A máj egészségének a fontossága

A máj hatásai az egész szervezetünkre

A máj hatásai az egész szervezetünkre

A szerző Sambirano Gold

A máj tárolja a vért és a szív szállítja. Manapság az egészségügyön belül az érdeklődés középpontjába a szívvel kapcsolatos megbetegedések (anginák, szívritmuszavarok, szívelégtelenség, infarktusok) kerültek, de az egyetemi orvoslás és a közvélemény egyáltalán  nem gondol arra, hogy mindezek az életet veszélyeztető kórképek mögött az esetek legnagyobb részében a kínai orvoslás tanai szerint a máj funkciózavarai állnak.

A mindennapi gyakorlat egyértelműen arra mutat, hogy ha általánosan figyelembe vennénk a hagyományos kínai orvoslás (hko) öt elem tanát és abban a máj szerepét, a szívproblémák nagy részét el lehetne kerülni.

A kínai orvosi rendszerben a máj és az epehólyag a fa elemhez tartozó szervek, s ennek következtében feladatuk az, hogy „anyjukat”, a tűz elemhez tartozó szívet támogassák, táplálják.

A táplálást nem csak energiával, hanem elsősorban a vér útján biztosítja a máj. A Tangdinasztiában élő orvos, Vang Ping kommentárjában ezt így fogalmazza meg: „a máj tárolja a vért és a szív továbbítja azt.” Mindenekelőtt a vér szilárd alkotórészeit juttatja el „szív-anyjához”. Ennek az élettani folyamatnak a zavara esetén például a szívnek gyorsabban kell vernie, hogy a kevesebb kapott vérből is megfelelő mennyiséggel lássa el a szervezetet. Amennyiben a gyorsabb szívverést (tachycardiát) ilyen esetekben béta-blokkoló szerekkel lassítjuk, az egész szervezet vérellátása, következésképp teljesítőképessége lecsökken.

További zseniális megsejtés volt a hagyományos kínai orvoslás részéről az a szerep, amelyet a májnak az inak és izmok „öntözésében” szántak. A modern élettan megállapította, hogy az izmok működéséhez szükséges glikogént a máj tárolja és izommunka esetében szükség szerint juttatja a keringésbe. Az inak és ízületek máj-vérrel való ellátása tehát megszabja a mozgékonyságot, az ín- és izomrendszer terhelhetőségét.

Ugyancsak ezzel kapcsolatos, hogy „a máj fényessége a körmökön tükröződik”, vagyis az egészséges körmök a máj harmonikus működésének jelzői.

Májunknak természetesen a hko-ban is fontos szerep jut az emésztéssel kapcsolatban, de az összefüggések egészen más alapon,  más értelmezésben jelennek meg. A táplálékfeldolgozás és -elosztás két szerve, a gyomor és lép a föld elemhez tartoznak, és ezeket az öt elem ciklusában a fa elem ellenőrzi, miként a fák gyökerei is megtartják a földet vagy mállasztják a sziklát. A klinikai gyakorlatban ez sok tekintetben igazolódik be. A nem alkoholos eredetű zsírmáj – amely sem a legmodernebb képalkotó eljárásokkal, sem a vérből nem mutatható ki megbízhatóan (78 százalékban normális májfunkciós értékeket kapnak) – cukorbetegek esetében az átlag kétszerese, amint az ebből adódó halálozás is. A cukorbetegségben szenvedőknél az egyik vezető halálok a máj funkcióinak végletes leromlása. Két és félszer gyakoribb, mint más betegeknél. Fordítva, májcirrózisban mindig kimutatható a szénhidrát-anyagcsere zavara, mely a májfunkció zavarával párhuzamos romlást mutat. Az alkoholizmus is – amiről a közvélemény úgy tartja, hogy a májat teszi tönkre – elsősorban a hasnyálmirigyet, nevezetesen az inzulint előállító béta-sejteket támadja meg a klinikai tapasztalatok szerint.

Ugyancsak érdekes a fa-máj és a föld-lép kapcsolatára utalnunk egy ma már „divatossá vált” betegségben, a refluxban. Ez a gyomorpanaszokkal, a nyelőcsőben előforduló savasmaró érzéssel járó tünetkép egyre több ember életét keseríti meg. Elsődlegesen itt is a máj funkciózavaráról van szó, amely nem engedi meg, hogy a gyomor energiája lefelé, a lépé pedig felfelé áramoljon. Ezekben az esetekben az orvosok savlekötőket (protonpumpagátlókat) írnak fel, amely az amúgy is legyengült gyomor működését még jobban gátolja, s ezért  a legtöbben a mellékhatások következtében vagy egyáltalán nem bírják a szereket szedni, vagy panaszaik megmaradnak. Az oki kezelés ilyenkor is a máj energetikai funkcióinak rendbe tétele (lenne).

 

majegeszseg

A máj megértésének kulcsa a szemekben van – tartja az ősi kínai mondás. Ha a máj harmonikus, akkor a szemek képesek megkülönböztetni az öt színt. A máj-vér hiányában a látás zavaros, tompa, homályos, farkasvakság, pillaremegés, zöld hályog alakulhat ki. Mivel a máj pangásra igen hajlamos, benne öngyulladásos tűz alakulhat ki, fájdalmas, vörös szemekkel. Ennél súlyosabb a májszél elszabadulása, amely a magyar nyelvben igen jól kifejezett „szélütés” tüneteit fogja adni.

Amint a természetben a víz táplálja a fát, úgy a víz elemhez tartozó vese és csontok is táplálják a fa elemhez tartozó májat, pontosan úgy, ahogy azt az anya teszi a fiával. Ha a család egyik tagjában energetikai probléma adódik, azt a másik családtag feltétlenül megsínyli. A víz és a fa elem diszharmóniája következtében például a májrákok leggyakrabban – a tüdő mellett – a csontokba adnak áttéteket, vagy olyan májzsugorban szenvedő betegeknél, akiknél még nincs észrevehető epepangás, a csontritkulás már jelentős mértékű lesz. Ugyancsak megfigyelték, hogy a májátültetésen átesett betegek egyötödénél romlik a korábban fennálló „családi betegség”, a máj és a vesék egyidejű zavarával járó hepatorenális szindróma. Májunk biztosítja az egész szervezetben a szabad folyást – ahogy a kínaiak mondják: „szabaddá teszi a víz útjait” –, és ennek következtében ez a szervünk a legérzékenyebb a pangásra. A mindennapi  életben is azt látjuk, hogy a májba torkolló kapuvéna gyűjti össze az alsó testfél vénás vérét, így ha ebben a – kínaiul „puha, finom, lágy és könnyű” – szervünkben keringési akadály lép fel, akkor visszérgyulladásokra, trombózisra, nemi szervi gyulladásokra, aranyérre vagy hasvízkórra lesz hajlamos az illető.  Nem véletlen, hogy egy hagyományos kínai gyógynövénykeveréknek, amely a máj funkcióját hivatott javítani, az a neve, hogy „szabadon és akadálytalanul vándorló”.

detox mix

A máj irányít ezen kívül szervezetünkben minden ritmikus tevékenységet is, amelyek közül a legfontosabb a menstruációs ciklusok és az alvás. A havi vérzés zavarainak legtöbbje a májfunkció meghibásodásából, a vér pangásából adódik. Az sem véletlen, hogy a legtöbb ember éjszaka 1 és 3 óra között ébred fel, amikor a máj energetikai maximumideje érkezik el.

Érzelmeink tábornoka

A hko-ban a máj felelős az indulatok leküzdéséért, az érzelmek harmonizálásáért, az ellazulásért, vagyis a nyugodt lelki miliőért. „A máj szereti a rendet és nem szereti a zavartságot” – hangoztatják a kínaiak. A máj diszharmonikus állapota közvetlenül kihat kedélyállapotunkra, és fordítva, minden hirtelen emocionális változás, de legfőképpen minden visszafojtott érzelem kihat a máj működésére. A máj legfőbb érzelme a düh, a harag, amelyek a máj energiáját (csijét) az élettanival ellenkező irányba, vagyis felfelé áramoltatják, aminek következtében „felmegy bennünk a pumpa”, magasba szökken a vérnyomás.

A haragon kívül minden negatív érzelem, így az agresszivitás, a féltékenység, az irigység, a csalódottság, a nagyfokú bánat mind-mind májkárosító hatásúak. Több évtizedes tapasztalatom alapján egyértelműen állíthatom, hogy ezek a pszichét érintő kóros lelkiállapotok az elsődleges okai a rengeteg lárvált és manifesztálódott hepatitisnek, cirrózisnak (mivel az alkoholizálás csak a fenti érzelmi szemétdomb következménye), de a máj diszharmóniájának köze van az öt elemhez kapcsolódva egyéb népbetegségeinkhez is. Ilyenek a hasnyálmirigy-gyulladás, a cukorbetegség (föld elem), a szívritmuszavarok, a magas vérnyomás (tűz elem), a csontritkulás, a hepatorenális szindróma (víz elem), vagy a krónikus hörghurut, hörgőtágulás, az asztma (fém elem).

A pszichoszomatikus energetika (PSE) igen finom mérési módszereivel azt látjuk, hogy a szervek közül kimagaslóan a leggyakoribban gyengélkedő szervünk a máj, amely így relatív vagy abszolút működési elégtelensége következtében nem képes megszabadítani bennünket a belénk – illetve ránk – zúduló testi-lelki mérgek sokaságától. Még ennél is jellemzőbb, hogy amikor még a PSE szervtesztje nem jelez, akkor is megállapítható az orto-bionómia gerincvizsgálatával, hogy csaknem mindenkinél a májat beidegző vegetatív szelvények halványabban működnek, vagyis valamilyen finom korrigáló beavatkozásra már szükség van.

Őrizzük meg a máj harmóniáját!

A fent vázoltak ismeretében egyértelmű, hogy májunkat is testi és lelki aspektusból is felügyelnünk kell azért, hogy mérgektől mentesen, elégedetten élhessünk a genetikai adottságainknak megfelelő lehető leghosszabb ideig.

A táplálkozás szempontjából néhány alapvető szabályt illik (illene) betartanunk. A máj leginkább a húsok – elsősorban a vörös húsok – és az állati eredetű zsírok támadásától szenved, így azokat a lehető legnagyobb mértékben ki kell zárni étkezésünkből. Az előbb említettekben előforduló telített zsírsavakkal szemben a halakban, az olívaolajban, a hidegen sajtolt napraforgóolajban meglévő telítetlen zsírsavak igen előnyösen befolyásolják a májfunkciót. Amikor például valaki azt tapasztalja, hogy étkezés után vagy étkezéstől függetlenül feszülés vagy nehézségérzés jelentkezik a jobb bordaív alatt vagy a mellkas két oldalán, akkor javasolt, hogy kezdje komolyan venni a máját. Igen hasznos reggelente 3-4 dl grépfrút és egy evőkanál extra szűz olívaolaj egyidejű bevétele, a délelőtt folyamán sok ananász evése, májtisztító teakeverékek  ivása, májtáji meleg pakolások például máriatövis- és szúrósgyöngyajak- teák alkalmazásával.

A kínai orvoslásban a máj stimuláló íze a savanyú, viszont az édes íz az, amely ellustítja. Enyhén savanyú ételek (aludttej, savanyú káposzta, citrom, joghurt stb.) gyakoribb étrendbe állítása szintén javíthatja a májfunkciót.

Rendkívül fontos a rendszeres napi torna. Elsősorban a csi-kung és a jóga az, amelynek speciális, a máj funkciójára ható, könnyen kivitelezhető gyakorlatai vannak. Érdemes kellő akaraterővel mindennap erőt venni lustasághajlamunkon, mert valószínűtlenül sok bajt tudunk ezek révén megelőzni – nem beszélve arról, hogy egyszerűen jól fogjuk érezni magunkat a bőrünkben!

joga

Külön fejezetet érdemelnének a meditációs, imaginációs gyakorlatok, amelyek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a máj pozitív tulajdonságai, a jóság és a könyörületesség uralkodóvá váljanak mindennapi cselekvéseinkben.

A májat és a tüdőt a kínai orvoslás az érzelmi tengelyünk alsó és felső részének nevezi. Ennek az érzelmi tengelynek a karbantartása, a negatív érzelmek, indulatok következetes lecsapolása, kiiktatása, a pozitív érzelmek térnyerésének lankadatlan elősegítése az, amely hosszú távon magunk és emberi környezetünk számára meghozhatja az igazi harmóniát.

- Dr. Simoncsincs Péter

Májtisztító Superfood porkeverék

Nélkülözhetetlen, hogy időnként tisztítsuk a májat, és hagyjunk időt neki a regenerálódásra! Szerencsére vannak a természetben olyan gyógynövények, amelyek kifejezetten májvédő és májtisztító hatásokkal rendelkeznek, ezek a természetes összetevők ihlették a Sambirano Gold Detox Mix májtisztító superfood porkeverékét, amit arra használhatunk, hogy természetes módon támogassuk és elősegítsük a máj tisztulásának és regenerációjának folyamatait.

Sambirano Gold Detox mix májtisztító porkeverék kiszerelések >>>

termékek

 

Forrás: tgy-magazin.hu

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!