Egyéjszakás zabkása nyers csokoládéval

Az igazság az egyéjszakás (áztatott) zabkásáról.

Az igazság az egyéjszakás (áztatott) zabkásáról.

A szerző Sambirano Gold 0

Elkészítési idő Elkészítési idő: 5 perc + áztatás egy éjszaka

Nehézségi fok Nehézségi fok: Nagyon könnyű

Az idők során sajnos valaki félreértette ezt a régi időkre visszanyúló eljárást és elrontották a receptet az egyik lépésnél. Habár a legtöbb recept azt javasolja, a zabot mégsem szabad az áztatás során hűtőben pihentetni! Pont az ellenkezőjére, melegre, vagy legalábbis szobahőmérsékletre van szükség. Amennyiben tovább szeretnénk fokozni a zab szuper tulajdonságait, az utólagos megfőzése még táplálóbbá teszi!

Nem jó a zabot nyersen fogyasztani!

Az őseink teljes kiőrlésű gabonát ettek áztatás vagy erjesztés után és természetesen ekkor még nem voltak hűtők sem. Idővel rájöttek, hogy így kell a gabonákat előkészíteni, így a legtáplálóbb, így segíthet a betegségek elkerülésében. De ahogy múltak a nemzedékek, és hanyatlott az étkezési kultúra, sietve kezdtük el készíteni a gabonák és eljutottunk odáig, hogy azt gondoltuk, főzetlenül a legjobb! Ez sajnos egy rossz elképzelés. Tudtad, hogy régen a zabpelyhes dobozokra rá volt írva, hogy „egy éjszakán át áztassuk”? Minden gabona tartalmaz úgynevezett „fitinsavat” – vagy fitátokat – a külső rétegben vagy a korpában, és ráadásul a zab több fitátot tartalmaz, mint szinte bármely más gabona. Tehát, ha ez a fitinsav kezeletlen, akkor egyesül a szervezetünkben lévő fontos ásványi anyagokkal, és gátolja azok felszívódását. A kalciumról, magnéziumról, vasról, cinkről és rézről van szó. Szükségünk van ezekre az ásványi anyagokra, és a modern gazdálkodási módok miatt élelmiszerkészleteink is egyre kevesebbet biztosítanak belőlük. A nem megfelelően elkészített gabonafélék (hüvelyesek, diófélék is) rendszeres fogyasztása ásványianyag-hiányhoz, szivárgó bélrendszerhez, irritábilis bélszindrómához, csontvesztéshez, ételallergiához, sőt mentális betegségekhez is vezethet... ez nem csak a fitinsav tartalomnak köszönhető, hanem azoknak a növényi vegyületeknek és kombinációjuknak is, mint például a lektinek, goitrogének és oxalátok, hogy csak néhányat említsünk.

Tehát mi a megfelelő módja a gabonafélék elkészítésének?

A folyamat nagyon egyszerű! Nincs más dolgunk, mint egy éjszakára szobahőmérsékleten áztatni a teljes kiőrlésű gabonát, és ezután vagy tovább főzés után fogyasztani. Nagyon sokat segít, ha az áztatás során savanyú indítót adunk hozzá, például folyékony tejsavót, kefirt, joghurtot vagy akár citromlevet. Hagyjuk, hogy a természetes enzimek és más hasznos organizmusok elkezdjék erjeszteni a szemeket 7-24 órán keresztül, és ez semlegesíti a fitinsav, goitrogének, stb. nagy részét. A meleg, savas vízben vagy tejben való áztatás nemcsak ezektől az ásványianyag-blokkoló anyagoktól szabadul meg, hanem a zabot egy nagyon egészséges táplálékká varázsolja, ami a rengeteg vitamin és ásványi anyagok mellett különleges antioxidánsokat, úgynevezett avenantramidokat és egy speciális típusú oldható rostot, a béta-glükánt is tartalmaz. Mindkét tápanyag jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, a bélrendszerre és az általános egészségre, mivel csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét, javítja a vérnyomást és a vércukorszintet, elősegíti a jó baktériumok szaporodását a bélben és csökkenti a gyulladást. Ha elkészítünk egy adagot, az előttünk álló napra, nyers kakaóval kombinálva, minimális erőfeszítéssel garantáltan tápláló, bélbarát ételt kapunk.

termékek

Hozzávalók (2-3 adag):

termékek

          Elkészítés:

          A nyers csokoládé kivételével az összes hozzávalót összekeverjük egy tálba és szobahőmérsékleten egy éjszakán át pihentetjük. Másnap kis poharakba tesszük és megszórjuk a tetejét nyers csokoládé darabokkal. Ha szeretnénk fokozhatjuk az élvezeteket, adhatunk hozzá, joghurtot vagy gyümölcsöket is. Ha szeretnénk fel is melegíthetjük a kész zabkását. Jó étvágyat!

          Szólj hozzá


          A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

          (0) tétel
          tétel 0
          Részösszeg 0.00 Ft
          Vissza fel

          15% tavaszi kedvezmény

          Ajánlat vége: április 21.
          tavasz15
          Másol

          Ezen a héten minden termékünket
          15% kedvezménnyel vásárolhatod meg!

          Beváltom

          Hírlevél feliratkozás

          Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

          Sikeresen feliratkoztál!

          Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!