A nyers kakaóvaj szívvédő hatásai

A nyers kakaóvaj a szíved egyik legjobb barátja és még finom is!

A nyers kakaóvaj a szíved egyik legjobb barátja és még finom is!

A szerző Sambirano Gold

A kakaóvaj egy ehető természetes zsiradék, ami nem csupán gasztronómiai szempontból értékes.

A maják által az istenek eledelének nevezett kakaóbabból a csokoládé és kakaó gyártása során erjesztéssel vagy pörköléssel nyerik ki a kakaóvajat, amit elsősorban kozmetikumok és édességek gyártásához használnak fel. A kakaóvaj gasztronómiai jelentőségéhez nagyban hozzájárul, hogy csokoládészerű íze és aromája van, ráadásul kellemes, krémes állagot kölcsönöz az édességeknek. Van azonban egy másik, kevésbé ismert ok, ami miatt megéri fogyasztani: kutatások szerint tele van egészséges, szívbarát tápanyagokkal.

Milyen tápanyagokat tartalmaz a kakaóvaj?

Perui nyers kakaóvaj

1. Polifenolok

A kakaóbab az egyik leggazdagabb forrása a polifenoloknak és flavonoidoknak, amelyek antioxidáns tulajdonságaik révén jótékony hatással lehetnek a szív egészségére. Mivel a polifenoltartalom a feldolgozott kakaóbab zsírmentes részeiben a legmagasabb, a magas zsírtartalmú részekben pedig alacsonyabb, a potenciális egészségügyi előnyök maximalizálása érdekében felhasználásakor a kakaóvajhoz érdemes kakaóport adni.

 

Sambirano Gold kakaó, demencia, Alzheimer-kór megelőzéséhez, kezeléséhez.

 

2. Egészséges zsírsavak

A kakaóvaj lényegében egy egészséges zsír (pontosabban triglicerid), ami telített és telítetlen zsírsavak kombinációjából áll.

3. Egyéb tápanyagok

A kakaóvaj gazdag forrása a D2-vitaminnak, amely a D-vitamin aktív formájának előfutárának tekinthető, de megtalálhatók benne a következő, a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok is:

  • Kálium: vérnyomáscsökkentő hatású.
  • Foszfor: támogatja a csontok egészségét.
  • Réz: támogatja az agy egészségét
  • Vas: serkenti a vörösvértestek aktivitását.
  • Cink: erősíti az immunrendszert.
  • Magnézium: támogatja az izmok és az idegek egészségét.

Hogyan segíti a szív egészségét?

A kakaóvajban lévő D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását a bélben, ami erősíti a csontokat, javítja az immunitást, és hozzájárul a szív egészségéhez. Az utóbbi hatást erősítik a polifenolok is, amelyek csökkentik a vérnyomást, és javítják az erek egészségét, ilyen módon is mérsékelve a szívbetegségek ismert kockázati tényezőit.

Más bizonyítékok arra utalnak, hogy a kakaóalapú termékek, például az étcsokoládé fogyasztása, csökkenti a zsírlerakódásokat és a gyulladásos markereket, amelyek érelmeszesedéshez és szívbetegséghez vezethetnek.

Kutatások szerint a kakaó fogyasztása az inzulinrezisztenciát is csökkenti, ami segíthet a cukorbetegség, a szívbetegségek és néhány bőrbetegség megelőzésében.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kakaóvaj flavonoidokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához, illetve csökkentik az oxidatív stresszt, amely az inzulinrezisztencián túl a rákos megbetegedések kialakulásában is közrejátszhat.

Hogyan lehet felhasználni?

Ha szeretnéd kipróbálni, akkor csupán annyi a teendőd, hogy előbb felmelegíted, majd az adott receptben szerepelő vaj- és olajmennyiséget kiváltva hozzáadod az ételhez. Ez nemcsak a süteményeknél és a fagylaltoknál működik, akár más édes vagy sós ételeket, valamint a forró csokoládédat is krémesebbé (és egészségesebbé) teheted vele.

Receptajánló

Íme egy nagyon egyszerű recept, amihez Sambirano Gold nyers kakaóvajat és nyers kakaóport használtunk!

Sambirano Gold kakaóvajas recept

 Forrás: divany.hu

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel