Extra csokis kalács- Babka

Ünnepi csokis kalács - Babka - Tejmentes, Vegán

Ünnepi csokis kalács - Babka - Tejmentes, Vegán

A szerző Vilmos Szabó

Elkészítési idő Elkészítési idő: 30 perc + 2 óra kelesztés + 35-40 perc sütés

Recept  Nehézségi fok: Könnyű

Egyre téliesebb a hangulatunk, ami azért most már a konyhában is érzékelhető, itt az ideje a finom, télre jellemző házi süteményeknek, kalácsoknak. Most éppen egy kalácsra esett a választásunk, nem is akármilyenre, babkát készítettünk, amit többen jeruzsálemi kalácsként is ismerhetnek. Egy egyszerű kalács, amit az ötletes és felettébb látványos fonása tett világszerte népszerűvé. Az első próbálkozásunk volt, de így is hatalmas sikert aratott, nagyon finom puha tészta, extra csokis ízélmény, akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

babka
Hozzávalók:

Tészta:

  • 300g liszt (kenyérliszt)
  • 50g cukor
  • 1 csomag instant élesztő (7g)
  • csipet só
  • 180ml langyos növényi tej
  • 80g olvasztott vegán vaj vagy margarin

Töltelék

Szirup:

  • 60g cukor
  • 50ml víz

kalacs

Elkészítés:

Egy keverő tálba keverjük össze a lisztet, cukrot, élesztőt és a sót. Majd adjuk hozzá a langyos tejet és kezdjük el gyúrni a tésztát. Formázzunk belőle kis cipót, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat is. Dolgozzuk addig amíg szépen egyenletesen elkeverednek az összetevők, először olajosnak tűnhet a tészta, de ha tovább dolgozzuk szépen el fog keveredni. Ha úgy érezzük, hogy túl lágy a tészta gyúrás közben szórjunk a tetejére kevés lisztet. Ha kész vagyunk tegyük a tésztát egy olajjal kikent kelesztő tálba és hagyjuk 1 órát pihenni.

Amíg kel a tészta készítsük el a csokoládé tölteléket.

Egy edénybe kezdjük el alacsony lángon felolvasztani a vajat, ha elolvadt adjuk hozzá a csokoládé pasztillákat, ha szépen elolvadtak, adjuk hozzá a tejet is. Amint szépen elkeveredtek vegyük le a lángról és keverjük hozzá a kakaóport, cukrot, fahéjat és a csipet sót.

Ha megkelt a tésztánk, egy gyúródeszkán nyújtsuk ki vékonyra. (kb. 30x40cm-es átmérőjű) Kenjük meg a csokoládé masszával, úgy hogy 1-2 cm-es széleket hagyjunk ki. Kezdjük el feltekerni a tésztát, ha megvagyunk vágjuk hosszába félbe. Fordítsuk a töltelékes részt felfelé, tegyük egymásra, hogy egy x-et lássunk és kezdjük el egymásra tekerni.

tekercs

 

Ha feltekertük tegyük bele egy sütőpapírral kibélelt, zsiradékkal kikent őzgerinc vagy kenyérsütő formába és hagyjuk további 1 órát kelni.

Az idő leteltével, tegyük sütőbe és süssük 180 fokon 35-40 percig. Amíg sül a babka készítsük el a szirupot. Egy tálba közepes lángon melegítsük fel a vizet, adjuk hozzá a cukrot és várjunk amíg szépen elolvad. Amikor elkészült a babka kenjük meg a cukor sziruppal. A cukorszirup megfogja akadályozni, hogy kiszáradjon a tészta. Hagyjuk 15-20 percet a formába, amíg felszívja a szirupot, majd vegyük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágnánk. 

forma

 

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!