Kakaóbabbal a demencia ellen

A kakaóbab vegyületeivel megelőzhető az időskori szellemi hanyatlás (demencia)!

A kakaóbab vegyületeivel megelőzhető az időskori szellemi hanyatlás (demencia)!

A szerző Sambirano Gold

A Columbia Egyetem kutatói érdekes eredményekre jutottak, amikor tudományos vizsgálatnak vetették alá a kakaóbabban található flavonoidokat.

A tudósok arról számoltak be, hogy a kakaóbabban található természetes gyógyhatású vegyületcsoport, a flavonoidok segítségével megelőzhető a korral járó szellemi leépülés, más néven a demencia.

(A Sambirano Gold nyers kakaó termékekkel kapcsolatos fogyasztói tapasztalatokról itt olvashatsz bővebben!)

A demencia

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent. Európában több mint hétmillió, Magyarországon pedig legalább 200 ezer ember lehet közvetlenül érintett. De mi is az a demencia? A latin eredetű kifejezés szó szerint értelmezve értelem nélküli állapotot jelent. A gyakran csak szellemi hanyatlásnak nevezett betegségcsoport kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő. 60 éves kor felett már minden tizedik ember érintett, 90 éves kor felett már több mint 30 százalékos ez az arány. A kor előrehaladásával sajnos romlanak a kognitív funkciók, és ez a folyamat már a fiatal felnőttkorban elkezdődik, a tapasztalható tünetek azonban csak az 50-60-as években jelentkeznek először.

Természetesen a demenecia ellen?

A Columbia Egyetemen végzett tanulmány egyik vezető szerzője, Scott A. Small professzor korábbi állatkísérleteiben már kimutatta, hogy a korral járó szellemi hanyatlás összefügg az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felelős agyterület, a hippokampusz meghatározott részén, az úgynevezett gyrus dentatusban (fogazott agytekervényben) bekövetkező elváltozásokkal.

A kutatócsoport ezúttal azt vizsgálta, hogy az embereknél is létezik-e ok-okozati összefüggés a gyrus dentatus elváltozásai és a korral járó szellemi hanyatlás között, illetve visszafordítható-e ez a folyamat a kakaóbab flavonoidjainak segítségével, ugyanis korábbi kutatások során már bebizonyosodott, hogy a kakaóbab flavonoidjai az egerek esetében elősegítik az idegsejtek közötti összekapcsolódásokat a fogazott agytekervényben.

A vizsgálat eredményei figyelemre méltóak!

A három hónapon át tartó vizsgálatokban harminchét, 50 és 69 éves közötti önkéntes vett részt. A résztvevők fele magas, napi 900 milligramm kakaó flavonoidot tartalmazó italt fogyasztott, míg a kontrollcsoport étrendjében mindössze napi 10 milligramm ilyen vegyület szerepelt. A kutatás kezdetén és a végén az összes résztvevőt funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatnak (fMRI) vetették alá, amelynek során vizsgálták az agyterület anyagcseréjének milyenségéről tanúskodó vérellátást és valamennyi önkéntessel memóriateszteket is végeztettek.

„Az agyi képalkotó eljárás észrevehető változásokat mutatott ki azoknál, akik magas, napi 900 milligramm flavonoid-dózisokat szedtek" - közölte a tanulmány első szerzője, Adam M. Brickman docens. A csoport tagjai sokkal jobb eredményeket értek el a memóriateszteken is, az önkéntesek három hónap után a 30-40 évesek szintjén teljesítettek. A tudós egyben azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok során alkalmazott speciális ital nem azonos a csokoládéval, így óva intett mindenkit attól, hogy fokozott édességfogyasztással próbálja a kutatások során kimutatott eredményeket elérni.

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:


Sambirano Gold nyers kakaóbab

A kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk az agy megfelelő működését, amihez megközelítőleg 6 gramm (5-7 szem) kakaóbabot kell elfogyasztanunk naponta.

 

Termékkínálatunkban megtalálod a kakaó legtisztább és legegészségesebb verzióit!

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek


Önmagában, és így is fogyasztható a nyers kakaóbab:

 

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

ANYÁK NAPI 15% KEDVEZMÉNY

Boldog Anyák napját kívánunk! :)
anyaknapja24
Másol

Ajánlat vége: május 5.

Beváltom

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!