Természetes UV sugárzás elleni védelem

Kakaóval az ultraibolya sugárzás ellen

Kakaóval az ultraibolya sugárzás ellen

A szerző Sambirano Gold 0

Minden egyes alkalommal, amikor kilépünk otthonról, kivagyunk téve a nap hatásainak. Egyrészről ez nagyon jó, hiszen a napsugarak D-vitamint is tartalmaznak, ami nélkülözhetetlen az egészséges élethez. Másrészről azonban nem árt az óvatosság, ugyanis a napnak nem csak kedvező, de ártalmas sugarai is vannak, melyeket ultraibolya, vagy UV sugarakként ismerünk. Ezek az ártalmas UV sugarak elsősorban a bőr károsodását okozzák, ez történik velünk, amikor leégünk a napon.

Az UV sugárzás hatása a bőrre

  • Az UV sugárzás megváltoztatja az érintett sejtek genetikai összetételét, melynek eredményeként DNS-mutációk következnek be, ami akár bőrrákhoz is vezethet.

  • Az ultraibolya sugarak befolyásolják a bőr melanin koncentrációját, és pigmentációt okozhatnak.

  • Az UV-sugarak elnyomják a test autoimmun rendszerét, amely felelős a gyulladásos folyamatokért.

Több különböző tanulmány is megállapította már, hogy a kakaó felhasználható az UV sugárzás elleni védelemre, ami különféle biokémiai módszerekkel akadályozza meg a nappal szembeni kitettségüket. Ebben a cikkünkben ezeket a tanulmányokat összegezzük.

Néhány szó a kakaóról: Minden egyes kakaó termék, legyen az a kakaópor, a kakaóvaj, vagy a csokoládé, a kakaófa betakarított gyümölcséből, vagyis pontosabban a kakaógyümölcsökben található kakaóbabokból készül. A betakarított kakaóbabokat erjesztik, majd szárítják és ezt követően különböző kakaótermékeknek dolgozzák fel őket.

Ma már bizonyított, hogy a kakaófogyasztás (itt természetesen magas kakaótartalmú termékekről beszélünk) rendkívül előnyös lehet, többek között a bőr védelmezésében is. Ezeket a napsugárzással szembeni védelmező hatásokat a kakaóban található fitokémiai anyagoknak köszönhetjük.

A polifenolok fényvédelmet biztosítanak

A növényi termékekben jelen lévő természetes polifenolok elősegíthetik a fényvédelmet. Ezek az anyagok elsősorban gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, virágokban és magvakban találhatók. Az UV kitettség korai öregedéshez, gyulladáshoz és a bőrsejtek DNS károsodásához is vezethet. A nap ultraibolya sugarai miatt előfordulhat a bőrmelanoma, (olyan állapot, amelyben a pigmentet termelő sejtek válnak rákossá) vagy a bőrrák, amit a bőr saját sejtjeinek rosszindulatú daganatos elváltozása okoz.

A polifenolokat akár kemoprotektív szereknek is nevezhetjük. Ellenőrzik, elnyomják és késleltetik a karcinogenezis vagy a rákindítás folyamatát. Védik a bőrt azáltal, hogy elnyelik a bőrre eső ultraibolya fényt. Akár azt is lehetne mondani, hogy a polifenolok fényvédőként működnek.

A kakaó gyulladáscsökkentő hatása

A nap ultraibolya sugárzásának kitéve a bőr károsodhat és begyulladhat. A leégés az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely ennek következtében jelentkezik. Ilyenkor a sejtfehérjék és a nukleinsavak szerkezete is károsodhatnak. A kakaóban található flavanolok gyulladáscsökkentő hatást mutatnak, kezelik a krónikus, valamint az akut gyulladást és segítenek a test gyulladásos reakcióinak közvetítésében. A flavanolok szabályozzák a gyulladásért felelős immunrendszert, ezért a kakaó kezelési lehetőségként alkalmazható a gyulladás elnyomására. Ez a hatás segít a hosszú ideig tartó, nappal szembeni kitettség következtében fellépő gyulladások kezelésében.

A kakaó antioxidánsok

A epikatechin egy olyan flavanol, amely antioxidáns tulajdonságáról ismert és jelentős mennyiségben van jelen a kakaóban. A nap ultraibolya sugarai megnövelhetik az oxidatív stresszt a bőr sejtjeiben. Az egyszerű oxidatív stressz azt jelenti, hogy a test képtelen csökkenteni a szabad oxigéngyököket. Ezeket a gyököket ROS-ként vagy reaktív oxigénfajokként ismerjük. Károsak a szervezet számára, mert a sejtekkel reagálva súlyos károkat okoznak, végül sejthalálhoz vezetnek. A túl sok reaktív oxigénfaj a bőrsejtekben bőrrákot okozhat, kordában tartásukhoz antioxidánsokra van szükség, melyben a kakaó epicatechin tartalma nagy szerepet játszhat. A kakaó antioxidánsai olyan kémiai anyagok, amelyek megakadályozzák az oxidációt, az oxidálószerek hatásának gátlásával.

Következtetés:

Számos tanulmány eredményei (a fentiekben csak néhányat említettünk közülük) arra engednek meg következtetni, hogy a magas kakaótartalmú termékek fogyasztása előnyös lehet a bőr védelmében a nappal szembeni kitettség esetén. A kakaó védelmező és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek megakadályozni a nap ultraibolya sugarai miatt fellépő bőrelváltozásokat, segítenek megtartani a bőr egészséges és hidratált állapotát!

 

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Ajánlataink:


Tudtad, hogy a nyers kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk a szervezet megfelelő működését, ehhez megközelítőleg (5-7 szem) nyers kakaóbabot, vagy 1-2 evőkanál nyers kakaóbab töretet kell elfogyasztanunk naponta.

Tovább a termékrendeléshez >>>

termékek

 

 

Forrás: kakaobab.com | preventissimo.hu | ahajournals.org

Szólj hozzá


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) tétel
tétel 0
Részösszeg 0.00 Ft
Vissza fel

15% tavaszi kedvezmény

Ajánlat vége: április 21.
tavasz15
Másol

Ezen a héten minden termékünket
15% kedvezménnyel vásárolhatod meg!

Beváltom

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozóinknak most 10% kedvezményt biztosítunk! Kuponkód az üdvözlő email-ben!

Sikeresen feliratkoztál!

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!