A paradicsom hatása a szervezetünkre

Miért jó a paradicsom rendszeres fogyasztása?

Miért jó a paradicsom rendszeres fogyasztása?

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház 0

Az olasz konyha egyik kedvenc alapanyagát nem csak azért érdemes rendszeresen fogyasztanod, mert finom: hanem mert az egészségednek is nagyon jót tesz. A kutatók több szenzációs felfedezést is tettek már a hatásaival kapcsolatban.

A paradicsom bátran nevezhető az egyik legegészségesebb ételnek. A gyümölcsök és a zöldségek közé egyaránt sorolható bogyó a benne levő likopin nevű antioxidáns segítségével több ponton is támogatja a szervezet ideális működését. Ezenkívül rengeteg A-, C- és K-vitamin, B6-vitamin, folsav, valamint kálium, magnézium, mangán, foszfor és réz van benne. De pontosan miben is segít?

Erős antioxidáns

A paradicsom legfontosabb hatóanyagának tartott likopin erőteljes antioxidáns hatással bír, vagyis segíthet megelőzni a daganatos betegségeket, a szív- és érrendszeri problémákat, valamint az idő előtti öregedést. A likopin és a többi hasznos vegyület jobban hasznosul, ha a paradicsomot megfőzik fogyasztás előtt, így érdemes sok paradicsomszószt vagy paradicsomlevest enni.

Így védi a szívet

A likopin segít csökkenteni az LDL, azaz a „rossz” koleszterin, valamint a trigliceridek szintjét a vérben – ha ezek szintje magas, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is növekszik, és megindulhat az erekben a zsírlerakódás.

Ellensúlyozza a dohányzás hatását

A paradicsomban levő kumarinsav és klorogénsav felveszi a harcot a cigarettákban található, erősen rákkeltő nitrózaminokkal. Az A-vitamin is segít ezeknek a káros anyagoknak a hatásait ellensúlyozni, így megelőzni a tüdődaganatok kialakulását.

Javítja a látást

A paradicsomban nagy mennyiségben jelen levő A-vitamin javítja a látást, és segít megelőzni az idős kori makula-degenerációt. Az A-vitamin maga is erőteljes antioxidáns, ahogy előanyaga, a béta-karotin is.

Támogatja az emésztést

A paradicsom mind a székrekedést, mind a hasmenést segíthet megelőzni és enyhíteni. Rosttartalma hozzájárul a belek egészséges működéséhez, és támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait.

Csökkenti a vérnyomást

Napi egy paradicsom csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Ennek egyrészt a paradicsomban levő rengeteg kálium az oka, amely tágítja az ereket, így csökkenti bennük a feszültséget, és javítja a keringést.

Jó hatással van a vércukorszintre

Egy amerikai kutatás szerint a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezető oxidatív stresszt.

Szépíti a bőrt

A paradicsom antioxidáns hatású vegyületei segítenek a fogak, a csontok, a haj és a bőr egészségének megőrzésében. A paradicsomlé helyileg alkalmazva a napégés tüneteinek csökkentésében is segít, míg a rendszeres paradicsomevés védi a bőrt az UV-sugarak ártalmaival, és az idő előtti öregedéssel szemben.

Megelőzi a húgyúti fertőzéseket

A paradicsom magas víztartalma hozzájárul a megfelelő folyadékfogyasztáshoz, és stimulálja a húgyutakat, valamint támogatja a szervezet méregtelenítését. Így segít elejét venni a húgyúti fertőzéseknek.


Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

Forrás: ripost

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

HÚSVÉTI AJÁNLATUNK

Extra 15% húsvéti kedvezmény minden termékünkre!
husvet24
Másol

Az ajánlat vége: 2024.03.31.

Beváltom a kupont

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!