Madagaszkári kakaóbab termékinformáció

Sambirano Gold kakaóbab

A Madagaszkári kakaóbab terjedelmes bio ültetvényei a sziget észak - nyugati részében Ambanja városában a Sambirano régióban találhatóak, mely régió a Sambirano folyóról kapta a nevét. A madagaszkári kakaóbab a világ össztermelésének mindösszesen 1%-kát teszi ki, ami nagyjából 6000 tonnát jelent évente. Kis mennyiség, viszont semmihez sem fogható sajátos karaktere miatt, abszolút kiemelkedő minőség jellemzi. A madagaszkári kakaó ültetvényeket a világ szuper ültetvényei között tartják számon. A Sambirano Gold kakaóbab erjesztése és szárítása nagy odafigyeléssel és kiemelkedő szakértelemmel történik. A jellegzetes élénkvörös kakaóbabok megkapóan gyümölcsösek, illatosak és zamatosak.

Madagaszkáron három fajta kakaóbabot ültetnek:

 • Criollo kakaóbab
 • Forastero kakaóbab
 • Trinitario kakaóbab

Cirollo:

Kiváló minőségű, jellegzetes aromája és alacsony keserűsége miatt nagyon keresett, megközelítőleg 15-20%-kát adja az évi termelésnek.

Forastero:

Szintén kiváló minőségű bab, nagyjából 50%-kát adja az évi termelésnek, ez egy sokkal ellenállóbb fajta.

Trinitario:

Ez a fajta kakaóbab hibridje a Forastero és Criollo fajtáknak, nagyon jó minőségű, szintén ellenálló fajta, ami nagyjából 30%-kát teszi ki az évi kakaótermelésnek.

Ezt a három fajta kakaóbabot már az erjesztésnél egybe ömlesztik, így létrejön egy egyedülálló kevert minőségű elsőrangú kakaóbab, ami a Sambriano No 1, vagy Sambirano Gold néven vált ismerté. Madagaszkáron biogazdaságokban, FAIRTRADE körülmények között történik a kakaóbab termelés. A madagaszkári kakaóbabból készített csokoládék sötét színűek, citrusosak, édesek és zamatosak, nagyon finom étcsokoládék és desszertek készíthetők belőlük.

 

Fermentáció (erjesztés), avagy a kakaóvá válás döntő szakasza

A fermentációnak a trópusi klímán magától meginduló termé­szetes erjedési folyamatot hívjuk, amelynek során a gyümölcsök­ben élő mikroorganizmusok szétbontják a cukortartalmú gyümölcshúst, szabaddá téve ezzel a magokat. A szüretet követően a kakaófa gyümölcséből kézzel szedegetik ki a gyümölcshúsba ágyazódott magokat, és kosarakban vagy más edényekben szállítják az ültetvény fermentációra kijelölt helyére.

A nagyobb ültetvényeken alkalmazott módszer szerint a magokat faládákban fermentálják. Az egymásra állított ládákat lépcsőzetesen rendezik el. Felülre kerülnek a friss magok, amelyek a forróság hatására erjedni kezdenek. A felforró­sodott, fermentálódó magok minden nap egy szinttel mélyebbre kerülnek, közben természetesen át is rétegezik őket. Az erjedés ideje fajta szerint változó, ami két naptól nyolc napig terjedhet.

Ez alatt az idő alatt az anaerob mikroorganizmusok (élesztők) és a nagy hőfejlődés (50 °C) hatására a cuko­rtartalmú gyümölcshús alkoholossá válik. Az alkohol ecetsavvá oxidálódik (a folyamathoz szükséges oxigént az állandó mozgatás-átrétegezés teremti meg). A fer­mentáció elpusztítja a magok csíraképességét. A sejtfalak áteresztővé válnak, a kilépő sejtnedv szétter­jed a magok egész területén. A fehéres-sárgás babok színe egyidejűleg szép csokoládébarnává sötétül, és megindul a jellegzetes csokoládéaroma kialakulása Is. A fermentáció során képződött aro­maanyagok már a tulajdonképpeni kakaóaroma elő­futárai, amely később, majd a pörkölés során alakul ki véglegesen. A feldolgozás folyamatában a már fermentált (meg­erjedt) magot nevezik első ízben kakaóbabnak.

 

Szárítás

A fermentálást követően a magokat szétteregetik és napon szárítják 5-7 napon keresztül, hogy a víztartalmat 7% alá csökkentsék (így akadályozzák meg a gombák szaporodását).

Kakaóbab rendelés

Kakaóbab mint gyógynövény?

A kakaóbabnak számtalan pozitív élettani hatása van, nem véletlenül sorolják a világ top 10 szuperélelmiszere közé.

Íme néhány pozitív tulajdonság, amivel a kakaóbab büszkélkedhet:

 

 • A kakaóbab több mint 300 különböző értékes vegyületet tartalmaz

 • A kakaóbab jelentős mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavat (Omega-6) tartalmaz

 • Az ásványi anyagok és vitaminok bőséges tárháza, a kakaóbabban gazdagon megtalálható a foszfor, a vas, a magnézium, a réz, a kálium, a kalcium, a szelén és cink, valamint béta-karotin, A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, D és E-vitamin.

 • Erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően, ezért hatásos lehet a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében.

 • Teobromin és alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást.

   

  (0) Tételek
  Tételek 0
  Részösszeg 0
  Vissza fel