A kakaóbabok feldolgozása

Első lépés a finomságok felé vezető úton (pörkölés, pucolás)

Első lépés a finomságok felé vezető úton (pörkölés, pucolás)

Minden egyes recept, amelyben kakaóbabot használunk a kakaóbab előkészítésével kezdődik, ami a pörkölést, a kakaóbab héjának eltávolítását és ha szükséges, akkor a kakaóbab szemek ledarálását foglalja magába. Az alábbiakban ezt a folyamatot ismerheted meg.

 

A kakaóbabot serpenyőbe tesszük, majd gyenge láng (kb. 120 °C) fölött, folyamatos kevergetés mellet addig pörköljük (7-10 perc), amíg a  babszemek elkezdenek pattogni és isteni csoki illat járja át a levegőt. Ügyeljünk rá, hogy a kakaóbab szemek ne égjenek meg! (A pörkölés folyamata nagyon fontos része a csokoládékészítésnek, mert a pörkölés milyensége jelentősen meghatározza a kakaó egyedi aromáját. Ha a babokat túl sokáig pörkölik könnyen égett ízűvé válnak, de ha túl alacsony hőfokon végzik a pörkölést, akkor pedig keserű vagy savanykás lehet a végeredmény. A megfelelően pörkölt kakaóbab nagyon finom ízű, érdemes megkóstolni!
Kakaóbab recept
A sikeres pörkölést követően tegyük át a kakaóbabokat egy tálba, majd hagyjuk kihűlni.
Pörkölt kakaóbab
Amint érezzük a kezünkkel, hogy kihűltek a szemek, kezdjük el eltávolítani a kakaóbab vékony héját. (A sikeres pörkölés egyik jele, hogy a kakaóbab héja nagyon könnyen eltávolítható.)
Héjazott-pörkölt kakaóbab
Ha a recept megkívánja, a lehéjazott kakaóbabokat konyhai robotgéppel vagy kávédarálóval olyan apróra őröljük, amennyire csak lehet.
Kakaóbab ledarálása
Ha jó munkát végeztünk, akkor sikerült finommá őrölnünk a kakaóbabot. A legtöbb receptnek ez a még vitaminokban és tápanyagokban gazdag finomság lesz az alapanyaga.
Kakaópor

Legyen szó csokoládé, sütemény, forrócsoki vagy bármilyen csokis finomság elkészítéséről, a nyers kakaóbabok feldolgozása mindig a fentiek szerint zajlik.

Vanda
Vanda

Kedves Mari!

Természetesen a kakaóbabot ugyanúgy el lehet rágni, mint bármilyen más magot. Ha szeretnénk maximálisan kihasználni a kakaóbab nyújtotta egészségügyi előnyöket, akkor a legjobb, ha nyersen eszünk meg belőle 5-7 szemet naponta. Ha már pörköljük, akkor némileg veszít a hatóanyag tartalomból, viszont az élvezeti értéke ezzel szemben pedig megnő. Mi azt javasoljuk, hogy mindenképpen fogyasszuk nyersen is, de bátran próbálkozzunk a pörköléssel, készítsünk belőle csokoládét, süteményeket és egyéb finomságokat is.

zakormari
zakormari

Szép estét Vanda!
Kérdezem, hogy lehet pörkölés, hámozás után mint bármely magot elrágni?? Akkor ha igen, mennyi az ajánlott, vagy megengedett mennyiség?

Ja! És az 52 link közül .mely számúak azok, amiket legelőször érdemes megnézni? Majd azt követően természetesen a többit is. Válaszodat előre is köszönöm, Mari

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) Tételek
Tételek 0
Részösszeg 0
Vissza fel