Mennyi fehérjét fogyasszunk?

Betegségeket okozhat a sok és a kevés fehérjefogyasztás is!

Betegségeket okozhat a sok és a kevés fehérjefogyasztás is!

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház 1

A szervezetünk számára megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék szükségesek ahhoz, hogy egészségesek legyünk.

A fehérjefogyasztás fontossága

A fehérjék nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, hiszen fontos szerepet töltenek be a szövetek felépítésében! Hormonok, valamint számos vegyület képződéséhez szükségesek, megkötik a vizet, szabályozzák a sav-bázis egyensúlyt, és részt vesznek az energia ellátásban is. Ezeket a létfontosságú feladatokat, azonban csak akkor tudják jól elvégezni, ha megfelelő mennyiségben és minőségben kerülnek be a szervezetünkbe. Az emberi szervezet napi fehérjeszükséglete függ a testtömegtől, a testösszetételtől, az életkortól, a nemtől, az egészségi állapottól és természetesen az aktivitás szintjétől is. Míg egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete 0,8 – 1,1 g / ttkg (testtömegkilogramm) körül mozog, addig egy sportolónak 1,2 – 1,8 g / ttkg mennyiségű fehérjére van szüksége naponta.

A fehérjék működése

A fehérjék nagy molekulájú, bonyolult szerkezetű vegyületek, melyek aminosavakból épülnek fel, és minden élő sejt nélkülözhetetlen alkotórészei. Az aminosavak egy részét a szervezet maga is fel tudja építeni, más részüket viszont bizonyos táplálékokkal kell a szervezetbe juttatnunk. Azokat az aminosavakat, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, esszenciális aminosavaknak nevezzük. Ezeket kívülről kell bevinnünk táplálék útján. 9 ilyen esszenciális aminosav létezik: hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán és valin. Az ember az emésztés során a fehérjéket aminosavakra bontja le, és ezekből építi fel a saját fehérjéit. Nem az elfogyasztott fehérjét építi be tehát, hanem az aminosavakat.

Ne vigyük túlzásba

A fehérjefogyasztásnak vannak határai, amelyeket jó, ha betartunk, mert a túlzott fehérjebevitel is okozhat gondokat. Felmérések szerint például a fejlettebb országokban a gyermekek többsége sokkal nagyobb mennyiségben fogyaszt fehérjét, mint kellene. A sok fehérje azonban intenzív fizikai tevékenység nélkül nem épül be az izomzatba, a fölösleges fehérje nem tud elraktározódni, ezért a szervezet lebontja. A bontási folyamat során felszaporodnak olyan anyagok, amelyek a vizelettel együtt kiürülnek a szervezetből, ez pedig komoly megterhelést ró a vesékre. Arról nem is beszélve, hogy a túlzott fehérjebevitel elhízáshoz is vezethet.

Amerikai kutatók szerint a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata és a korai halál esélye megnő azoknál a közép- és időskorúaknál, akik túlságosan sok állati eredetű fehérjét fogyasztanak. Vizsgálataik szerint ezek az emberek 74 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg bármilyen ok következtében, mint azok, akik kevés állati eredetű élelmet fogyasztottak. Eileen Crimmins, a Dél-Kaliforniai Egyetem gerontológusa szerint a középkorúaknak, a rák és a korai halálozás megelőzésére hasznos lehet a kevés állati fehérjét tartalmazó étrend. A szakember szerint a növényi, például a hüvelyesekből származó fehérjéknek nincsen rákkeltő hatásuk, és általuk a szénhidrát- és a zsírbevitel sem okoz problémát.

A fehérje hiány is gondot okozhat

A fehérjehiány kialakulása nem gyakori, de előfordul, főleg annál, aki fogyókúrázik, komolyan sportol, vagy húsmentes étrenden van. Ha a táplálékunkból nem jut elegendő fehérje a szervezetünkbe, a testünk elkezdi felhasználni a saját proteinraktárait, elsősorban az izmokat. Az arc puffadtsága a szénhidrát-fehérje egyensúly felborulását jelzi. Az ödémás, duzzadt szemek és kezek szintén amiatt jelenhetnek meg, hogy a fehérjehiány csökkentheti a vérben lévő plazmaprotein mennyiségét, ez pedig májproblémákkal és a vasraktárak kimerülésével jár együtt. A vashiány egyik következménye a vérszegénység, amely pedig ödéma megjelenéséhez vezethet. A haj és a köröm elvékonyodása is bekövetkezhet, ha nincs elég protein a szervezetünkben. Hangulatingadozások és koncentrálási nehézségek is jelentkezhetnek, és felborulhat a cukor egyensúly is. Száraz, pikkelyes bőr is jelentkezhet.

Minőségi növényi fehérjeforrás

A Sambirano Gold növényi fehérjepor különlegessége, hogy 100%-ban organikus, kizárólag bio összetevőket tartalmaz, ami magas szintű hasznosulást biztosít a szervezet számára. Az 59%-os fehérje tartalmat teljesen glutén, tej, E-szám, színezék, adalékanyag és vegyszermentes összetevők biztosítják. Ettől válik igazán hatékonnyá és egyedivé a Sambirano Gold vegán fehérjéje, ami kiváló, minőségi fehérjepótlást biztosít, akár a vegán, vegetáriánus étrendet követők számára is.

 

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

Forrás: kakaobab.com, almapatika.hu

Borhi József Mátyásné
Borhi József Mátyásné

Tisztelt Cím! Nekem tetszett a cikk, hasznosnak ítéltem meg. Üdv. Borhiné

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!