Elektrolit pótló kakaó

Kakaó - Egészséges alternatíva az elektrolitok pótlására

Kakaó - Egészséges alternatíva az elektrolitok pótlására

A szerző Sambirano Gold Kakaóbab webáruház 0

Mióta a neonszínben pompázó, első izotóniás ital 1965-ben megjelent a boltok polcain, az atléták és a fitnesz szerelmesei kiemelten fontosnak tartják, hogy edzéskor és azt követően elegendő elektrolitot vigyenek be a szervezetükbe.

Mára már számtalan sportital közül lehet válogatni, de megjelentek a porok, a gélek, a pezsgőtabletták, sőt a gumicukrok is. De vajon tényleg szükség van rájuk akkor is, ha csak hobbisportolók vagyunk? Most megtudhatjuk, mik is azok az elektrolitok, mikor igazán fontosak és mit ajánlunk a pótlásukhoz.

Mik azok az elektrolitok?

Az elektrolitok a testfolyadékban található olyan ásványi anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a szív, az izmok és az idegek megfelelő működéséhez. Fő feladatuk testünk folyadékszintjének egyensúlyban tartása, ezáltal biztosítva sejtjeink megfelelő működését, és mindemellett elektromos impulzusokat is továbbítanak a sejtek között, ami pedig az izom összehúzódásokról és az idegi impulzusok átviteléről gondoskodik. Ezenkívül támogatják a megfelelő hidratációt is. Amikor izzadunk, a víz mellett olyan elektrolitokat vesztünk, mint a nátrium, a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfát és a klorid. Ezen ásványi anyagok hiányában a szervezetünk nem képes megtartani a vizet, ami sportoláskor vagy egy forró nyári napon súlyos dehidratációhoz vezethet. Elektrolit egyensúlyhiány léphet fel még hányás, hasmenés, hormonális zavar vagy felszívódási zavarok esetén is.

Kell-e aggódnunk az elektrolitok egyensúlyhiánya miatt?

A legtöbb esetben nem kell külön törekednünk az elektrolitok egyensúlyának fenntartása, ugyanis ez pont olyan természetes folyamat, mint ahogy például oxigénhez jutunk. Ha egészségesek vagyunk, szervezetünk kiválóan gondoskodik a folyadékegyensúlyról. Megfelelő hidratáció és jól összeállított étrend esetén elektrolitszintünk valószínűleg tökéletes. Azonban, ha kemény edzésmunkát végzünk, vagy a nagy melegben sokat izzadunk, esetleg magas páratartalmú helyen nyaralunk, akkor viszont érdemes feltölteni az elektrolit raktárainkat. Ilyenkor veszélyeztet minket a dehidratáció, és az elektrolitok egyensúlya is könnyen felborul. Ez nemcsak gátolja a testmozgást, vagy épp a nyugodt pihenést, de szédülést és ájulást is okozhat. Hányással és hasmenéssel járó betegségek esetén is célszerű pótolnunk az elektrolitokat.

Milyen tünetei vannak az elektrolitok hiányának?

A dehidratáció alacsony elektrolitszinttel jár együtt. A sötét színű vizelet és a vizelet gyakoriságának csökkenése jellegzetes figyelmeztető jele, hogy ideje többet innunk és elektrolitokban gazdag ételeket fogyasztanunk. Tapasztalhatunk fejfájást, kimerültséget vagy szapora szívverést is. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy edzéssel mennyi elektrolit távozik el szervezetünkből, célszerű előtte és utána is mérlegelni. Ha mozgás után testsúlyunk 2%-át vagy annál is többet leadjuk, jöhetnek az elektrolitok.

Milyen folyadékot válasszunk az elektrolit pótláshoz?

Ha szomjazunk, fontos, hogy olyan folyadékot válasszunk, ami egészséges, és a lehető legszélesebb spektrumát tartalmazza azoknak az ásványi anyagoknak, melyek pótlásáról gondoskodnunk kell, különösen ebben a nagy hőségben.

Ha valami, akkor egy pohár nyers kakaó bizony kitűnő választásnak számít, hiszen a legtöbb dolog, amire ilyenkor nagy szüksége van a szervezetnek az megtalálható benne! A Sambirano Gold nyers kakaópor több, mint 300 különböző értékes vegyületet tartalmaz! Többek között jelentős mennyiségű egyszeresen telítetlen Omega-6 zsírsavat, ásványi anyagokat és vitaminokat, gazdagon megtalálható benne például a foszfor, a vas, a magnézium, a réz, a kálium, a kalcium, a szelén és a cink, valamint a béta-karotin, az A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, D és az E vitamin is.

Az elvesztett folyadék és az elektrolitok pótlása szükséges többek között a vérkeringés biztosításához, a vérnyomás szabályozásához, a tápanyagok oldásához, felszívódásához és szállításához, a szervezet belső hőmérsékletének biztosításához.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/15593/sport-es-hidratacio-mivel-potoljuk-az-elvesztett-folyadekot

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

Forrás: kakaobab.com, wellandfit.hu

Címkék

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!