A kakaó 13 meglepő hatása, amiért jót tesz a gyerekeknek

Így hat gyermekeinkre a kakaó fogyasztása.

Így hat gyermekeinkre a kakaó fogyasztása.

A szerző Sambirano Gold

Manapság a szuperételek fogalma egyre nagyobb teret hódít világszerte. A szuperélelmiszerek olyan ételek, amelyek kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, ásványi anyagokat, tápanyagokat, vitaminokat és egyéb fontos egészségjavító összetevőket. Az egyik ilyen és talán legízletesebb szuperélelmiszer a nyers kakaó. A kakaó eredeti elnevezése „theobroma cacao”, amit nagyjából az „istenek táplálékának” fordíthatunk. Ez az elnevezés igencsak helytálló, ugyanis a kakaó abszolút szuperélelmiszernek tekinthető! Tele van létfontosságú tápanyagokkal, gazdag magnézium forrás, bővelkedik flavonoidokban, kalcium, vas, cink, réz kálium, mangán, összesen több mint 300 különböző értékes vegyület található benne. Azt azért mindig fontos megemlíteni, hogy amikor istenek eledeleként emlegetjük a kakaót, akkor természetesen nem a bolti kommersz csokoládékra gondolunk és még csak nem is a holland kakaóporra. Ahhoz, hogy igazából megtapasztalhassuk az istenek ételét vissza kell ugranunk a feldolgozási lánc elejére, és a nyers, napon szárított kakaóbabnál kell kezdenünk a nézelődést. A kakaónak ez a legnyersebb, legfeldolgozatlanabb, de már fogyasztható verziója. Ha a természet adta természetes hatóanyagokat és a pozitív élettani hatásokat keressük a kakaóban, akkor a kakaóbab az „emberünk”! Egy-két lépcsőfokot előre ugorva a feldolgozási láncban, még szuperélelmiszereket találunk, ilyen a nyers, teljes értékű kakaópor, ami fényévekkel előzi meg a hollandot, (erről itt írunk bővebben) de szuperlélemiszer még a natúr csokoládé tömb, vagy csokoládé pasztilla, illetve a natúr kakaóvaj is. Ezen a natúr szinten még szuperélelmiszerekről beszélhetünk, azonban innét tovább lépve, ahogyan jönnek a stabilizálók, a tartósító szerek, a cukor, a kémiai eljárások, stb. nem szuper, hanem silány élelmiszerekről beszélhetünk.

Szóval, ha natúr kakaót, vagy csokoládét választunk gyermekeinknek, akkor biztosan jól tápláljuk őket és az alábbiakban felsorolt élettani hatások előnyeit is élvezhetik.

Javítja a hangulatot

A kakaó beindítja a szerotonin termelődését, amely az agy azon vegyi anyaga, amely a jó közérzetet biztosítja. A kakaó bizonyítottan fokozza a nyugtató hormonok termelését, amitől a gyermek ellazulhat, elkerülhetők a hangulatingadozások, ami gyermeknek, szülőnek egyaránt nyugalmat biztosít.

Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A flavanoidok gyulladáscsökkentő hatású antioxidánsok, és bőséges mennyiségben vannak jelen a kakaóban. Tanulmányok bizonyítják, hogy a kakaó flavonoidjai csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát, és a vérkeringést is javíthatják. A kakaó a koleszterinszint csökkentésében és az artériák rugalmasságában is segíthet, ezért, ha ezt a szuperélelmiszert felvesszük gyermekünk étrendjébe, csökkenthetjük a szívet és az érrendszert érő betegségek kockázatát.

Az antioxidánsok tárháza

Mindannyian hallottunk az antioxidánsokról, amelyek állítólag rendkívül jót tesznek az immunrendszerünknek, és többek között megtalálhatók a zöld teában és az áfonyában is. Azonban nem valószínű, hogy gyermekünk szeretne leülni egy csésze zöld tea mellé. 😊 A kakaó csaknem 40-szer annyi antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya, így csodákat tehet gyermekünk immunrendszerével, védelmet nyújthat a különböző környezeti ártalmakkal, baktériumokkal és a vírusokkal szemben.

Vasban is bővelkedik

A 100g nyers kakaóban nagyjából 15mg vas van, így egy finom kakaó elfogyasztásával támogatható az ajánlott napi vas bevitel. A nyers kakaó a világ egyik leggazdagabb növényi alapú vasforrása! Megadható vele gyermekünknek az a vas mennyiség, amelyre a fiatal szervezetnek szüksége van, és amikor nem igazán hajlandók zöld, leveles zöldségeket fogyasztani.

Magnéziumot biztosít az étrendhez

A magnézium az egyik olyan ásványi anyag, amely a legtöbb ember étrendjéből hiányzik, különösen a gyermekeknél, akiknek minden nap szükségük van a magnéziumra az egészséges agy és idegrendszer fejlődéséhez. A magnézium egészséges csontokat és fogakat, izmokat biztosít számunkra, és támogatja az egészséges vérnyomást. A kakaó a magnézium egyik legjobb természetes forrása, ami nagyon jótékony hatással lehet gyermekünk számára.

Megakadályozza az elhízást

Az elhízás egyre nagyobb aggodalomra ad okot az egész világon, és a gyermekkori elhízás olyan csúcsokat ért el, amilyeneket korábban még soha. Mindez annak köszönhető, hogy a gyerekek folyamatosan olyan ételeket fogyasztanak, amelyek cukorral vannak tele. A kakaó segítheti a gyermeket abban, hogy megőrizze egészséges testsúlyát, és ne essen bele az elhízás gödörébe, ami számtalan további problémát okozhat. Természetesen nagyon fontos, hogy ha kakaót, vagy csokoládét készítünk, akkor gondosan megválasztott édesítőt használjunk és azt is csak mértékkel!

A tej kalciumban gazdag alternatívája

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos, hogy a gyerekek hozzájussanak a megfelelő napi kalcium mennyiséghez. A legnépszerűbb kalciumforrás a tej, de a legtöbb gyermek vagy laktózérzékeny, vagy egyszerűen nem szereti a tej ízét, és nem hajlandó meginni. A kakaó ismét mentőöv lehet! Több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej. Míg a kakaó 160 mg/100 g-ot, addig a tej 125 mg/100 g-ot.

Fiatalít és energizál

Gyakori, hogy a gyerekek nehezen kelnek fel reggel, fáradtak, kimerültek lehetnek, és ez rossz hatással lehet a nap hátralevő részére. A nyers kakaóban természetesen előforduló teobromin, a stimulánsoknak ugyanabba az osztályába tartozik, mint a koffein, azonban merőben különbözik tőle, ugyanis a teobromin hosszabb ideig tartó, nyugodtabb energiát kínál, gyors kiugrás és összeomlás nélkül. A teobrominból származó koncentráltság és energia jobban hasonlít egy jó éjszakai alvásból, a kipihentségből származó energiához. Egy kiskanál kakaópor a gyermek reggeli turmixába, vagy müzlijébe, így rengeteg tápanyaggal láthatjuk el, ami egyben energizálja is őt.

Kénben gazdag

A kakaó segíthet a máj és a hasnyálmirigy gondozásában, javíthatja a haj szerkezetét és minőségét, és erősebbé teheti körmöket. Ez annak köszönhető, hogy jelentős mennyiségű ként tartalmaz. A kén hozzájárul a kollagén és a keratin felépítéséhez és újjáépítéséhez, amelyek fontosak a haj, a bőr és a körmök számára. Mindeközben fontos szerepet játszik a tápanyagok sejtekbe való bejuttatásában a vércukorszint szabályozásában, a szövetek helyreállításában és az immunrendszer működésében is.

Fenntartja a megfelelő szájhigiéniát

A szülők tisztában vannak vele, hogy a gyerekeknél szinte lehetetlen elkerülni az olyan cukros édességek fogyasztását, amelyek fogszuvasodáshoz, illetve annak kockázatához vezetnek.Tanulmányok szerint a kakaópor még a fluoridnál is hatékonyabb a fogszuvasodás megelőzésében, nem mellesleg egyre több információból lehet arra következtetni, hogy a fluorid egyenesen kerülendő.

Véd a leégés ellen

A gyerekek szeretnek a napon lenni ráadásul anélkül, hogy különösebb figyelnének a leégés megelőzésére! Ha hiszed, ha nem, a kakaó még a leégés megelőzésében is szerepet játszhat. Londoni tudósok tanulmánya szerint azok a résztvevők, akik 12 hétig ettek 20 gramm kakaót naponta, kétszer annyi ideig maradhattak a napon leégés nélkül, mint azok a résztvevők, akik nem ettek kakaót.

Védelem az UV sugarak ellen

Bebizonyosodott, hogy a kakaópor védelmet nyújt a nap káros UV sugaraival szemben is, amelyeknek a gyerekek jobban ki vannak téve, hiszen általában a szabadban, a szabad ég alatt játszanak. Ezek az UV-sugarak végzetes betegségeket, például bőrrákot is okozhatnak. A kakaóból származó flavanolok hozzájárulnak a napfény elleni védelemhez, valamint javítják a bőr felszínét és hidratáltságát.

Csökkentheti a köhögési rohamokat

A köhögési rohamok szinte normális jelenségek az olyan háztartásában, ahol gyermekekkel élünk. A köhögés elleni szirup gyakori fogyasztása azonban nem a legjobb ötlet, és károsíthatja a gyermek immunrendszerét is. Ilyenkor érdemes lehet kakaóra váltani! A British Lung Foundation által végzett tanulmány szerint, a kakaóbabban található obromin igen hatékonyan kezeli a tartós köhögést.

Ötletek kakaó elkészítéséhez gyerekeknek

A nyers kakaóbab, kakaóbab töret, és a natúr csokoládé könnyen fogyaszthatók olyasmivel, aminek természetes édessége van. A natúr kakaó és csokoládé termékek nagyon jól passzolnak turmixokhoz, joghurtba, müzlibe, smoothie-ba, zabpehelybe és például banánnal is kiváló kombinációt alkotnak! És mivel gyerekekről van szó, külön kiemelendő a nyers teljesértékű kakaóport, mivel isteni finom kakaó italt készíthetünk belőle, amit biztosan nem kell nekik túlreklámozni majd, gyermekeink nagy valószínűséggel szeretni fogják. 😊

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!