Isteni fonott kalács

Vajpuha fonott kalács csokidarabokkal - @elli_reisz

Vajpuha fonott kalács csokidarabokkal - @elli_reisz

A szerző Sambirano Gold 0
Cukrászkovásszal készült, ennek köszönhetően még másnap is finom, puha. A csokidarabok pedig annyira feldobják! Házi cukormentes meggylekvárral ettük, hát mit ne mondjak, ez a kombó valami fenomenális…⁣
kalács

Hozzávalók (2 kalácshoz):

Kovász:

  • 80 g langyos tej⁣
  • 15 g porcukor⁣
  • 20 g élesztő⁣
  • 40 g liszt

kalács

 

          Elkészítés:

          ⚠️A kovászt a teljes anyagmennyiségből vesszük le!!!!⁣

          Mérjük ki a hozzávalókat külön-külön tálakba, majd vegyük ki a kovászhoz szükséges mennyiséget az adott alapanyagokból. (Ez az ún. cukrászkovász, ami nem összetévesztendő a pékkovásszal! A pékkovász az ugye csak lisztből és vízből készül, és 8-10 napig érlelik.) Tehát ha kimértük a kovászhoz szükséges anyagmennyiséget, akkor keverjük jól össze, lisztezzük meg kissé a felületét, majd tegyük 30-35 fokos sütőbe és kelesszük duplájára.
          Közben keverjük össze a száraz összetevőket, majd morzsoljuk bele a margarint. Ezután jöhet hozzá a tojássárgája a maradék tej, majd a kovász. Dolgozzuk jól össze, majd dagasszuk jól ki a tésztát!
          (Ha ki tudod húzni vékonyan „hártyásra” a tésztát, és nem szakad, akkor jó a dagasztás). A dagasztás történhet géppel vagy akár kézzel is, a kézi dagasztás értelemszerűen nehezebb és időigényesebb folyamat, de egy jó kis felsőtest-napon beilleszthetjük az edzéstervünkbe  Ezután fedjük le a tésztát egy darabka sütőpapírral, majd tegyük vissza a 30-40 fokos sütőbe, kb. 20 percre, hogy megkeljen. (Vagy kelesszük szobahőmérsékleten addig, amíg duplájára nő, kb. 45 perc)
          Ezt követően gyúrjuk át a tésztát és gyúrjuk bele a csokicseppeket. Osszuk fel 12 egyenlő részre a tésztát (6os fonással fontam), és gömbölyítsük (szakszóval virgoljuk fel a tésztát). A virgolás a tészta dagasztás utáni ,tenyérgyökkel való gömbölyítése.
          Ezután hagyjuk állni 5-10 percet a gombóckákat, majd sodorjuk ki egyenletesen a felvirgolt tésztagombócokat. Fonjuk össze a szálakat (ne legyen túl szoros, se túl laza), majd kenjük le felvert tojással (vegán verziónál növényi tejjel) és hagyjuk ismét kelni 30-40 fokos sütőben kb. 15 perc, szobahőmérsékleten 30 percig. Majd kenjük le ismét, és 180 fokra előmelegített sütőben 22-32 perc alatt süssük készre.

          Jó étvágyat!

          Recept és fotó: Reisz Daniella @elli_reisz

           

          Tovább a termékrendeléshez >>>

          termékek

          Címkék

          Szólj hozzá


          A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

          (0) tétel
          tétel 0
          Részösszeg 0.00 Ft
          Vissza fel

          Hírlevél feliratkozás

          Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

          Sikeresen feliratkoztál!

          Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!