A shiitake gomba hatása a szervezetünkre

Így hat ránk a shiitake gomba!

Így hat ránk a shiitake gomba!

A szerző Sambirano Gold 0

Neve a legfontosabb élőhelyére utaló japán "shii" (gesztenye) és a "take" (gomba) szavak összetétele, ennek ellenére a shiitake gomba nem csak a gesztenyefákat kedveli: spórái előszeretettel szaporodnak bükk-, tölgy- és szederfák törzsein, illetve ezek korhadékain.
A shiitake gombát gyakran hívják “forest mushroom”-nak, azaz erdei gombának, vagy “black forest mushroom”-nak, vagyis fekete erdei gombának. A kínaiak is előszeretettel becézgetik, termőterülettől függően „Shaingugu” (illatos gomba) vagy „HuaGu o QuaGu” (fehér virágú gomba) a megnevezése.
Elsősorban a hűvös, árnyékos helyeket kedveli, főként friss vizek közelében jelenik meg nagyobb számban. Rendkívül gazdag tápanyagokban és különböző egészségvédő összetevőkben, így az élethez fontos esszenciális aminosavakban, ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium, mangán, vas, réz és cink), B-vitaminokban, ergoszterinben – a D-vitamin előanyaga – és antioxidánsokban.
Mindennek köszönhetően a shiitake gomba egyike a leghatékonyabb természetes immunerősítőknek, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásai a gyógygombák között is kimagaslóak. Ez az oka annak, hogy a távol-keleti országokban a népgyógyászat kedvelt alapanyaga, valamint része a mindennapi étkezéseknek.

Gyógyhatásai

A shiitake gomba legfontosabb élettani hatása, hogy jelentősen növeli az immunrendszer hatékonyságát. Ezt az eredményességét tekintve szinte páratlan tulajdonságát főként antioxidáns összetevői biztosítják. Első számú antioxidánsa a gomba sejtfalából kivont lentinán, ami egy nagyon ritka magas molekuláris súlyú szénhidrát, úgynevezett béta-glükán.

Immunerősítő hatását úgy fejti ki, hogy aktiválja a makrofágokat, a T-limfocitákat és az NK (Natural Killer) sejteket, azaz azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik és elpusztítják a szervezetre fenyegetést jelentő kórokozókat, valamint a mutáns vagy betegséget okozó (rákos)sejteket – utóbbi tulajdonsága segít megakadályozni a rosszindulatú daganatok kialakulását. A shiitake gomba képes felvenni a harcot az antibiotikumokkal szemben rezisztens, a szívet és a tüdőt megtámadó Staphylococcus aureus baktériummal, a Candida albicans gombával, valamint a HIV, a humán papilloma és a hepatitis B vírusokkal szemben, ahogyan a bélparaziták elpusztításában is hasznát vehetjük. Antimikrobiális hatását már a szájüregben kifejti: gyakori fogyasztásával akadályozható a fogszuvasodás és a dentális plakk kialakulása.
A shiitake gomba emellett enyhítheti a mentális és a fizikai fáradtságot, kiemelkedő hatékonyságot mutat a baktérium- és a vírusfertőzésekkel szemben: blokkolja a kórokozók aktivitását, többek között támogatja a szezonális fertőzések megelőzését és kezelését. Kiválóan alkalmazható a magas vérnyomás és az LDL (rossz) koleszterin szintjének csökkentésére – ebben is kiemelkedő szerepet kap a lentinán –, ezáltal a shiitake gomba segít megelőzni az érelmeszesedést, illetve a különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Hatóanyagai óvják a májat, javítják az emésztést, ráadásul egyes összetevői egyben prebiotikumok, így a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és visszaállításában is közreműködnek. Túladagolása esetén emésztési zavarok és dermatitisz jelentkezhet, ezek a ritkán előforduló tünetek azonban a shiitake fogyasztásának felfüggesztését követően elmúlnak.

Mit mond a tudomány?

A shiitake gomba napi fogyasztásának immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták a University of Florida és a brazil Federal University of Jequitinhonha and Mucuri Valleys szakemberei. Ötvenkét egészséges, 21-41 éves férfinak és nőnek, 4 heten át, napi 5 vagy 10 gramm shiitake gombát adtak, majd a kúra végén ellenőrizték az alanyok immunrendszerének működését. Kiderült, hogy a kiindulási állapothoz képest, a shiitake gombának köszönhetően jelentősen javult az antigéneket (patogének) elpusztító effektor sejtek hatékonysága és ezáltal az – emésztőrendszeri – immunválasz, csökkent a gyulladást jelző C-reaktív fehérje mennyisége, valamint nőtt az immunsejtek száma. A shiitake gomba rákellenes tulajdonságát igazolja a University of Arkansas tanulmánya. Ebből kiderül, hogy a gomba kivonata beindítja a programozott sejthalált az emberi emlő- és plazmasejtes daganatok esetében.

Felhasználása

 • Bélflóra egyensúlyának megőrzése és helyreállítása
 • Candida Albicans gomba
 • Fogszuvasodás
 • Hepatitis B
 • HIV-fertőzés
 • HPV-fertőzés
 • Immunerősítés
 • Magas LDL koleszterinszint
 • Magas vérnyomás
 • Májerősítés
 • Parazitafertőzés
 • Rosszindulatú daganatos megbetegedések kiegészítő kezelése
 • Szájüregi problémák
 • Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése

Superfood porkeverékek, Shiitake gombával

A Sambirano Gold Super Boost, és Mushroom Mix, superfood-ok gondosan válogatott porkeveréke, melyeket természetesen, de mégis a lehető leghatékonyabban támogatják az immunrendszer megfelelő működését és a szervezet energizálását. Ezek a komplex, teljesen nyers, bio és vegán superfood keverékek olyan széles körben kedvelt, egészséges ételek tápanyag és vitamin tartalmát kínálják, amelyek nagy mértékben hozzájárulnak az általános egészség javításához, fenntartásához.

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

 

Forrás: gyógynövény-völgy

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel