#Mindenmentes brownie

Vegán cukor és gluténmentes brownie - @sissi.hero

Vegán cukor és gluténmentes brownie - @sissi.hero

A szerző Sambirano Gold 0

Mindenmentes brownie receptem még nem volt, most viszont eljött az ideje, hogy kipróbáljak egy édesítőszertől, gluténtól, tojástól és ha úgy vesszük liszttől is mentes brownie receptet. Nem bántam meg, hogy tovább kísérleteztem a már meglévő brownie receptjeim mellett (van már cukkinis és egy másik édesburgonyás receptem is), de ez lett az aduász, pláne ha mentes diétát követsz!

Ebbe a receptbe is édesburgonya került egyébként, mert szuper krémes állagot ad a sütinek, meg eleve édes az íze. Ezt kiegészítettem néhány friss datolyával és kicsit sem hiányoltam a további édesítést a receptből! Remélem hamarosan te is kipróbálod ezt a receptet, és ha így teszel, bátran hagyj majd nekem visszajelzést a komment szekcióban az oldal alján.

 

brownie

Hozzávalók:

  • 400 g édesburgonya
  • 100 g mandula
  • 100 g zabpehely/zabliszt
  • 100 g friss húsos datolya (kb 8db)
  • 40 g Sambirano Gold nyers teljes értékű kakaópor
  • Csipet só 
  • Fahéj
  • Vanília őrlemény 
  • 20 g folyékony mogyoróvaj
  • 10 ml kókuszolaj 
  • 250 ml növényi tej

Tetejére:

brownie

          Elkészítés:

          Az édesburgonyát sütőben süssük meg. (Vágjuk félbe, vágott felével lefele süssük amíg szépen pirulni kezd. Így sokkal édesebb lesz majd, azzal szemben mintha főznénk, plusz nem lesz vizes.) Ha kihűlt, villával kaparjuk ki a héjából egy késés aprítóba, amiben majd a datolyával együtt össze fogjuk aprítani. Ha nincs ilyen késes aprítód, akkor se keseredj el, mert egy villával is szét tudod nyomkodni, maximum kicsit darabosabb lesz az állaga.

          Aprítsuk bele a puha datolyákat (fontos, hogy friss, húsos datolyát használjunk, mert ezt tudjuk majd igazán jól szétnyomkodni, ha csak aszalt datolya van kéznél, akkor azt pár órára áztassuk előtte vízbe), és mixeljük/keverjük alaposan össze a sült édesburgonyát és a datolyát. Majd tegyük át egy keverőtálba a mixet, (ha robotgépet használtunk).

          Jöhet rá a vanília, a só, a fahéj is.

          Majd a mandula és a zab a következőképpen: Én egész mandulát vettem, lepirítottam kicsit és lisztté őröltem a Nutribulletben, de a sima mandulaliszt is megteszi. Én a zablisztet is magamnak szoktam őrölni Nutribullettel, de ezt is lehet készen venni. Öntsük rá a zab és mandulalisztet a mixre, majd jöhet rá a mogyoróvaj, a kókuszolaj és a növényi tej is. Keverjük alaposan össze egy villával az egészet. Én sütőport ebbe a receptbe nem tettem, így egyrészt tényleg mindenmentes lett, másrészt meg nem is igazán éreztem szükségét, mert a brownie sosem lesz egy ilyen levegős piskóta jellegű tészta, úgy a jó, ha jó masszív. 🙂

          brownie

          Sütőpapírral bélelt, kókuszolajjal lekent tepsibe egyengetjük, majd 170 fokon 30-40 perc alatt kisütjük. A sütőforma méretét annak megfelelően válaszd ki, hogy inkább laposkásabb, vagy inkább dundi browniekat szeretnél-e kapni a végén. Én most a laposkásabb mellett döntöttem, így egy kicsivel nagyobb formát választottam a mindenmentes browniehoz.

          Ha kihűlt, olvasszuk fel a kedvenc étcsokinkat, keverjük ki egy kevés kókuszkrémmel és kenjük meg vele. Én étcsoki cseppeket illetve kakaóvaj pasztillákat olvasztottam, agavé szirupot adtam hozzá édesítésnek, majd kókuszkrémmel fellazítottam kicsit, hogy ha megköt ne legyen roppanós a teteje, inkább legyen krémes és könnyen lehessen vágni. A csokiba kedvünk szerint tehetünk mogyoró vagy diódarabokat, én most pisztáciával bolondítottam meg.

          Hűtőben pihentessük a mindenmentes browniet, amíg meg nem dermed a csoki, utána lehet szeletelni. Ha hűtőben tartod, másnapra szerintem még finomabb lesz a süti! Tálalásnál lehet rá tenni egy adag fagylaltot, vagy olvasztott csokiszószt, én nem igényeltem további toppingokat, szerintem így volt tökéletes ahogy volt.

          Tipp az édesburgonyához

          Érdemes “zsengébbet”, frisset választani, amiben nem lesznek hosszabb rostszálak, amik a tökéletes brownie élményt elronthatják. De ha nem villával nyomkodod szét a sült burgonyát, hanem késes robotgépben csinálsz belőle pépet, akkor a nagyobb rostszálak se jelentenek majd problémát.

          Recept és fotó: Herold Szimonetta @sissi.hero ⁣

           

          Tovább a termékrendeléshez >>>

          termékek

          Szólj hozzá


          A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

          (0) tétel
          tétel 0
          Részösszeg 0.00 Ft
          Vissza fel

          Hírlevél feliratkozás

          Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

          Sikeresen feliratkoztál!

          Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!