%25253A10.1186%25252F1475-2891-9-55.pdf*~hmac=ccb426c7044c88295a5747e8b9d76bb3edcf27f89f0d9c14036dff09d26869d6
  38. http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0012/ea0012P68.htm
  39. http://jn.nutrition.org/content/136/6/1565.short
  40. http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/erythema
  41. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-006-0627-6?LI=true
  42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17693182
  43. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-008-0761-4?LI=true
  44. http://diyhpl.us/~bryan/papers2/longevity/Cocoa%20procyanidins%20protect%20PC12%20cells%20from%20hydrogen-peroxide-induced%20apoptosis%20by%20inhibiting%20activation%20of%20p38%20MAPK%20and%20JNK.pdf
  45. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf048989m
  46. http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/magnesium
  47. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf960048p
  48. http://www.nationalcocoashell.com/faq/
  49. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0265203021000007840
  50. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?db=pubmed&cmd=Search&term=J+Nutrition%5BJour%5D+AND+130%5BVolume%5D+AND+2057S%5Bpage%5D
  51. http://www.mayoclinic.org/healthy-chocolate/expert-answers/FAQ-20058044

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Viktor! A kakaóbab rendszeres fogyasztását javasoljuk, de természetesen vannak, akik kúraszerűen fogyasztják. Ez esetben 3 hónap egy kúra, ami egy embernek nagyjából 1 kg kakaóbabot jelent.

Viktor
Viktor

Tisztelt árusítók. Vettem önöktől kakaóbabot. Az lenne a kérdésem hogy kúraszerűen vagy folyamatossan egyem. Igegrendszer vérnyomás elhízás problémák vannak.

Tóth József
Tóth József

Üdvözlök mindenkit! Én már majdnem elfogyasztottam 1kg -ot, nagyon sok +energiát ad oldja a depressziót soha nem leszel fáradt. Nekem nagyon magas a vérnyomásom de ezen sajnos csak minimálisan segített de tujátok ahány ember annyi -féleképpe hat. Fogok vásárolni másk kg-ot is ajánlom.

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Ibolya! A szállítás 1 kg termék megrendeléstől ingyenes, ami több különböző termékből is összeadható.

Ibolya
Ibolya

A rendelésem mely összegtől ingyenes?

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves György! Természetesen utánvéttel is megrendelhető a kakaóbab.

Okos Gyorgy
Okos Gyorgy

Nagyon nagy szükséges lenne 1kg. Nyers kakaobabra! Sajnos nincs bankszamlam, megrendelhetem utanvettel? Budapesten lakom!
Köszönom!

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Lajos! Email-ben reagáltunk a megrendeléssel kapcsolatban.

Sambirano Gold
Sambirano Gold

Kedves Mária! Email-ben reagáltunk a megrendeléssel kapcsolatban.

Nemeth Maria
Nemeth Maria

Cukorbeteg vagyok szeretnek kakaobabot venni

Szabó Lajos
Szabó Lajos

Szeretnék rendelni!

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!