Koleszterinszint csökkentő kakaó

Felülvizsgáló tanulmány a kakaó koleszterinszint csökkentő hatásairól

Felülvizsgáló tanulmány a kakaó koleszterinszint csökkentő hatásairól

A szerző Sambirano Gold 0

A kakaó élettani hatásainak megismerése a tudományos világban is sokakat foglalkoztat. Ez egy olyan különleges étel, amit valamilyen formában szinte mindenki fogyaszt az egész világon, ezért egyre nagyobb igény mutatkozik a hatásainak mélyebb megismerésére, megértésére.

Míg a régmúlt emberei szájról szájra adták tovább a kakaóval kapcsolatos élményeiket, tapasztalataikat, addig napjaink kutatói tudományos vizsgálatokkal igyekeznek alátámasztani feltevéseiket.

Ezeknek a vizsgálatoknak köszönhetően ma már sok mindent tudunk a kakaóról, például, hogy több, mint 300 különböző értékes vegyületet tartalmaz, melyek rendkívül jó hatással vannak az egészségünkre. Ezek a vegyületek hasznosnak bizonyultak már 2-es típusú cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák és az agyi funkciók javításának esetén is.

Több vizsgálatban is megfigyelték már a kakaó, egy szintén általános problémára, a magas koleszterinszintre kifejtett hatásait. Az alábbiakban ennek az összefoglaló tanulmánynak az eredményeit ismerheted meg.

Tanulmányok összegzése a kakaó koleszterinszint csökkentő hatásairól

A Brigham and Women’s Hospital és a Boston Veterans Affairs Healthcare System USA kutatói által közzétett vizsgálati eredményekből az derül ki, hogy az olyan minőségi kakaótermékek fogyasztásával, mint például a nyers kakaóbab, a nyers kakaópor, (nem alkalizált) és a magas kakaó tartalmú étcsokoládé, csökkenthető az LDL koleszterin („rossz” koleszterin) és az összkoleszterinszint is.

Kakaóbab hatásai a magas koleszterinre

A kakaóbab nagyon gazdag az olyan természetes kémiai vegyületekben, mint például a flavanolok, mely vegyületek bizonyítottan jótékony hatással lehetnek a vérünkben lévő zsírok, lipidek koncentrációjára. Ide tartoznak a trigliceridek, az LDL -koleszterin („rossz” koleszterin) és a HDL -koleszterin („jó” koleszterin). Ezen vérzsírok egészséges koncentrációjának fenntartása elengedhetetlen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Az ezen a területen eddig szerzett bizonyítékok áttekintése érdekében a felülvizsgálat szerzői tíz klinikai randomizált, kontrollált vizsgálat adatait hasonlították össze, amelyek a flavanolban gazdag nyers kakaó vagy magas kakaó tartalmú étcsokoládé fogyasztásának a vérzsírszintre gyakorolt ​​hatását vizsgálták. Ezekben a vizsgálatokban 320, 18 év feletti ember vett részt. Voltak köztük olyanok, akik egészségesek voltak, és olyanok is, akik magas vérnyomásban, elhízásban vagy cukorbetegségben szenvedtek.

A felülvizsgálat összesített eredményei kimutatták, hogy a natúr kakaótermékek fogyasztása jelentősen csökkentette a résztvevők LDL koleszterin („rossz” koleszterin) és az összkoleszterinszintjét. Ez a jótékony hatás erősebbnek tűnt azoknál az alanyoknál, akiknél a szokásosnál magasabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Továbbá egy férfiakat érintő japán vizsgálat során azt is kimutatták, hogy azok a férfiak, akik 12 héten át minden nap magas kakaótartalmú kakaóitalt fogyasztottak, 24%-kal nőt a HDL koleszterin („jó” koleszterin) szintjük. Mindemellett sokkal ellenállóbbá vált az LDL koleszterinjük az oxidációval szemben, ami azért is nagyon fontos, mert az oxidált LDL -koleszterin különösen veszélyes lehet, ugyanis az oxidáció elősegíti az LDL -koleszterin felhalmozódását az artériákban.

A kutatók elmondták, hogy további és részletesebb vizsgálatokra van szükség a hatásmechanizmus magasabb fokú megértéséhez, mindazonáltal egyöntetűen javasolják a minőségi natúr kakaó termékek fogyasztását.

Baba, S. The American Journal of Clinical Nutrition, March 2007; vol 85: pp 709-717

 

 

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:

Sambirano Gold nyers kakaóbab

Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Termékkínálatunkban megtalálod a kakaó legtisztább és legegészségesebb verzióit!

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

 

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

15% tavaszi kedvezmény

Ajánlat vége: április 21.
tavasz15
Másol

Ezen a héten minden termékünket
15% kedvezménnyel vásárolhatod meg!

Beváltom

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!