Stresszmentesen kakaóval

A flavonolok megvédhetnek minket a mentális stressz okozta szív és érrendszeri porblémák kialakulásától.

A flavonolok megvédhetnek minket a mentális stressz okozta szív és érrendszeri porblémák kialakulásától.

A szerző Sambirano Gold 0

Egy tanulmány szerint, (melyet a Birmingham Egyetem kutatói készítettek) ha kellő mennyiségű flavanolokat juttattunk a szervezetbe, azzal megakadályozhatjuk a mentális stressz által kiváltott olyan kardiovaszkuláris eseményeket, mint például a szívbetegségek, az agyvérzés, vagy a trombózis. Egy pohár meleg kakaó, vagy egy finom magas kakaótartalmú csokoládé nem csak pillanatnyi stresszűzőként szolgálhatnak, komolyabb hatásokat is tulajdoníthatunk nekik.

A flavonolok

A flavonolok szinte minden növényben megtalálhatóak, de legnagyobb mennyiségben a gyümölcsök és zöldségek, a fűszernövények, illetve a hüvelyesek tartalmazzák őket. Ezek közöl is kiemelkedően magas flavonol tartalommal rendelkezik a nyers kakaó. A flavonolok azért is különösen hasznosak szervezet számára, mert epicatechint és katechint tartalmaznak, amelyek rendkívül hatékony antioxidánsok, az immunrendszer támogatásában játszanak kiemelkedő szerepet.

Így hat ránk a flavonolokban gazdag kakaó

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Catarina Rendeiro nyilatkozatában elmondja: „Megállapítottuk, hogy a flavanolban gazdag kakaó fogyasztása hatékony táplálkozási stratégia lehet az endotheliális funkció átmeneti károsodásának csökkentésére, ami javítja a véráramlást a stresszes epizódokban”.

A vizsgálat során egészséges férfiak egy csoportja flavonoid mentes italt, míg a másik csoport magas kakaó-flavonoid tartalmú kakaóitalt fogyasztott 90 perccel azelőtt, hogy egy 8 perces mentális stressz feladat elvégzésére kérték őket. A kutatók az alkar véráramlását, valamint a szív- és érrendszeri aktivitást mérték nyugalmi és a stresszes időszak állapotban is, valamint a stresszt követően még további 90 percig.

A vizsgálatban kimutatták, hogy abban a csoportban, melyben magas kakaó-flavonoid tartalmú italt fogyasztottak, a résztvevők erei hatékonyabban szállították a vért a stresszes időszakban, és ezt követően is, ugyanis a flavonolok hatékonyan javították a véráramlást. Úgy tűnik, hogy a kakaó pozitív hatással van az endothelium néven ismert sejtek vékony membránjára, amelyek a szívet és az ereket szegélyezik. Ha az endothelium optimális teljesítményt nyújt, az segíthet csökkenteni a perifériás érbetegségek, agyvérzés, szívbetegségek, cukorbetegség, veseelégtelenség, daganatnövekedés, trombózis és más súlyos vírusos fertőző betegségek kockázatát.

A mentális stressz egyértelműen negatívan befolyásolhatja az erek működését! "Megállapítottuk, hogy a flavanolban gazdag nyers kakaó fogyasztása hatékony táplálkozási stratégia lehet a mentális stresszt követő endotheliális funkciók átmeneti károsodásainak csökkentésére, valamint a stresszes epizódok alatti véráramlás javítására" - mondta Dr. Catarna Rendeiro, PhD Ph.D.

A vizsgálat jól demonstrálta, hogy mindössze egyetlen stressz hatás is növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, amit csökkenthetünk jól megválasztott ételek, diéta révén. "Megállapításaink a mindennapi étrend szempontjából jelentősek, tekintve, hogy a napi adagot különféle, flavanolokban gazdag ételek - elsősorban alma, fekete szőlő, szeder, cseresznye, málna, körte, hüvelyesek, zöld tea és feldolgozatlan kakaó - fogyasztásával lehet elérni. Ezek a megállapítások fontos információként szolgálhatnak azok számára, akik érzékenyebbek és jobban ki vannak téve a mentális stressz hatásainak. „- mondta Dr. Rendeiro.

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:


Sambirano Gold nyers kakaóbab

Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Termékkínálatunkban megtalálod a kakaó legtisztább és legegészségesebb verzióit!

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

Forrás: birmingham.ac.uk

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

HÚSVÉTI AJÁNLATUNK

Extra 15% húsvéti kedvezmény minden termékünkre!
husvet24
Másol

Az ajánlat vége: 2024.03.31.

Beváltom a kupont

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!