A fekete berkenye hatása a szervezetünkre

Miért jó a fekete berkenye (aronia) rendszeres fogyasztása?

Miért jó a fekete berkenye (aronia) rendszeres fogyasztása?

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház

Ennek a csodagyümölcsnek igen magas a gyümölcscukor, pektin és csersavtartalma, rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő!

A fekete berkenye származási helye az Amerikai Egyesült Államok és Kanada keleti része. Különleges biológiai értékeit felismerve az 1970-es évek végétől egyre nagyobb területeket ültettek be vele Németországban is. Kevésbé ismert neve az arónia.

A fekete berkenye nyersen nem igazán fogyasztható mivel meglehetősen fanyar ízzel rendelkezik. Emiatt a fanyarság miatt az angolszászok „chokeberry”-nek, vagyis „fojtogató bogyó”-nak is hívják. A madarak körében azonban nagyon kedvelt táplálék, mivel ők nem érzik azt a fanyar (adstringens) ízt.

A fekete berkenye élettani hatásai

A fekete berkenyének mindenekelőtt rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő, illetve megelőző hatásait kell kiemelnünk, de rendkívül hatékony kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek számára is.

Az utóbbi évtizedek kutatásai egyértelműen bizonyították, hogy a legtöbb „népnyomorító és pusztító” civilizációs betegséget (szívinfarktus, rák, cukorbetegség, keringési betegségek, anyagcsere-betegségek) a gyulladásos folyamatok indukálják. A fekete berkenye kiemelkedően magas polifenol-és flavonoidtartalma megköti a gyulladásgátló markereket (például a ciklooxigenázét, illetve a TNF-alfát). Ezen kívül blokkolja azt az enzimet, amely annak az arachidonsavnak a képződéséhez vezetne, amely mindenfajta gyulladás előidézője.

Oroszországban a népi gyógyászat hosszú idők óta sok mindenre ható házi szerként használta a fekete berkenyét. Elsősorban bél- és bőrbetegségek, húgyúti fertőzések és magas vérnyomás esetén alkalmazták. A Szovjetunióban már az 1950-es években intenzív kutatások folytak a fekete berkenyével, mert nem csak az derült ki, hogy segít eltávolítani a szervezetből a nehézfém-szennyeződéseket, hanem a sugársérült betegekre is kiváló gyógyító hatással volt. Így nem csak lét, hanem klinikailag hatásos port és tablettát is előállítottak belőle.

Sikeres klinikai felhasználását a következő kórképekben dokumentáltak:

Bélbetegségek, savhiányos gyomorhurut, máj-és epebetegségek, bőrbetegségek, allergiás tünetképek, cukorbetegség, gyermekbetegségek (skarlát, kanyaró), magas vérnyomás és minden egyéb szív-, ér megbetegedés, véralvadási zavarok, trombózisok, húgyúti fertőzések, pajzsmirigykórképek, kemoterápiás kezelésben lévő betegek állapot- és életminőség javítása, vaksággal fenyegető szemvízgyulladás (uveitis).

Összegezve az elmúlt évtizedek tapasztalatait, leszögezhetjük, hogy ez a rendkívül magas tápértékű vadgyümölcs nem véletlenül került az orvosi figyelem középpontjába. Gyógyító értékét magas P-vitamin (flavonoid), vízben oldódó B1-, B2-, B6-, B9-, B12-, C- és H-vitamin tartalmának, zsírban oldódó A-, E- és K-vitamin provitamin-tartalmának és összességében kiemelkedően magas, a sejteket a pusztulástól védő szabadgyök-fogó kapacitásának köszönheti.

Milyen betegségekben segíthet a fekete berkenye?

●   Hatékonyan csökkenti a gyakori vizelési ingerrel és fájdalommal járó gyulladásokat. Megelőzi az E.coli baktérium okozta fertőzés kialakulását, mely magas kínasav tartalmának köszönhető.

●   A fekete berkenye hasznos a keringési rendszer számára is, mivel hatóanyagai csökkentik a gyulladásokat, magas antioxidáns tartalmával védi a szívet és az ereket a sejtkárosodástól, csökkenti a magas vérnyomást és a káros koleszterinszintet.

●   A fekete berkenye antioxidánsai védik a gyomrot. Segítségével kezelhetők a gyomorproblémák, mint a gyomorfekély vagy a hasmenés.

●   Harcol a baktériumok és a vírusok ellen is a fekete berkenye, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Aki rendszeresen fogyaszt fekete berkenyét, annak a megfázás és az influenza nem jelent gondot.

●   Kutatások kimutatták, hogy a fekete berkenye nem emeli meg a vércukorszintet, sőt. Fogyasztása csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát is, ezért a betegség megelőzéséhez és kezeléséhez egyaránt érdemes fogyasztani.

●   A gyulladások megszüntetésével a fekete berkenye csökkenti a krónikus betegségek (cukor-, szívbetegség, ízületi gyulladás) kockázatát.

●   Rákmegelőzésben a kutatások elsősorban vastagbélrák elleni hatékonyságát mutatták ki.

●   Hatékony gyógyhatása a szem védelmében is. Magas béta-karotin tartalma miatt a fekete berkenye védi a szem egészségét, csökkenti a szürkehályog kockázatát. A zeaxantin és a lutein révén megelőzi a makula degenerációt és szemgyulladás ellen is hatékony.


Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

Forrás: egeszsegter.hu

Vissza fel

Kakaós teakülönlegességek

Fekete - Zöld - Gyümölcs - Chai

Kóstolj bel kakaós teakülönlegességeinkbe is! :)

Megnézem
Sambirano Gold logo

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben! Egyszerre csak egy kupon alkalmazható!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!