#mentes tiramisu pohárkrém

Tiramisu pohárkrém (cukormentes, gluténmentes, vegán) - @sissi.hero

Tiramisu pohárkrém (cukormentes, gluténmentes, vegán) - @sissi.hero

A szerző Sambirano Gold 0

A tiramisuhoz kapcsolódó fun fact, hogy még középsulis koromban volt egy Misu nevű hörcsögöm. A neve pedig nem máshonnan volt eredeztethető, mint a Tiramisu-ból! Na, hát ennyire szerettem már akkor is ezt az olasz kávés desszertet.

A süti iránti rajongásom nem hagyott alább azóta sem (szegény Misu viszont sajnos már rég az örök tiramisu mezőkre távozott). Viszont némi változtatást eszközöltem az én receptemben ahhoz, hogy beilleszthető legyen az egészségtudatos diétába/hétköznapokba is. Hozzáadott cukrot például egyáltalán nem tartalmaz, sőt “normál” mascapone-t sem látott! Emiatt mondjuk az olaszok (az eredeti tiramisu ugye egy olasz desszert) lehet, hogy meglincselnének…

Higgyétek el, hogy így is elképesztően finom, ráadásul miközben kanalazzátok kicsit sem kell aggódnotok a diétátok miatt, legyen az vegán, egészséges, tejmentes diéta.

Nade nem istenítem tovább a receptet, hiszen még semmi konkrétumot nem árultam el róla. Lássuk a részleteket!

termékek

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 300 ml növényi tej
  • 2 ek almaecet
  • 50 ml folyékony kókuszolaj
  •  pár csepp vanília aroma
  • 100 g mandulaliszt
  • 50 g keményítő (burgonya, kukorica, tápióka vagy ezek kombinációja)
  • 20 g Sambirano Gold nyers teljes értékű kakaópor
  • 60 g eritrit
  • 1/2 ek sütőpor (kb 5g)
  • 1/2 ek szódabikarbóna (kb 5g)
  • csipet só
  • 2 teáskanál útifűmaghéj

Vegán mascarpone házilag:

  • 200 g tofu kisebb darabokra törve
  • 150 g kesudió
  • csipet só
  • csipet vanília
  • 70 g por eritrit – ízlés szerinte több is lehet
  • 15 g tápióka keményítő 
  • 200 ml dobozos kókuszkrém (folyékony krémes állagú) ha konzerveset használsz (ami szilárdabb), akkor extra növényi tejre is szükség lehet. Mindegyiket érdemes behűteni.
termékek

          Elkészítés:

          Piskóta:

          A növényi tejet és a két evőkanál almaecetet összekeverjük, és félretesszük pár percre. Hagyjuk, hogy kölcsönhatásba lépjenek, és “buttermilk” legyen belőlük – ez egy sűrűbb tej lesz, amitől szuper lesz a piskóta íze és állaga is.

          Közben az összes többi száraz hozzávalót összekeverjük egy tálban. Majd ráöntjük a “buttermilk”-et és a kókuszolajat is. Érdemes a tejet lassabban adagolni, és folyamatosan kevergetni, lisztektől és keményítőtől is függ, hogy mennyi folyadékot fog felvenni. Egy villával elég alaposan összekeverni, nem kell hozzá robotgép. Ha szárazak tűnik még egy pici növényi tejet adhatunk hozzá, ha pedig megszaladt a tej, akkor mandulaliszttel, keményítővel javíthatunk az állagán. Adagoljuk muffinformákba, vagy öntsük kókuszolajjal kikent tepsibe és 170-180 fokon süssük meg. Hagyjuk kihűlni. Ha más recepthez használjuk, akor nem érdemes túlsütni, de ha csak a tiramisuhoz kell, akkor hagyhatjuk kicist tovább a sütőben, hogy szárazabbra süljön, mert a kávé majd úgyis felpuhítja.

          Közben elkészülhet a mascarpone is.

          Vegán mascarpone házilag:

          Minden hozzávaló megy egy nagyon erős turmixba, vagy Nutribulletbe, és szép selymes krémmé mixeljük. Elsőre hígabb, folyékonyabb lesz, de ha pár órára hűtőbe tesszük, akkor a tápióka keményítő teszi a dolgát, és szépen besűrűsödik. Tényleg olyan lesz, mint egy mascarpone!

          termékek

          Tiramisu összeállítása:

          Én legszívesebben poharakba rétegezem, mert akkor tudom, hogy egy pohárnyi adag, elég nekem arra, hogy kielégítse az édesség utáni vágyam, ha jénaiba rétegezném meglenne a veszélye, hogy egy ültő helyemben letolom az egészet. 😀

          Szóval a pohár (vagy a jénai) aljára halmozunk a piskótánkból (én késszel kicsit összemorzsoltam előtte). Szeleteket is lehet belőle vágni, ha jénaival dolgozol. Utána meglocsoltam egy finom, frissen főtt feketekávéval (igény szerint mehet bele édesítő vagy löttyintésnyi rum is) utána jött a mascarpone (én nem vártam meg, hogy megdermedjen, még jól is jött, hogy folyósabb) majd keserű kakaóport hintettem rá, és addig folytattam a rétegezést, amíg el nem értem a kívánt mennyiséget a pohárban. Mehet a hűtőbe kicsit pihenni, illetve így a piskóta is meg tudja szívni magát kávéval és mascarponéval.

          Isteni desszert, amit akár egy hétköznap este is előhúzhatsz a tarsolyodból

          Recept és fotó: Herold Szimonetta @sissi.hero ⁣

           

          Tovább a termékrendeléshez >>>

          termékek

          Szólj hozzá


          A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

          (0) tétel
          tétel 0
          Részösszeg 0.00 Ft
          Vissza fel

          Hírlevél feliratkozás

          Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

          Sikeresen feliratkoztál!

          Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!